Den medelstora hunden berger picard är förhållandevis sällsynt men tillhör med stor sannolikhet bland de äldsta vallhundarna i hemlandet Frankrike. Även om deras ursprungliga arbetsuppgift var att driva, valla och skydda får i de norra delarna av landet så är dagens hund en omtyckt familjehund – men också filmhundar som medverkat i filmer som ”En vän med fyra tassar”, ”Daniel and the Superdogs” och ”Are We Done Yet?”. En lång historia som arbetshundar medför att de har en oerhörd energi som kräver sin motion. De är väldigt smarta men samtidigt envisa, självständiga och med rätt strategi har de en stor potential att tränas.

Berger Picard

Hundrasen berger picard tillhör förmodligen en av de äldsta vallhundarna i Frankrike. Deras spralliga intelligens tillsammans med sitt rufsiga utseende har gjort att de har fått många beundrare genom åren och dessutom blivit filmhundar. Även om de kan vara något envisa är de fortfarande fullt benägna att tränas. Sin höga energi medför ett behov av mycket motion och med rätt stimulans blir de härliga barnvänliga familjehundar.

Vikt

23–32 kg

Mankhöjd

55–65 cm

Livslängd

12–14 år

Antal i Sverige

28 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

20000–30000 kr

Färger

Fawn
Grå
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Medelstora hundar med grov lång päls har använts av europeiska herdar i hundratals år. Men trots det är det svårt att fastslå en exakt tid för när berger picard blev en egen ras. Men de tillhör med stor sannolikhet bland de äldsta franska vallhundsraserna – och har avbildats flitigt genom åren i bland annat träsnitt och graveringar. Mycket tyder också på att hunden är släkt med raser som till exempel beauceron och briard. Ursprungshunden till den här typen av raser kom antagligen till Frankrike för 1200 år sedan och anpassades efter vilken region de levde i.

Berger picard har sitt ursprung norr om Paris, i området Picardie. Det var i denna region som rasen fick sitt första officiella erkännande och en standard fastställdes år 1925. Hunden hade tidigare deltagit i hundtävlingar men alltid sorterats i samma kategori som andra hundraser. Mycket tyder på att den här hundrasen aldrig hade någon särskilt stor population omkring förra sekelskiftet. Första- och andravärldskriget hade dessutom en stor påverkan på rasens antal och de var på gränsen till utrotade kring 1950-talet.

Men detta blev konstigt nog det som räddade rasen, då situationen ledde till ett ökat intresse för att föda upp och bevara dem. Antalet berger picard har sedan dess ökat, sakta men säkert. I dag är de mycket omtyckta och har även briljerat på filmduken i titlar som:

  • En vän med fyra tassar
  • Daniel and the Superdogs
  • Are We Done Yet?

Men trots att rasen är väldigt uppskattad så är de fortfarande relativt sällsynta. Man beräknar att det i dag knappt finns 4000 registrerade hundar av den här rasen i hemlandet Frankrike och ännu färre internationellt.

Temperament & Egenskaper

En berger picard har både en sprudlande och intelligent personlighet. De är omtyckta för sin nästan människoliknande blick och sina knäppa grimaser, något som gör dem till oemotståndliga varelser för barn. Även om de ibland kan beskrivas som att de tycker om människor i största allmänhet, så är det framför allt till sin familj de visar kärlek. De brukar också knyta ett särskilt band till en människa i familjen och är på så vis enpersonshundar.

Faktum är att de faktiskt kan vara något känsliga för nya människor. Det är inte ovanligt att de kan bli skrämda och kan behöva god tid på sig för att närma sig vänner, nytt folk och dessutom nya hundar. En hund av den här rasen kan ha en tendens att vara skällig. Så om du bor i en lägenhet med mycket grannar kan det här vara något att ha i bakhuvudet.

Hunden är glad och lätt att ha att göra med när den inte är uppspelt, då kan den tycka om att hitta på bus. De är i regel pålitliga kring barn men då man aldrig kan vara helt säker bör man hålla ett öga på dem, särskilt med mindre barn. En berger picard fungerar inte alltid så bra med andra husdjur. På grund av deras instinkter kan katter och andra mindre djur hamna i fara. Men har de vuxit upp tillsammans så kan de faktiskt komma bra överens.

Pälsvård & Skötsel

Den medellånga vädertäta pälsen hos en berger picard fäller lätt men behöver minimalt med skötsel. Det finns till och med de ägare som menar att man inte behöver borsta dem mer än en gång i månaden. Om de blir särskilt smutsiga, om de till exempel rullat sig i något, kan de behöva ett bad. Precis som med de allra flesta hundraser så kommer deras klor att behöva klippas alltemellanåt. Detta bör göras av hundens ägare då många hundar inte gillar att främlingar hanterar deras tassar.

Träning & Motion

En berger picard kan vara en mycket bra lämpad hundras för den ägare som är intresserad av träning, särskilt lydnad men även hundsporter som agility. Hunden är otroligt klipsk men samtidigt ganska självständig och har därför också en envis sida. Du som ägare kommer snabbt lära dig att hunden behöver varierande stimulans och träning för att hålla uppmärksamheten uppe. Blir träningspassen för enformiga kommer den fort att tappa intresset. Man bör dessutom se till att använda en positiv röst då de kan vara känsliga för ett otåligt tonfall. Men med gott tålamod, rätt passion och ledarskap kan en berger picard tränas till en hög nivå.

Med sin långa historia som arbetshundar är det inte konstigt att den här hunden har mycket spring i benen. De kan vara väldigt nöjda med livet som familjehundar men behöver regelbunden motion. Minst en timme per dag bör de få röra på sig och det bör inkludera en aktivitet med högre intensitet. De kan exempelvis följa med på joggingrundan eller få jaga en boll i trädgården eller hundrastgården.

Sjukdomar & Hälsa

Hundrasen berger picard har generellt sett en god hälsa. Men en av anledningarna till att rasen förblivit relativt sällsynt är för att uppfödningen inte är helt problemfri. Ibland förekommer det en ovilja att para sig och det finns vissa problem kopplade till födseln. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en berger picard, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Armbågsledsdysplasi
  • Höftledsdysplasi
  • Symmetrisk Lupoid Onchodystrofi (klolossning)
  • Progressiv retinal atrofi
  • Canine Multifocal Retinopathy (bubblor)

Att köpa en berger picard kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite berger picard-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av