Den amerikanska hundrasen black and tan coonhound har sina rötter i den engelska foxhound och blodhunden – med anor som sträcker sig så långt som 1000 år tillbaka i historien. Det är en stor hund med ett luktsinne utan dess like. De avlades primärt fram för att jaga tvättbjörnar, sida vid sida med nybyggare efter den amerikanska revolutionen men också annat vilt var byten för den här hundrasen. Deras lust att följa upp spår gör att den här hunden kan vara svåra att träna inom övningar som lydnad. När nosen väl kommer i arbete stänger de av världen utanför.

Black And Tan Coonhound

Den amerikanska hundrasen black and tan coonhound är en snäll, öppen och allsidig livskamrat som både glänser ute på fälten såväl som på hundutställningarna. Hemma utgör de goda löparkompisar, lekkamrater eller härliga värmedynor i sängen. Men deras speciella arbetsförmågor och jaktinstinkter gör att den här rasen i regel inte lever som familjehundar. Rasen är intensiv och har ofta svårt att bo i lägenhet, då de behöver mycket utrymme och motion.

Vikt

29–50 kg

Mankhöjd

58–69 cm

Livslängd

10–12 år

Antal i Sverige

10 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

5000–10000 kr

Färger

Brindle
Brun
Fawn
Svart
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Hundens användningsområde och pälsfärg är det som gett upphov till den här rasens namn. Det är en jakthund som i Amerika ursprungligen användes för jakt av tvättbjörnar, tack vare det ypperliga luktsinnet – men de jagade även andra djur såsom björnar, bergslejon eller rådjur. De betraktas som något av en nationalhjälte i den amerikanska historien då de bidrog till att nybyggare i de nya okända landen hade tillgång till kött, fett och päls.

Efter den amerikanska revolutionen begav sig många iväg mot de södra och västra delarna av kontinenten i hopp om ett bättre liv och tillskansa sig fördelar i vildmarken. Men de hade ett problem – det närmaste de kom att jaga tvättbjörnar var genom hundrasen foxhound, som traditionellt användes för att jaga rävar av rika markägare nere i söder. Då dessa hundar var avlade för helt andra uppgifter, gav de undermåliga resultat och det var klart att efterfrågan på en ny jakthund var på tapeten.

De har en lång historia som sträcker sig enda tillbaka till den numera utdöda talbot-hunden, som var en vanlig och populär jakthund hos kungar och adelsmän under den engelska medeltiden. Men de hundraser som amerikanarna korsade för att utveckla black and tan coonhound var de engelska raserna foxhound och blodhund. Fram kom en hund som kunde spåra genom mörka skogar och träsk för att hitta tvättbjörnar, varpå hunden skällde för att markera för jägaren som var redo med sitt vapen.

Även om den här rasen en gång i tiden var vanlig bland bönder, jordbrukare och jägare har omställningen till att bo i städer, som black and tan coonhound inte är lämpad för, gjort att rasen minskat i både antal och popularitet. Faktum är att det i själva verket finns sex olika typer av coonhound – men black and tan var den första som år 1945 officiellt erkändes av den amerikanska kennelklubben.

Temperament & Egenskaper

Man kan nästan säga att den här hundrasens liv kretsar kring dofter. Med en ursprunglig och rådande roll som spårhund är black and tan coonhound som lyckligast när den får gå med nosen i marken. Men det är också detta som gör att hunden riskerar att försvinna iväg, utan att höra ett ljud av vad sin ägare ropar. Den kan vara envis och kan tycka om att gå sin egen väg – men genom konsekvent träning med mycket tålamod kan hunden lära sig ett gott uppförande. De kan dock vara något långsamma när det kommer till att mogna och kan vara väldigt valpiga av sig enda upp till tre års ålder.

Även om den här hunden inte är särskilt blyg, kan den vara något försiktig kring nya människor. De är dock väldigt sociala, inte bara med människor utan också andra hundar, som de primärt avlades för att arbeta sida vid sida tillsammans med. Men när hunden väl får en familj och ett hem kommer flocken att ersättas av sina mänskliga ägare. Detta blir särskilt påtagligt när hunden lämnas ensam hemma, då den lätt kan drabbas av separationsångest. Det brukar yttra sig genom att hunden blir skällig. Den här hundrasen drar sig inte för att göra väsen av sig och minsta lilla rörelse, som ett litet djur i busken, kan leda till ett alarmerande läte.

Mindre djur, som exempelvis katter, brukar inte fungera så bra under samma tak med den här hunden. Den starka jaktinstinkten gör att dessa djur med stor sannolikhet kommer att ses som byten och bli jagade. Däremot kan de fungera bra med barn, då de har en väldigt vänlig natur och sällan bits – även om de blir provocerade. Men precis som med alla hundraser så bör sällskap med barn alltid ske under uppsyn.

Pälsvård & Skötsel

I rätt ljus kan en black and tan coonhound nästan glänsa som förgyllt, med sin korta täta päls som skyddar dem när de jagar i ruffiga buskage. De kräver väldigt lite pälsvård – och vanligtvis brukar det räcka med att borsta hunden ett par gånger i veckan för att minimera mängden hår som hamnar i hemmet och för att hjälpa till med att sprida ut deras naturliga oljor från huden. Dock så innebär den korta pälsen att de fäller en hel del, så som ägare av den här hundrasen så får man räkna med hårtäckta möbler. De behöver normalt inte bada regelbundet, utan endast vid behov.

I övrigt behöver de långa eleganta öronen kontrolleras och rengöras med jämna mellanrum för att undvika och förebygga infektioner. Klorna behöver klippas och hållas korta, men hur ofta det behövs göras kan variera beroende på livsstil. Håll god tandhygien med kontinuerlig tandborstning.

Träning & Motion

En black and tan coonhound kan vara mycket envis och betraktas inte vara den optimala hunden till förstahundsägare, även om hunden också kan vara både tillförlitlig och skötsam. Det kan vara en svår hund att träna, i synnerhet då den lätt kan förlora sig själv i ett spår och stänga av öronen men också för att de i allmänhet har för vana att ströva runt då de är avlade för att arbeta på egen hand. Därför är det extra viktigt att hålla den här hunden kopplad när man är utomhus utan en säkrad inhägnad.

Allt kring den här hundrasen indikerar att det är en mycket aktiv hund som dessutom älskar att arbeta med näsan. Det betyder att de behöver stora mängder motion vilket kan vara lite svårt med en hund som inte kan gå lös. Men man får mötas på mitten – de fungerar lysande som exempelvis löparkompisar för den som har en aktiv livsstil. Får de inte den motion de behöver kan de lätt få utlopp för sin energi på andra sätt, som att gräva, tugga på saker eller föra oväsen. En black and tan coonhound som inte får röra på sig tillräckligt riskerar även att bli överviktig.

Sjukdomar & Hälsa

Precis som alla hundraser kan black and tan coonhound drabbas av vissa hälsoproblem, även om rasen i allmänhet är relativt frisk. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en black and tan coonhound, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Katarakt (grå starr)
  • Ektropion
  • Höftledsdysplasi
  • Hypotyreos (hypotyreoidism)

Att köpa en black and tan coonhound kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite black and tan coonhound-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av