Hundrasen bouvier des ardennes, har som du kanske redan gissat, sitt ursprung i de skogstäckta belgiska bergen i Ardennerna. Det är en relativt stor hund som ger ett robust intryck och som med lätthet finner sig i sin miljö. Förutom att vara utomordentliga arbetshundar, är de även väldigt kärleksfulla och spenderar mer än gärna tid med sina människor. Deras intelligens gör att de vanligtvis är både roliga och lätta att träna, även om de också kan ha något av en trotsig sida med en stor beslutsamhet. Hunden behöver möjligheten att kunna springa och leka fritt för att få utlopp för all sin energi.

Bouvier Des Ardennes

Även om hundrasen bouvier des ardennes kanske hamnat något i skymundan för bouvier des flandres, så är det fortfarande en egen men sällsynt lojal och social boskapshund. Urpsrungligen fanns det fem olika bouvierhundar men i dag är det bara des ardennes och flandres som kvarstår. Till skillnad från sitt syskon så har bouvier des ardennes kortare svans, en annan typ av päls och vanligtvis stående öron. Rasen har förblivit sällsynt utanför hemlandet Belgien, där de primärt använts för att driva boskap.

Vikt

22–35 kg

Mankhöjd

52–62 cm

Livslängd

12–14 år

Antal i Sverige

-

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

15000–30000 kr

Färger

Blå
Brun
Fawn
Grå
Röd
Silver
Svart
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Som man kanske hör på namnet, så tros rasen ha sin bakgrund i de bergiga och skogsbeklädda Ardennerna i sydöstra Belgien. Rasen började troligtvis att utvecklas redan under 1600-talet, innan det började dokumenteras ordentligt. Bouvier des ardennes är arbetshundar rakt igenom och avlades fram av jordbrukare vars främsta intresse var hundens fysiska förmågor snarare än deras utseende. Enligt tradition drev de först och främst boskap men kom även att fungera som jakthundar för att spåra vilt ute på vischan. De tog även på sig arbetsrollen som vakthundar, egenskaper som lever kvar än i dag.

Hunden spelade en viktig roll för de utsvultna människorna i det hårt drabbade Belgien under första världskriget. Deras goda förmåga att jaga vilt hjälpte till att mätta många hungriga familjer och efter kriget erkändes rasen av den belgiska kennelklubben. De kommande årtiondena minskade dock hundrasens population, inte minst på grund av det sjunkande antalet mjölkgårdar och man började ifrågasätta ifall rasen överhuvudtaget fortfarande fanns kvar.

När man trodde att bouvier des ardennes helt hade försvunnit, gjorde man en upptäckt av en mindre grupp hundar på en belgisk gård. Det sägs att en grupp forskare var på besök vid en mjölkgård, där jordbrukarens hundar kändes igen som den tidigare förmodat utrotade hundrasen. Därefter påbörjade man arbetet med att försöka återskapa den ursprungliga rasen, och många år senare hittade man även en liknande mindre population vid en annan gård.

Dessvärre hade de övriga hundraserna som ingick i gruppen bouvier inte samma tur. Bouvier des roulers, moermon och paret gick förlorade och kvar blev bouvier des ardennes och flandres. Dagens hundar arbetar fortfarande som boskapshundar på belgiska gårdar. Faktum är att det är ytterst sällsynt att skåda en hund av den här rasen i rollen som ensam sällskapshund.

Temperament & Egenskaper

Som arbetshundar är bouvier des ardennes lydiga men också beslutsamma. Men trots sin hårt arbetande karaktär kan den här hundrasen vara trogen mot sina människor. Det är faktiskt mer regel än undantag att den här hunden skapar ett starkt band till sina ägare och familj. På så vis är de sociala och drabbas till och med av separationsångest om de blir ensamma under längre perioder.

Kring mindre djur bör man vara mycket observant. Det ligger i den här hundens naturliga instinkter att jaga och mindre djur kommer med stor sannolikhet att bli betraktade som byten. Detsamma gäller mindre barn, bli inte förvånad om en bouvier des ardennes undermedvetet väljer att jaga dem eller använda deras små ben som tuggleksaer. På grund av detta, behöver den här hunden redan från tidig ålder tränas socialt.

Får en bouvier des ardennes inte tillräckligt med tidig socialiseringsträning som valp kommer den att bli mycket misstänksam kring nya människor och eventuellt utveckla aggressiva sidor. De är naturligt skeptiska till människor som inte är en självklar del av familjen och kommer att skälla för att fånga din uppmärksamhet om någon inkräktar på ert territorium. Har den inte fått lära sig bättre, kan hunden till och med bli aggressiv. Deras fantastiska mod gör att de inte drar sig för att ställa sig öga mot öga mot även de farligaste av hoten.

Pälsvård & Skötsel

Pälsen hos en bouvier des ardenns är ganska lång och vårdslös, med en tätare innerpäls. Den mår bäst av att borstas dagligen, men varannan dag kan ibland räcka för att hålla pälsen i gott skick. Lämnas den åt sitt eget öde kommer den garanterat att trassla, tova sig och bli matt. Hunden fäller måttligt året om, men särskilt mycket under våren och hösten. Man kan välja att klippa eller raka pälsen under de varmare årstiderna, något som kan hjälpa, inte minst för att minska mängden päls den fäller.

Men man bör akta sig för att klippa pälsen alltför kort, då det lätt kan orsaka irritationer i huden eller göra att hunden bränner sig i solen. Då den här hunden inte har särksilt mycket hundlukt räcker det med att bada den ett par gånger per år. Men som arbetshund kan det krävas oftare, särksilt om hunden blivit extra smutsig. Rengör hundens öron veckovis och undersök dem samtidigt efter tecken på irritationer eller dålig lukt.

Träning & Motion

När det kommer till bouvier des ardennes förmåga att sköta om boskap är det nästintill omöjligt att hitta en bättre lämpad ras. Det är för dem en enkel uppgift, tack vare sin naturliga intelligens och århundraden av arbetserfarenhet. Den här hunden har ett särskilt begär för att rätta sig efter sin ägare, något som gör den här hunden till en rolig hund att lära upp.

Men trots sin iver för att lyda sin tränare kan de ibland vara något skeptiska när det kommer till auktoriteter. Den här hundrasen kräver en konsekvent tränare som kan vara hård men rättvis. De är väldigt uppskattade för sitt breda utbud av talanger och sin intelligens, och de skulle utan tvekan kunna mäta sig med många andra hundraser när det kommer till hundsporter som agility, flyball eller lydnadsprov.

En bouvier des ardennes tröttnar inte i första taget och är på så vis en typisk brukshund. De kan jobba ihärdigt utan rast och det är sällan man ser dessa hundar stå och lata sig. Den här hunden behöver därför ha möjligheten att få utlopp för sin stora energi och kan därför ha svårt för ett liv i en lägenhet. Motion i form av en timmes rask promenad om dagen är det minsta de begär och de bör även få mycket tid till att springa utan koppel. Det är en väldigt äventyrlig hund och kommer helhjärtat att följa med dig på nya upptäcktsfärder, inte minst till fots.

Sjukdomar & Hälsa

Då hundrasen bouvier des ardennes än i dag är har förblivit relativt sällsynt, är antalet studier som fokuserar på rasens hälsa något av en bristvara. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en bouvier des ardennes, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Höftledsdysplasi
  • Armbågsledsdysplasi
  • Epilepsi (krampanfall)
  • Ögonproblem
  • Magomvridning (tarmvred)

Att köpa en bouvier des ardennes kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite bouvier des ardennes-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av