American foxhound är ståtliga, långbenta jägare kända för sin hastighet, uthållighet och arbetsmoral. Du kan skilja den amerikanska rasen från deras brittiska kusin på deras ben. Den här rasen har stora, mjuka ögon med ett uttryck som beskrivs som milt och vädjande. Hunden föddes upp för att spendera långa timmar på jakt efter byte. Det är därför en american foxhound behöver minst en timmes träning varje dag. Om den inte får det kan den lätt bli uttråkad och destruktiv. Om de får all aktivitet de behöver kan de passa in nästan var som helst. De är lyckliga inomhus med sin mänskliga familj. Men fungerar även som goda kamrater på långa promenader och vandringar.

American Foxhound

Avslappnad, söt, snäll och lojal – hundrasen american foxhound har en livsstil som har fortsatt i mer än två århundraden. Men de har även potential att vara en modern sällskapshund. Hundens uthållighet och kärlek till att springa gör dem till goda joggingpartners och deras milda karaktär gör dem till utmärkta familjehundar, så länge de får den träning de behöver.

Vikt

18–30 kg

Mankhöjd

53–64 cm

Livslängd

11–13 år

Antal i Sverige

89 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

4000–6000 kr

Färger

Svart
Brun
Röd
Creme
Blå
Vit
Pied
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Historien om den amerikanska foxhound börjar på andra sidan atlanten. Den engelska foxhound fördes över från Storbritannien 1650 till koloniala Amerika av en man vid namn Robert Brooks. Det nya landet hade dock sin egen terräng och utmaningar och man insåg tidigt att rasen behövde längre ben för att bättre kunna täcka landet och hålla uppe tempot vid jakt. Den engelska hunden avlades med andra europeiska hundar och det resulterade i en jakthund som blev känd som den american foxhound.

Temperament & Egenskaper

Även om de huvudsakligen är söta och lättsamma, så har american foxhound ett självständigt och ibland envist temperament, vilket är vanligt för jakthundar. De har avlats för att jaga med väldigt lite ledning från sina mänskliga följeslagare, och de förstår inte nödvändigtvis varför de skulle behöva göra saker på ditt sätt.

Hundar av den här rasen som har vuxit upp i sällskap av andra hundar, snarare än med en mänsklig familj, kan vara svåra eftersom de har bundit mer med sin flock än med människor. De behöver mer tid, uppmärksamhet och träning för att vänja sig vid livet som familjehund.

Som alla hundar behöver american foxhound tidig socialisering, exponering för många olika människor, andra hundar, ljud och upplevelser när de är unga. Tidig socialisering hjälper en valp att växa upp och bli en vänlig, harmonisk hund.

Den här rasen tenderar att vara ganska skällig av sig. De kan också skälla mycket högt, vilket kan orsaka viss konflikt med grannarna. American foxhound skäller av olika skäl och att lämnas själv är en vanlig anledning.

Pälsvård & Skötsel

Deras stiliga päls är kort och ligger nära kroppen. Pälsens hårda konsistens skyddar hunden från skogiga miljöer som den tränger igenom under jakt – och pälsen råkar också vara väldigt lätt att sköta om. Vanligtvis behöver de bara borstas någon gång i veckan med en vanlig hundborste eller liknande verktyg, inte minst för att minimera mängden päls de fäller. American foxhound behöver oftast inte badas, förutom om den kommer i kontakt med något särskilt bökigt när den är utomhus.

American foxhound går tyvärr inte hand i hand med allergiker. Pälsens egenskaper är inte nödvändigtvis relevant eftersom det ofta är mjäll eller saliv som orsakar allergi – och egentligen inte hundens hår.

Träning & Motion

American foxhound behöver daglig träning och motion, helst i form av en lång promenad eller joggingrunda. Om den får springa lös bör det ske i ett säkert slutet område. Liksom de flesta jakthundar är deras naturliga instinkt att följa dofter och spår när de är ute. Detta medför att dessa hundar måste tränas väl och från en ung ålder för att få dem att lyssna på dig när du går en promenad.

Rasen är inte känd för att ha den längsta uppmärksamheten. Så det kan vara klokt att träna dessa hundar i kortare pass för att öka resultaten. De är kända för att vara normalt intelligenta och kan beskrivas som envisa – så nyckeln är konsekvent träning.

Sjukdomar & Hälsa

Detta är en av Amerikas äldsta raser och har i stort sett förblivit mycket genetiskt frisk. Deras långa öron kräver dock regelbunden inspektion för att säkerställa att de inte innehåller fukt, bakterier eller vaxbildning. De löper även risk för att lätt bli överviktiga om de inte får tillräckligt med träning och deras vikt bör övervakas ju äldre de blir. Rasen är känd för att vara både härdad och frisk och de har i övrigt få genetiska hälsoproblem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en american foxhound, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Höftledsdysplasi
  • Öroninfektioner
  • Övervikt (fetma)
  • Trombocytopati (blodplättssjukdomar)
  • Pelger-Huets anomali
  • Medfödd dövhet

Att köpa en american foxhound kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite american foxhound-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av