Rasen american akita är en lojal, alert hund med en stark och muskulös kroppsbyggnad. Hunden är välkänd för sin intelligens och många utmärker sig i lydnadsövningar. Även om dessa hundar har mycket energi att spendera så är det inte alltid att det framgår. Oftast är de väldigt smidiga i sina rörelser, som är genomtänkta och välplanerade. Förutom att ha en magnifik fysik är den amerikanska akita en utmärkt sällskapshund och en perfekt vakthund när det kommer till egendom eller familj. American akita är en mycket robust hund som sällan är sjuk. Den har i allmänhet en utmärkt hälsa och livslängd.

American Akita

American akita är en muskulös hund av gammal japansk härstamning som är känd för sin värdighet, lojalitet och sitt mod. I sitt hemland vördas de som familjebeskyddare och symboler för god hälsa, lycka och långt liv. De användes ursprungligen som vakthundar för kungligheter och adel i det feodala Japan. Dessa hundar spårade och jagade även vildsvin, svartbjörn och ibland rådjur.

Vikt

32–59 kg

Mankhöjd

61–71 cm

Livslängd

10–13 år

Antal i Sverige

387 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

6000–20000 kr

Färger

Blå Brindle
Brun Brindle
Fawn
Fawn Brindle
Grå
Pinto
Röd
Röd Brindle
Silver
Svart
Svart Brindle
Vit
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Bakgrunden till den amerikanska akita följer akita inu, i regionen Akita i norra Japan. De var ursprungligen medelstora hundar som användes för jakt vid björnar och för att skydda hem. Den här typen av akita var känd som en matagi akita. Med åren började några japanska ägare använda sina akitas för att slåss med andra hundar, som ett resultat av detta blev avlades hunden med hundraserna tosa och mastiff vilket resulterade i en ökning av den totala storleken. I början av 1900-talet förbjöds hundkamper, vilket förändrade utsikterna för rasen akita, då de japanska uppfödarna ville ta tillbaka de ursprungliga egenskaperna som förlorades när den korsades.

Under andra världskriget beordrades japanska akitauppfödare att överlämna alla sina hundar för att användas som källa till militära kläder. En del uppfödare började då korsa rasen med schäfrar för att rädda akitan från viss utrotning. Detta ledde till att i slutet av kriget fanns det minst tre olika typer av akita i Japan. År 1937 importerades den första akitan till Amerika och efter kriget var amerikanska tjänstemän från ockupationsstyrkorna imponerade av hundrasen, adopterade dem och rasens popularitet ökade i USA.

Men vid denna tidpunkt kunde den amerikanska och japanska kennelklubben inte komma överens om en gemensam stamtavla, vilket resulterade i att inga nya blodlinjer infördes från Japan. Därför började rasen i USA att skilja sig från rasen i Japan, som avlades tillbaka till matagi akita med målet att återställa den ursprungliga rasen.

Temperament & Egenskaper

American akita är känd för att vara något aggressiv. De har intensiva vaktinstinkter och är mycket lojala mot sina familjer. De är misstänksamma mot främlingar och kan vara aggressiva mot nya människor om de inte är ordentligt socialiserade och tränade. En tränad amerikansk akita accepterar vänliga främlingar. Men de som inte är tränade kan svara med aggression. De har jaktinstinkter och kan misstänka mindre husdjur och boskap för vilt. Även om de inte får lära sig att jaga kommer de att vilja jaga mindre djur.

Akita sägs vara bra med barn i sin familj – de är lojala, skyddar och är väldigt intelligenta. Detsamma kan dock inte sägas för barn som inte hör hemma i familjen. Dessa hundar beskrivs som kattdjur. De har en tendens att prioritera sig själva, familjemedlemmar och är väldigt renliga av sig. Den amerikanska akitan fungerar inte bra med andra hundar, särskilt de av samma kön. Det är inte en hund du tar till hundrastgården. Som stora och mycket kraftfulla hundar är det viktigt att de tränas konsekvent redan som valp.

Om du bor i en trång lägenhet bör du tänka igenom beslutet att skaffa en american akita. Rasen kan vara skällig och yla, särskilt när främlingar är i närheten. Deras höga röst kan utgöra ett problem för känsliga grannar – och även dig själv. Akitas skäller och ylar dock bara när det finns en anledning.

Pälsvård & Skötsel

Ingen hundras är helt allergivänlig. Men vissa raser är värre än andra när det kommer till allergener – och människor som är allergiker kan reagera olika. Tyvärr räknas den amerikanska akitan inte som en allergivänlig hund. Akitas fäller mycket och lämnar mjäll hemmet. Mjäll är orsaken till de flesta husdjursrelaterade allergier. Om du vet med dig att du har en allergi men ändå vill skaffa en american akita, bör du först prova att vara nära den för att se hur du reagerar.

Akitas tenderar att vara rena av sig och sprider inte mycket hundlukt. Det är en ganska långhårig ras som kräver viss pälsvård. Deras tjocka päls bör borstas minst en gång i veckan för att se så bra ut som möjligt och för att minimera allergiska reaktioner. American akitas fäller året om – men de byter också päls två gånger om året. Då de kommer att fälla så mycket att det kommer bli klumpar i hela hemmet. Under den här tiden hjälper det att borsta hunden oftare för att bli av med den överblivna pälsen och att vara redo med dammsugaren.

Träning

American akita är något av en mångsidig hund. Den behöver utöver motion få mental stimulans och lämpar sig bra för bland annat spårning, sökning, lydnad – men ibland också agility. Att träna en hund i agility är den ultimata leken för dig och din hund och är en av de mest spännande hundsporterna. I agility demonstrerar en hund sin smidiga natur och mångsidighet. Det är en aktivitet som stärker bandet mellan både hund och ägare. Det ger motion för båda samtidigt som det är kul. Men när det gäller agility och american akitas bör du inte ha så höga förväntningar. Hunden är inte så energisk och efter en träning kan de lägga sig i timmar, möjligen gå upp ibland för att dricka lite vatten.

Sjukdomar & Hälsa

Den amerikanska akitan är överlag frisk, men som med alla hundar är de benägna att drabbas av vissa hälsoproblem och sjukdomar. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en american akita, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Höftledsdysplasi
  • Magomvridning (tarmvred)
  • Hypotyreos
  • Progressiv retinal atrofi
  • Sebakös adenit (talgkörtelinflammation)

Att köpa en american akita kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.