Berger des pyrénées à poil long kallas på svenska för långhårig pyreneisk vallhund. Precis som sitt korthåriga syskon, berger des pyrénées à face rase, har de har sitt ursprung i den franska delen av Pyrenéerna. Boskapsskötsel var länge en central del av det lantliga livet i bergskedjan där den här hunden hade som huvuduppgift att valla och driva får. I dag har industrialisering och förändrade metoder i jordbruket lett till att den pyreneiska vallhunden framför allt är känd som en fantastisk familjehund. Men deras atletiska bakgrund som arbetshundar gör att de utmärker sig i hundsporter som agility.

Berger Des Pyrénées À Poil Long

Berger des pyrénées à poil long, eller långhårig pyreneisk vallhund som rasen kallas på svenska, är tillsammans med den korthåriga varianten berger des pyrénées à face rase, en hundras från Frankrike med en gedigen historia kring bergskedjan Pyrenéerna. Ursprungligen användes de som boskapshundar, för att valla och driva får, men i dag är de framför allt kära familjemedlemmar.

Vikt

8–15 kg

Mankhöjd

40–48 cm

Livslängd

15–17 år

Antal i Sverige

266 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

7000–15000 kr

Färger

Brindle
Fawn
Grå
Svart
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Den pyreneiska vallhunden finns i två varianter som båda kan födas i samma kull, korthårig och långhårig – eller på franska face rase och poil long. Rasen anses vara en av de äldsta vallhundarna i Frankrike och har precis som andra boskapshundar i Europa sannolikt sina ursprungliga förfäder i Asien. I de franska Pyrenéerna har de arbetat som boskapshundar i tusentals år och trots att deras egenskaper är desamma kan både storleken och pälsen variera beroende på var bland bergen man befinner sig. Även om den här hundrasen har en lång historia skulle det dröja enda fram till 1900-talet innan den blev allmänt känd.

Under första världskriget användes berger des pyrénées à poil long av den franska armén som framför allt rapporthundar. Rasens höga intelligens i kombination med deras kreativitet gjorde att de lämpade sig utmärkt för rollen och hunden blev mycket prisad för sin insats. Dessvärre var det många pyreneiska vallhundar som fick sätta livet till och som så många hundraser under första och andravärldskriget riskerade rasen att bli utrotad. Men efter kriget och tack vare entusiastiska hunduppfödare återhämtade sig antalet och den första officiella standarden upprättades strax därefter.

Temperament & Egenskaper

Den här rasen har mycket energi, intelligens, stort mod och en förmåga att ta egna initiativ. De är mycket lojala mot sin ägare vilka de knyter starka band med. Men pyreneiska vallhundar kan också vara envisa och viljestarka – något som gör att de kräver en bestämd, konsekvent uppfostran såväl som träning för att ta vara på deras intelligens och skärpa. Får de för fria tyglar kan de utveckla dåliga beteenden och blir lätt svåra att ha att göra med.

Även om den här hunden ursprungligen användes som arbetshund fungerar de i dag som utmärkta familjehundar. De har en god förmåga att anpassa sig och har vanligtvis inga problem med att leka med barn, även om det alltid bör ske under uppsyn. De kan vara försiktiga kring nya människor och deras observationsförmåga gör dem till bra vakthundar, fastän deras primära arbetsuppgifter i Pyrenéerna först och främst bestod av att valla och driva får.

Pälsvård & Skötsel

Till skillnad från berger des pyrénées à face rase, så har poil long ett hårigare ansikte och en längre plattliggande eller lätt vågig päls. Men trots det så har pälsen en ganska lämplig längd som är relativt lättskött. De fäller inte mycket och det räcker vanligtvis med att borsta den en gång i veckan för att undvika att pälsen tovar sig samt för att bevara hundens elegans.

Träning & Motion

Den här hunden behöver tidig träning för att undvika ovanor. Framför allt behöver den socialiseras för att undvika dåliga beteenden mot andra djur. Den har en benägenhet att vara väldigt livlig och skällig, något som kan bli något uttröttande i längden. Men med en god balans mellan bestämdhet och värme blir en berger des pyrénées à poil long fort en väluppfostrad hund när den växer upp.

En pyreneisk vallhund behöver motion, inte minst för att bli av med sin energi men också för att hålla sin vikt i schack. Man får inte glömma bort deras stora ursprungliga roll som vallhundar. Får de inte utlopp för sin energi genom att arbeta kommer de att använda den någon annanstans. Ett bra sätt att stimulera en hund av denna ras är genom hundsporter. Trots sin storlek kan de utmärka sig i aktiviteter som exempelvis agility eller spårning. Men långa promenader och att få springa av sig i trädgården eller hundrastgården fungerar också för att hålla hunden nöjd och i form. En berger des pyrénées à poil long är i grunden en ganska lantlig hund men kan trivas i alla typer av hem så länge de får rätt träning.

Sjukdomar & Hälsa

Den pyreneiska vallhunden blir sällan sjuk, förutsatt att hunden tas väl hand om och har en balanserad kosthållning. Hunden kan vara oerhört girig när det kommer till mat och man bör därför vara noga med vad den äter för att undvika viktrelaterade problem. De är kända för att kunna ha ett långt liv men de kan fortfarande drabbas av vissa genetiska sjukdomar. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en berger des pyrénées À poil long, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Höftledsdysplasi
  • Persisterande ductus arteriosus
  • Epilepsi (krampanfall)
  • Patellaluxation (knäskålsluxation)
  • Övervikt (fetma)

Att köpa en berger des pyrénées À poil long kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite berger des pyrénées À poil long-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av