Rasen amstaff är en stark, modig hund som trivs när de har ett jobb att göra. De har en slitstark, atletisk kropp som är något större än deras besläktade kusin, staffordshire bullterrier. Även om de är mycket beskyddande när det kommer till sina människor, är de lätta att träna och skonsamma mot människor i alla åldrar. Amstaff anses vara självsäkra, smarta och vänliga. Starka, konsekventa ägare som tycker om att vara aktiva kommer att hitta en kärleksfull, hängiven kompis i den här hundrasen. De har sitt ursprung i Storbritannien men utvecklades därefter vidare i Amerika, därav namnet american staffordshire terrier.

Amstaff

American Staffordshire Terrier, eller amstaff, är en muskulös ras som är känd för att vara stark för sin storlek. Men de är också mycket kärleksfulla och tillgivna till sina mänskliga familjemedlemmar. Rasen har utvecklats under de senaste 200 åren och är en blandning av bulldogg och flera terrierraser. Amstaff gillar både mental och fysiska utmaningar och är mycket träningsbara.

Vikt

18–32 kg

Mankhöjd

41–48 cm

Livslängd

10–15 år

Antal i Sverige

9818 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

8000–20000 kr

Färger

Svart
Brun
Röd
Creme
Fawn
Blå
Vit
Pied
Sobel
Brindle
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Deras bakgrund börjar i mitten av 1800-talets England, då deras förfäder bulldogg och en mängd olika terrier, ofta användes för hundkamper i Storbritannien. Medan terrierna var hårda och modiga saknade de storhet och volym, något som bulldoggs på den tiden hade.

Dessa två raser blandades samman, vilket resulterade i en ras som vid den tiden var känd som en bull och terrier. Med tiden utvecklades hunden till bullterrier – som blev känd för sin snabbhet, styrka och aggressivitet. Bullterriern utvecklades därefter till två olika raser, den moderna bullterrier och staffordshire bullterrier. Dessa hundar användes av slaktare för att hantera tjurar, jägare vid jakt av vildsvin och bönder för att hjälpa till med jordbruk och fungera som råttfångare. Men också som familjehundar då de var så tillgivna oss människor.

I slutet av 1800-talet exporterades staffordshire terrier till Amerika. Den amerikanska kennelklubben bytte då namn på hunden till american staffordshire terrier, eftersom amerikanerna hade fött upp en större hund än den ursprungliga staffordshire bullterrier, och dessa två raser behövde särskiljas tydligare från varandra.

I dag är rasen mer känd som amstaff och används som vakthundar, hjälper till med polisarbete och tävlar i viktdragande och agility – men framförallt också som familjehundar. De har fortfarande ett dåligt rykte som aggressiva hundar.

Temperament & Egenskaper

Amstaff är en dedikerad följeslagare. De tycker om människor och är beskyddande mot dem de älskar. De är fulla av liv, modiga, självsäkra och har stora hjärtan. Deras intelligens gör dem ganska lätta att träna. En amstaff som har socialiserats tillräckligt från tidig ålder kan fungera bra ihop med barn. Precis som med alla hundar har de inte oändligt tålamod och barn måste lära sig att respektera hundar som djur.

Som vakthund utmärker sig denna ras och de tycker om att få uppgifter att utföra, för att glädja sin ägare. De vilar aldrig när de arbetar, de är ständigt uppmärksamma på sin omgivning, letar efter misstänkt aktivitet och reagerar snabbt. Men även om de har rykte om sig att vara vakthundar, så är chansen stor att de kommer att hälsa på främlingar med stor tillgivenhet och slick.

De kan vara ganska intensiva hundar som kommer att dra, tugga och gräva om de är uttråkade. Hunden kan även bli skällig. Som starka, atletiska hundar kan de vara svåra att gå med och de drar sin ägare vart de än går, om de får. De behöver en självsäker ledare som kommer att kunna hantera dem i koppel, sätta gränser och ge dem både mental stimulans och motion.

Pälsvård & Skötsel

Amstaff har en kort päls med fint hår som är lite mer än en centimeter lång. De fäller inte mycket och det de fäller brukar vara mycket hanterbart. En mjuk borste kan användas för att få bort smuts och sprida deras naturliga oljor längs pälsen en gång i veckan, men ytterligare pälsvård krävs egentligen inte. Medan öronen inte är utsatta för infektioner, bör de hållas rena och torra. Klor kan behöva trimmas då och då, särskilt om hunden är begränsad till mjukare underlag såsom gräsbevuxen mark, och inte går på trottoaren eller vägar.

Hundrasen rekommenderas inte till dig som lider av allergi. Trots att amstaff inte fäller så mycket så fäller de fortfarande året om och lite mer under säsongerna två gånger om året. Vilket betyder att du kommer få mjäll i ditt hem, vilket är orsaken till de flesta husdjursrelaterade allergier. Frekvent borstning och dammsugning kan hjälpa till med att hantera mjäll och allergener, men kommer inte att kontrollera det helt, vilket kan bli ett problem för allergiker.

Träning & Motion

Amstaff är i regel lätta att träna. Hunden är ivrig att behaga sin ägare och smart nog att prestera bra inom de flesta områden. Detta har säkrat deras plats som polishundar och i samband med sök- och räddningsuppdrag. Historiskt har det också gett dem respekt på gårdar, där deras träningsförmåga gjorde det möjligt för dem att bli mångsidiga medhjälpare.

American staffordshire terrier drar nytta av en säker ledare som har erfarenhet av vad de gör och är fast och tydlig i sina instruktioner. Negativt förstärkande eller bestraffningar bör undvikas, då det kan leda till en förbittrad och olycklig hund.

Sjukdomar & Hälsa

Hundrasen amstaff, eller american staffordshire terrier är i allmänhet en hälsosam ras, även om de löper risk för att drabbas av vissa hälsoproblem som du bör se upp för. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en amstaff, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

 • Hudallergier
 • Urinvägsinfektion
 • Artros (osteoartrit)
 • Spondylos
 • Höftledsdysplasi
 • Armbågsledsdysplasi
 • Hypotyreos (hypotyreoidism)
 • Demodex (demodikos)
 • Cerebellär ataxi
 • Hjärtsjukdom
 • Patellaluxation (knäskålsluxation)
 • Cerebellär cortikal abiotrofi
 • Korsbandsskada

Att köpa en amstaff kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite amstaff-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av