Vid första anblicken är det lätt att säga anglo-francais de petite vénerie är en fransk hund. Dess medelstora storlek, trefärgade päls och muskulösa kropp är alla bekanta egenskaper inom den här gruppen. Det som gör denna ras unik är hur den används i samband med jakt. I stället för att jaga stort vilt som andra franska hundar, används denna ras ensam eller i flock för att driva bytet mot jägaren. Det är en mycket aktiv ras, avlad för att jaga. Dessa hundar kräver daglig träning samt utomhusutrymme för att springa. Dessa hundar rekommenderas inte att spendera allt för mycket tid inomhus.

Anglo-francais De Petite Vénerie

Den här franska hunden är avlad för jakt, specialiserad som arbetshund men är också en utmärkt sällskapshund. Rasen är mycket uppskattad av alla typer av familjer, men särskilt av de som även jagar och kan kombinera hundens goda familjekaraktär med sin stora skicklighet som jägare.

Vikt

16–20 kg

Mankhöjd

41–56 cm

Livslängd

12–15 år

Antal i Sverige

-

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

4000–9000 kr

Färger

Vit
Svart
Fawn
Brun
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Anglo-francais de petite vénerieär är en medelstor anglo-fransk hund som används som spårhund vid jakt i flock. Denna ras skapades genom att korsa franska spårhundar med den engelska foxhound och dess namn kommer från det faktum att den jagar småvilt – och inte från hundens egen storlek. Vad som skiljer den här hunden från andra engelsk-franska hundar är det sätt som den används på, nämligen genom att driva bytet tillbaka mot den väntande jägaren istället för att jaga det direkt, något som är vanligt med större franska jakthundar.

Temperament & Egenskaper

Intelligent och snabb, hunden är en utmärkt jakthund med stor uthållighet. Ensam eller i flock kan den jaga de flesta typer av vilt. Hunden trivs bra med andra hundar, gillar livet som familjehund, är vänlig och tillgiven. Med sina stora jaktegenskaper är den dock mycket mer lämpad för friluftsliv än stadslivet. Den föredrar livet i flock framför stadslivet ensam. Även om den kan anpassa sig som en stadshund, föredrar hunden alltid naturen utomhus där den kan spendera all sin energi.

Pälsvård & Skötsel

Anglo-francais de petite vénerie är en atletiskt byggd hundras med en typisk päls för en jakthund. Pälsen är kort till medellång, tät och rak. Den kommer i en kombination av svart, vitt, brun eller fawn. Hunden behöver ingen överdriven mängd pälsvård. Det räcker att du borstar hunden några gånger i veckan och oftare på våren och hösten, för att hantera säsongsbortfall.

Träning & Motion

Hunden är en outtröttlig arbetshund och är vanligtvis mycket lätt att träna. Alla klimat och terränger passar rasen bra. Den har en stor anpassningsförmåga, men då det är en väldigt sprudlande hundras föredrar den landsbygden framför staden – där den kommer att kunna spendera sin energi regelbundet och som den vill.

Det är en viljestark ras utvecklad för att arbeta tillsammans med andra hundar. Dessa hundar trivs när de har ett arbete att utföra och de är mycket aktiva i allmänhet. När det gäller träning kräver dessa hundar en fast och konsekvent ledare samt omfattande träning och socialisering. Ibland kan de vara självständiga och lätt distraherade av dofter. Men i sin natur är de inte dominanta eller aggressiva av sig.

Sjukdomar & Hälsa

Generellt sett är den här hunden en hälsosam ras, med en livslängd som speglar sin ras storlek. Som en arbetande ras löper de alltid risk att drabbas av skador – och deras stora öron har en risk att drabbas av infektioner. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en anglo-francais de petite vénerie, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Öroninfektioner
  • Höftledsdysplasi
  • Armbågsledsdysplasi

Att köpa en anglo-francais de petite vénerie kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite anglo-francais de petite vénerie-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av