Beauceron är en korthårig boskapshunds med sitt ursprung i Frankrike. Precis som med alla gårdshundar så hade hunden många olika syften. Men framför allt drev den boskap, vaktade egendom och sin familj. Beauceron är en stor hund som kan väga upp till 50 kg och har en beskyddande karaktär. Den är mångsidig, aktiv och atletisk. Dessa egenskaper gör att rasen inte passar hundägare, särskilt inte nybörjare. Hunden behöver en stadig ägare för att se till att den får rätt socialisering och träning. En beauceron mognar långsamt och kan komma att vara valpig ända upp till tre års ålder.

Beauceron

Beauceron har en lång, men relativt okänd historia som både atletisk och stor hundras. De har använts i hundratals år som både herde- och vakthundar i norra Frankrike. Med rätt tränare kan de tränas till en väldigt hög grad, då de är både lyhörda och intelligenta. Hunden trivs bäst i sällskap med människor och kan ha svårt att tolerera andra hundar.

Vikt

32–50 kg

Mankhöjd

61–70 cm

Livslängd

11–13 år

Antal i Sverige

305 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

12000–25000 kr

Färger

Röd
Svart
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Den här hundens huvuduppgift har alltid varit att valla men framför allt skydda får och andra hjordar av boskap. Även om det finns färre vargar i Frankrike och behovet av skydd inte är lika stort, så har rasen fortfarande starka instinkter som tydligt lyser igenom när den försvarar sitt revir och sina människor. Beauceron avlades för att vara intelligent, då hunden både behövde kunna lyssna till sin herdes kommandon samt vara självständig när det kommer till sin beskyddande roll.

Detta betyder att de behöver hållas sysselsatta och i arbete för att få utlopp för sin starka drivkraft. På senare tid har de funnit sin plats i flera olika roller. Allt från att hjälpa till med minröjning under första- och andravärldskriget till att vara budbärare. De har också använts av polis och militär för bland annat skydds- och räddningsuppdrag.

Även om beauceron är det officiella namnet på rasen så har den andra smeknamn såsom Bas Rouge, som kan översättas till rödstrumpa, på grund av deras teckning på benen. Men också som Berger de Beauce, från området i Paris som är känt som La Beauce – eller French Shepherd. Rasen omnämns för första gången i slutet av 1500-talet i ett manuskript. Det skildrar en arbetshund från norra Frankrike vars beskrivning mycket väl stämmer överens med den beauceron vi känner till i dag.

Hunden är en väldigt nära släkting till rasen briard, även om deras utseende skiljer dem åt. En bra bit in på 1800-talet tillhörde de rentutav samma standard – tills man gjorde skillnad på den korthåriga berger de beauce och den långhåriga berger de brie. Det dröjde inte länge fören man fick fram en väldigt standardiserad ras som är väldigt lik den hund vi känner till i dag. Under tidigt 1900-tal användes beauceron till att etablera hundrasen dobermannpinscher, tillsammans med bland annat den tyska pinschern, weimaraner och rottweiler.

Temperament & Egenskaper

Den här rasen är mycket viljestark och kräver en mogen och tydlig ledare. Om hundägaren inte kan framställa sig själv som en tillförlitlig flockledare finns det risk att hunden börjar dominera. Men i rätt sällskap är de väldigt milda, lydiga och intelligenta. Vanligtvis uppträder de lugnt, men mot främlingar kommer de att vara skeptiska och ta en beskyddande roll ifall familjen känns hotad. Deras goda egenskap som vakthund är något som behöver hanteras tidigt genom mycket socialisering.

Beauceron fungerar vanligtvis inte bra tillsammans med andra husdjur, inklusive andra hundar. Om hunden är uppfostrad tillsammans med barn kan den fungera bra med dem. Men glöm inte att det är en boskapshund, vilket betyder att den kan jaga eller nafsa efter barn, något som aldrig bör accepteras. Rasen passar bäst i en familj med lite äldre barn, som har förståelse för hur man behandlar djur med respekt.

Pälsvård & Skötsel

Hundrasen beauceron har en relativt lättskött och kort dubbelpäls. Något som kanske inte kommer som någon överraskning hos en arbetshund. Det brukar räcka med att borsta pälsen någon gång i veckan, för att få bort dött hår och trassel. Hunden fäller likväl, i synnerhet under höst och vår – något som kanske inte ger pluspoäng till allergiker. Om hunden blivit extra smutsig, till exempel om den rullat sig i något, kan det vara en god idé att ge den ett bad. I övrigt är bad sällan nödvändigt.

De har mörka, tjocka och slitstarka klor som behöver klippas alltemellanåt. Det är någonting som man kan göra själv, men med försiktighet. Det är i regel omöjligt att se pulpan som löper i mitten av varje klo och det finns en risk att du klipper dem för kort. Resten är grundläggande skötsel. Hundens öron bör kontrolleras och rengöras regelbundet. Borsta tänderna ofta för att ge hunden en god munhälsa och fräsch andedräkt.

Träning & Motion

Att trötta ut en beauceron är praktiskt taget omöjligt. Beauceron är en smart och självsäker hund med stark vilja som är byggd för att alltid vara i farten och har stora möjligheter till att motionera. Du som ägare bör vara en energisk person som gillar daglig aktivitet. Motion som löpning, cykling och vandring är aktiviteter som uppskattas hos en beauceron. De har inga problem med att vandra längre sträckor, löpa långa distanser och bör få minst en timmes promenad om dagen.

Den är också väl lämpad för de flesta hundsporter, inklusive agility, lydnad, räddning eller spårning. En uttråkad beauceron är en destruktiv beauceron. Börja tidigt med både träning och socialisering för att få ut det mesta av hundens snabba inlärningsförmåga, drivkraft och intelligens.

Tillämpa alltid positiva förstärkningstekniker – hundgodis, lek och beröm. Kom ihåg att den här hunden är en självständig tänkare. Förbered dig på att den kan komma att trotsa dig när du ber den göra något och vilja testa dig om du verkligen menar vad du säger. Det är viktigt att vara konsekvent, rättvis och bestämd. Men även om hunden ofta visar sig självständig bör den inte vara aggressiv.

Sjukdomar & Hälsa

De flesta beauceron är väldigt friska hundar, men precis som med alla raser så finns det ett antal hälsoproblem som man bör vara medvetna om. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en beauceron, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Atopisk dermatit
  • Medfödd dövhet
  • Dilaterad kardiomyopati
  • Armbågsledsdysplasi
  • Höftledsdysplasi
  • Magomvridning (tarmvred)

Att köpa en beauceron kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite beauceron-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av