Ända sen hundrasen bostonterrier började utvecklas i slutet av 1800-talet, har det varit en väldigt populär hund, inte minst i hemlandet USA. Även om de ursprungligen avlades för att fungera som kamphundar är dagens hundar ovanligt snälla och lojala små fyrbenta vänner. Deras utmärkande utseende, som nästan gör att de ser ut att bära en smoking, har gjort att de ibland även refereras till som den amerikanska gentlemannen. Det är väldigt trevliga hundar som trivs med alla familjemedlemmar, oavsett om du bor i en lägenhet eller ute på landet. Får hunden bara tillräckligt med motion och kärlek, blir de fantastiska trofasta husdjur.

Bostonterrier

Naturligt lekfulla, smarta och glada har hundrasen bostonterrier blivit en populär hundras världen över. Även om hunden har sina rötter i USA så har den influerats av en rad olika andra hundraser. De är små och kompakta men ska fortfarande inte ge intryck av att vara en tung hund. Den nästan smoking-liknande pälsen som är kännetecknande för bostonterrier är helt klart charmig men den kräver vanligtvis också väldigt lite skötsel för att hållas i gott skick. Det är en väldigt social liten hund med ett stort hjärta för sina människor.

Vikt

4.5–11 kg

Mankhöjd

39–43 cm

Livslängd

11–15 år

Antal i Sverige

1786 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

6000–20000 kr

Färger

Brindle
Fawn
Isabella
Svart
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

När det kommer till hur hundrasen bostonterrier uppstod så råder det en del delade meningar, även om man är enig om att den uppkom i USA, kring huvudstaden Boston i delstaten Massachusetts i slutet av 1800-talet.

Det finns de som menar att rasen främst utvecklades av kuskar i förmögna familjer, som korsade den vita engelska terriern, som numera är utdöd, med bulldoggar för att skapa en ny slags kamphund. Andra berättelser vittnar om en hund vid namn Judge, en korsning mellan en engelsk terrier och bulldog, som importerades av en man från England till USA då den påminnde om hans barndomshund. Men det finns också historier som menar på att Judge köptes av en annan man från Boston.

Oavsett vad som stämmer, så vet vi att hunden Judge faktiskt existerade och att det är från den här hunden som dagens bostonterrier härstammar från. I den amerikanska kennelklubbens bok ” The Complete Dog Book” går det att läsa om hunden Judge, som var en högställd och välbyggd hund på omkring 15 kilo. Men Judge kom bara att avlas på vid ett enstaka tillfälle och även om hans avkomma inte ansågs vara någon attraktiv hund, hade den andra beundransvärda egenskaper som ledde till att den kom att avlas på i större utsträckning. Kommande hundar tros ha blandats med både den engelska och franska bulldogen. Men även raser som bullterrier, pitbullterrier och även boxern sägs ha bidragit till dagens bostonterrier.

Det skulle dock dröja innan namnet bostonterrier uppstod. Kommande hundar fick många olika namn, allt ifrån Boston bulldogs till American terriers, round-headed bull-and-terriers eller bullet heads. Så småningom bildades den amerikanska bullterrierklubben, som strax därefter kom att byta namn till Boston Terrier Club, efter påtryckningar från bulldoggentusiaster. Namnet på klubben blev en hyllning till hundrasens hemstad och hunden började refereras till som Boston Bulls. Rasen erkändes av den amerikanska kennelklubben år 1893 och kom att bli den första amerikanska erkända hundrasen.

Inledningsvis betraktades hundens markeringar och färg som ovesäntliga. Det fanns även en hel del oregelbundenhet kring de hundar som avlades, även om de överensstämde med de ramar som klubben slagit fast. Det krävdes flera års noggrann uppfödning för att definiera och ta fram den typen av bostonterrier som vi känner till i dag.

Efter sekelskiftet blev hundrasens karakteristiska utseende ett viktigt inslag i rasens standard. Det blev snabbt en populär hund i hela landet och 1915 var bostonterrier den populäraste hundrasen i USA. Hundrasen har förblivit mycket populär och är i dag först och främst en sällskapshund. De utmärker sig dock i en rad olika hundsporter, som bland annat agility, flyball eller rallylydnad.

Temperament & Egenskaper

Bostonterrier är en ovanligt snäll hundras som är full av liv med ett fint och jämnt temperament. Till och med mot främlingar visar de i regel en godhjärtad sida, vilket betyder att de inte fungerar som några bra vakthundar. Även om dessa hundar är intelligenta så har de även en stark vilja och något av en envishet, även om de vanligtvis är måna om att vara sina människor till lags.

De är oherhört sociala och fantastiska familjehundar, något som dock gör att de lätt drabbas av separationsångest om de lämnas ensamma för länge. En bostonterrier kan vanligtvis leva tillsammans med andra husdjur så länge de får rätt introduktion. Då de emellanåt kan vara något livliga lämpar de sig bättre för familjer med lite äldre barn, även om de överlag kan fungera väl med barn i största allmänhet.

Pälsvård & Skötsel

Bostonterrier har en kortare slät fin päls som både är lätt att ta hand om och som inte fäller särskilt mycket. Det brukar räcka med att borsta den alltemellanåt för att minimera mängden löst hår i hemmet och för att hålla hundens päls i bra skick. Om det behövs kan du tvätta hunden med ett fuktig trasa eller ge den ett bad om det krävs.

På grund av deras stora markanta ögon kan du behöva göra rent ansiktet dagligen. Det är även en god idé att samtidigt undersöka ögonen efter symptom på irritationer eller rodnader. Börja borsta tänderna tidigt på din bostonterrier för att vänja den och främja en god tandhälsa. Klorna bör klippas ett par gånger i månaden, såvida de inte slits ner naturligt. Även öronen bör kontrolleras veckovis för att utesluta tecken på infektioner.

Träning & Motion

Trots den något envisa sidan som man ibland kan bevittna hos en bostonterrier är de vanligtvis ivriga att glädja sin ägare. Därför är de generellt sett lätta att träna, vilket också är varför de har blivit en så populär hundras inom många av dagens hundsporter. De brukar vara lätta att kalla in och en valp som regelbundet får vistas utomhus brukar inte ha några problem med att bli rumsren.

Bostonterriern har en viss energi och behöver åtminstone en timmes motion i form av en promenad om dagen för att förbli en glad och frisk hund. För att bli av med all överskottsnergi, bör hunden också få springa av sig lös, särskilt om den är lagd åt det busigare hållet.

Då behovet av motion inte är jättestort, är det här en hundras som kan fungera bra för stadslivet. Deras korta nos, även kallat brachycephala eller trubbnos, gör att man inte bör träna under väldigt varma eller stressiga förhållanden. Det kan leda till att hunden får svårt att andas och fort blir överhettad.

Sjukdomar & Hälsa

Bostonterriern har färre egenskaper som kan orsaka problem, jämfört med andra trubbnosiga hundraser och är generellt sett en frisk ras. Precis som hos de flesta andra raser kan hunden dock drabbas av vissa hälsoproblem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en bostonterrier, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

 • Hornhinnesår
 • Patellaluxation (knäskålsluxation)
 • Brakycefalt syndrom (försvårad inandning)
 • Hemivertebrae (missbildade ryggkotor)
 • Sensorineural dövhet
 • Demodex (demodikos)
 • Förlossningsproblem
 • Katarakt (grå starr)
 • Körsbärsöga
 • Blåsljud
 • Hjärntumörer
 • Allergier
 • Megaesofagus (vidgad matstrupe)
 • Omvända nysningar

Att köpa en bostonterrier kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite bostonterrier-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av