Jämfört med russkaja gontjaja är anglo-russkaja gontjaja fyrkantigare till utseendet, har en mer högljudd och melodisk röst och en trefärgad päls. Denna ryska hund är förmodligen jägarens bästa val för att jaga räv eller varg. Den kan jaga i vilket klimat eller terräng som helst och kan enkelt urskiljas genom sin synliga färg. Även om detta är en jakthund så är den utan tvekan mer social än andra flockdjur. Den är sällskaplig och fungerar ofta bra med andra hundar och människor. Hunden behöver mängder av motion och har starka jaktinstinkter, något som kan ses som stora nackdelar för den som överväger att skaffa en hund av den här rasen.

Anglo-russkaja Gontjaja

Den här rasen är resultatet av en korsning mellan russkaja gontjaja och den engelska foxhound. Det anses vara en sällsynt ras och är framförallt känd i sitt hemland, Ryssland. De tenderar att vara vänliga och utåtriktade med de flesta som de träffar, både människor och hundar. Men har starka jaktinstinkter och är inte säkra kring katter och andra mindre djur. Anglo-russkaja gontjaja är även känd som russian spotted hound, eller harlequin hound.

Vikt

18–32 kg

Mankhöjd

56–69 cm

Livslängd

10–12 år

Antal i Sverige

-

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

-

Färger

Pied
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

På 1700-talet började en inhemsk rysk hund utvecklas naturligt. Men det var först i början på 1900-talet som selektiv avel tog fart på allvar och den första rasstandarden för den ryska hunden utvecklades. Uppfödare korsade sedan den ryska hunden med den engelska foxhound, inklusive andra franska jakt- och spårhundar. Resultatet blev den ryska anglo-russkaja gontjaja.

Denna ras blev känd för sin melodiska röst, men framförallt för sin snabbhet och uthållighet när de spårade sina byten – de användes ofta vid jakt av rävar och vargar. Uppfödare av denna ryska ras är fortfarande i färd med att förbättra rasens egenskaper och enhetlighet. Rasen kan ibland ses på sovjetiska hundutställningar och anses vara lika i kvalitet med de bästa ryska hundarna.

Temperament & Egenskaper

Den här hunden är vanligtvis vänlig och lekfull med de flesta som de träffar. De är lugna nog för att lita på i sällskap med barn, även om interaktioner mellan barn och hundar alltid bör ske under tillsyn. De är mycket lojala och människo-orienterade djur.

Dessa hundar är smidiga, aktiva och kan även utmärka sig i många olika hundsporter. Hundar av den här rasen är vanligtvis vänlig mot andra hundar, men samtidigt är de jakthundar med starka instinkter. Detta kan göra dem osäkra att ha runt mindre djur som katter, ifall de inte har vuxit upp med dem eller varit väl socialiserade med dem. De har en särskilt melodisk röst som de tycker om att använda. Detta i kombination med deras höga aktivitetsnivå gör dem olämpliga för att bo i en lägenhet.

Pälsvård & Skötsel

Deras korta päls kräver lite grundläggande pälsvård. Även om hunden inte behöver regelbundna resor till skönhetssalongen kan det vara bra att borsta den någon gång i veckan. Detta stimulerar blodtillförseln till huden och sprider de naturliga oljorna för optimala pälsförhållande. Om pälsen blir smutsig, använd ett milt fuktgivande schampo så att de skyddande naturliga oljorna inte sköljs bort.

Med tanke på att anglo-russkaja gontjaja spenderar mycket tid utomhus, bör du regelbundet kontrollera pälsen efter fästingar. Att ta bort fästingar innan de har suttit i över ett dygn minskar risken avsevärt för sjukdomar.

Träning & Motion

Anglo-russkaja gontjaja är en mycket aktiv hund. De har ett skarpt sinne, är mycket lätta att träna och reagerar särskilt bra på positiva träningstekniker. De behöver vanligtvis minst en timme eller två av energifulla aktiviteter varje dag och orkar oftast mycket mer. På grund av deras höga jaktinstinkter kan de ha svårt att motstå att jaga mindre djur, så hunden bör hållas kopplad.

De är vanligtvis ganska intelligenta hundar, vilket betyder att utöver motion behöver även deras sinne stimuleras. Pussel eller alternativa träningsformer där hunden använder sinnet, såsom avancerad lydnad eller agility, kan vara till hjälp för att fylla detta behov.

Sjukdomar & Hälsa

Som en sällsynt ras saknas det mycket formell statistik över förekomsten av sjukdomar. Men det verkar finnas risk för vissa hälsoproblem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en anglo-russkaja gontjaja, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Magomvridning (tarmvred)
  • Höftledsdysplasi
  • Hudallergier
  • Övervikt (fetma)

Att köpa en anglo-russkaja gontjaja kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite anglo-russkaja gontjaja-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av