American water spaniel utvecklades som jakthundar i Wisconsin, USA, under 1800-talet. De är atletiska hundar som älskar att simma och jaga. De fäller inte överdrivet mycket – men de har dock en dubbel päls vilket innebär att de, som med de flesta dubbelpälsade raser, fäller säsongsmässigt. Så du kan förvänta dig att du får en högre nivå av hår och mjäll under denna period. Som med de flesta jakthundar så är en amerikansk vattenspaniel aktiv och energisk. Men på grund av tidig selektiv avel har de även ett jämnt temperament som gör dem lämpliga för mindre hushåll och lägenheter, så länge de får bra med motion och träning.

American Water Spaniel

American water spaniel, eller amerikansk vattenspaniel, är en sällsynt och atletisk hundras som utvecklades i Wisconsin i Nordamerika. Det är en jakthund och en medlem av spanielfamiljen. Denna tuffa hund är särskilt uppfödd för att hämta byten och är väl lämpad för utomhusaktiviteter i kallare klimat. Även om hunden är något populär bland jaktentusiaster i denna region, är dessa vackra hundar relativt ovanliga i övriga världen.

Vikt

11–20 kg

Mankhöjd

38–46 cm

Livslängd

10–14 år

Antal i Sverige

-

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

10000–15000 kr

Färger

Svart
Brun
Röd
Sobel
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

American water spaniel utvecklades runt Wisconsin och Minnesota under mitten av 1800-talet. Hundrasens förfäder inkluderar sannolikt irländsk vattenspaniel, curly coated retriever, field spaniel och den nu utdöda gamla engelska vattenspaniel.

Ursprungligen var jakt ett sätt att överleva och gav tidiga bosättare mat i det kalla klimatet i denna region. Dessa hundar är utrustade med en dubbel vattentät päls, så att de kan arbeta både på land och i vatten. De är starka och skickliga på att fånga in olika typer av byten, men är tillräckligt kompakta för att få plats i en liten båt. Deras goda nos gör att de utmärker sig i skogen, träsk, sjöar och floder – hunden kan peka ut ekorrar i träd genom att skälla.

Temperament & Egenskaper

American water spaniel är livlig, alert, vänlig och lydig – så länge du ger rättvis, konsekvent träning och ledarskap. Utan det kan den bli envis och manipulerande. Se dock till att dina träningsmetoder bygger på belöningar snarare än straff. Om den här rasen behandlas hårt kan den bli sur och blygsam.

Hunden gillar mänskligt sällskap och kan bli skällig om den är ensam hemma och blir uttråkad. Det här är inte en hund som du kan lämna ensam i timmar i trädgården. Även om den utgör en god familjehund, kommer den sannolikt att binda starkast med den som ger honom mest tid och uppmärksamhet.

Om du letar efter en aktiv hund som älskar att simma, apportera och kan tränas för olika sporter och aktiviteter, kan american water spaniel passa dig perfekt. Den fungerar även utmärkt som vakthund och kommer att varna dig med ett skall om den hör några konstiga ljud.

Pälsvård & Skötsel

Du kan förvänta dig att behöva kamma och borsta rasens dubbla päls två eller tre gånger i veckan. Kamma först för att förhindra eller ta bort tovor och trassel. Gör detta varje gång din hund har varit ute och plockat på sig smuts. Använd en borste för att få bort dött hår. Du kan behöva klippa pälsen då och då för att ge den ett snyggt utseende. Den här hundrasen behöver sällan ett bad, men se till att ge honom en grundlig sköljning av sötvatten efter att han har varit i saltvatten eller en sjö eller damm med alger.

De fäller mer än en hund som skulle falla under kategorin allergivänliga. Håret i sig orsakar inte allergi, det är mjäll, död hud, som gör detta. När denna mjäll fäster sig i pälsen och hunden fäller, sprids allergener över hela hemmet. Ingen hund är helt allergivänlig, men ju mindre en hund fäller, desto mer lämplig är de för allergiker.

Träning & Motion

Detta är en aktiv hund som behöver massor av daglig träning och motion. Om du inte jagar, ge hunden något annat jobb att göra, som att ta med den på en joggingtur, träna för en hundsport, simma eller spela boll med barnen. American water spaniel har varit framgångsrika inom agility, spårning, lydnad, och de kan också hittas inom hundterapi.

Den här rasen är mycket intelligent och ivriga att göra sin ägare glad. Träningen måste börja tidigt i livet och kan hunden utvecklas långsammare än andra spanielraser på grund av sin envishet. Dessa hundar har ofta en medfödd försiktighet när det kommer till nya människor. Exponering för en mängd olika människor tidigt i livet kan hjälpa.

Sjukdomar & Hälsa

American water spaniel är i allmänhet friska. Tidig variation i aveln har hjälpt till att minska förekomsten av genetiska sjukdomar som vanligtvis kan ses hos andra sällsynta hundraser med mindre genetisk mångfald. Trots det förekommer fortfarande vissa ärftliga sjukdomar. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en american water spaniel, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Höftledsdysplasi
  • Dermatit (relaterad till tillväxthormoner)
  • Håravfall (alopeci)
  • Katarakt (grå starr)
  • Retinal dysplasi (näthinneveck)
  • Allergier
  • Progressiv retinal atrofi
  • Epilepsi (krampanfall)
  • Hypotyreos (hypotyreoidism)
  • Öroninfektioner

Att köpa en american water spaniel kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite american water spaniel-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av