Bouvier des flandres är tillsammans med bouvier des ardennes den andra bouvierhunden att lyckas hålla sig vid liv. De fungerade från början som allsidiga brukshundar, som kunde hjälpa bönder med en rad olika arbetsuppgifter. Förutom att driva boskap, kunde de dra vagnar och agera vakthundar. Även om den intelligenta hunden fortfarande utgör en god brukshund, jobbar de i dag inom en rad olika serviceyrken inklusive som polishundar. Rasen är också vanligt förekommande inom hundsporter som till exempel agility eller lydnadsprov. Men det är framför allt som kärleksfulla familjehundar som den här hunden har funnit sin plats. De är väldigt lojala, lekfulla och har ett stort hjärta för sin familj och flock.

Bouvier Des Flandres

Den både stora och lojala hundrasen bouvier des flandres är en belgisk mångsidig arbetshund som framför allt hjälp till med att driva får och andra boskap. Dagens hundar hittar du dock oftare inom bland annat polisen, eller som sök-, vakt- eller räddningshundar. Hundar av den här rasen är väldigt intelligenta och därmed också lätta att träna. Men deras karaktär kan även beskrivas som lugn, förståndig fast med mycket energi och ett stort behov av motion. Deras rikligt tjocka päls gör att de kan behöva en hel del pälsvård.

Vikt

27–40 kg

Mankhöjd

59–68 cm

Livslängd

10–12 år

Antal i Sverige

488 st

Allergivänlig

Ja

Uppskattat pris

15000–25000 kr

Färger

Blå
Brindle
Brun
Creme
Fawn
Grå
Röd
Silver
Svart
Vit
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Bouvier des flandres är en stor flamländsk brukshund som tillsammans med en rad andra bouvier-hundar först och främst arbetat med att driva boskap. Som det kanske framgår av namnet, så utvecklades rasen i det belgiska Flandern. Förutom att arbeta som boskapshundar gjorde rasens mångsidihet att de även fungerade som vakthundar, men även som draghundar, då de kunde hjälpa till med att dra vagnar. Hundens exakta ursprung är svårt att fastslå men man tror att de första hundarna förmodligen togs fram av flamländska munkar.

När man tog fram de första typerna av bouvier de flandes, så korsades troligtvis lokala lantbrukshundar med den irländska varghunden, skotska hjorthunden och tyska schnauzern. Men även raser som griffon eller barbet tros ha influerat hunden. Inledningsvis fanns det olika sorter av rasen men under 1930-talet samlades de under en och samma standard. De både världskrigen, där de för övrigt fick axla rollen som tjänstehundar, hade dock stor påverkan på rasens population och de var på gränsen till utrotade. Men tack vare mindre grupper av uppfödare lyckades man hålla rasen vid liv.

Rasen blev välkänd för sin oerhörda energi, styrka och utomordentliga arbetskapacitet. Även om de i dag allt mer sällan jobbar med sina ursprungliga arbetsuppgifter, finner du bouvier des flandres inom en rad olika områden. Förutom att ha blivit kära husdjur, är de vanligt förekommande som polishundar. Men också inom sök- och räddningsuppdrag eller som ledar- och vakthundar. Bouvier des flandres anträffas dessutom inom en rad olika moderna hundsporter.

Temperament & Egenskaper

Hundrasen bouvier des flandres är känd för att vara både orädd, klok, viljestark men också för att ha ett lugnt temperament. När det kommer till sin familj så är hunden väldigt hängiven, beskyddande, lojal och är som gladast om den får vara närvarande. Det är dock ingen hund som hoppar av glädje när du kommer innanför ytterdörren. De visar vanligtvis sin kärlek genom att bara ligga lugnt ihopkrökt nere vid dina fötter.

Hundens trofasta och skyddande egenskaper gör den till en lysande vakthund. Men det här betyder också att tidig träning redan från ung ålder är av högsta vikt. Får de inte rätt social träning redan från början, kan de bli misstänksamma mot nya människor. På grund av rasens starka karaktär krävs en ledare som är konsekvent, självsäker men samtidigt godhjärtad. Annars riskerar tomrummet att fyllas av hunden och bouviern får driva igenom sina egna riktlinjer.

Även om en bouvier des flandres generellt sett inte lider av separationsångest, bör de ändå inte lämnas själva under längre stunder. När hunden är ensam under längre perioder blir den lätt uttråkad, något som kan leda till mindre önskvärda beteenden. Kring barn fungerar de oftast bra, men är barnen små bör de umgås under övervakning då hunden är relativt stor och inte drar sig för att kunna hoppa.

Pälsvård & Skötsel

Pälsen hos en bouvier des flandres är lurvig till utseendet men ska inte ha några lockar. Deras dubbla medellånga vädertåliga päls är dessutom väldigt grov och tjock. De behöver därför borstas varje dag men även klippas några gånger per år, något som vanligtvis sköts bäst hos en professionell hundfrisör. Det är på så sätt som hunden får sitt karakteristiska utseende. Håret runt hals och kropp brukar va något längre, tillsammans med uttalade ögonbryn och ett skägg.

Skötseln av pälsen hos den här hundrasen är central då den annars lätt blir matt eller tovig. En bouvier des flandres fäller dock inga överdrivna mängder. Precis som med de flesta andra fluffiga hundar har de ganska lätt för att dra till sig smuts. Du som funderar på att skaffa en hund av den här rasen bör räkna med mycket lera, grus, löv eller gammal avföring som blir kvar på bakbenen. Se till att börja ta hand om pälsen så tidigt som möjligt i hundens liv, på så vis lär den sig att acceptera pälsvården som ett normalt inslag i vardagen.

I övrigt behöver klorna hos bouvier des flandres hållas korta och klippas ett par gånger i månaden, eller beroende på hur mycket de slits ner på egen hand. Passa även på att ta en titt på öronen. Är de röda eller luktar illa, så kan det vara ett tecken på en infektion. Även hundens tandhygien behöver tas hand om, precis som hos alla hundar, och de mår som bäst av daglig tandborstning.

Träning & Motion

En bouvier des flandres kan vara något envis, så det är viktigt att variera sin träning och inkludera mycket mentala övningar. Men tack vare rasens intelligens har de oftast lätt för att lära sig och träningsmoment som lydnad eller inkallning är vanligtvis inga problem. De har även lätt för att bli rumsrena så länge de får tillräckligt med möjligheter att spendera tid utomhus.

Hur självständig hunden är kan variera från hund till hund, så regelbunden träning tillsammans med positiva förstärkningsmetoder redan från valpålder är av stor betydelse. Det är med andra ord inte en hund som passar för förstahundsägare. Vill du att din bouvier des flandres ska komma överens med andra djur i framtiden, behöver hunden tränas socialt redan från tidig valpålder.

För att den här hunden ska förbli nöjd behöver den motion i form av en till två timmars promenader om dagen. Men för att säkerställa att hunden får utlopp för sitt stora förråd av energi, bör den även få spendera tid att springa lös. Mental stimulans är också ett viktigt inslag i den här hundens liv, de tycker om att ha en tydlig arbetsroll eller att få utöva hundsporter eller andra liknande aktiviteter.

Sjukdomar & Hälsa

Hundrasen bouvier des flandres är i stort sett frisk och blir vanligtvis upp till 10-12 år gammal. Men som med de flesta hundar är de fortfarande benägna att råka ut för vissa hälsoproblem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en bouvier des flandres, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

 • Höftledsdysplasi
 • Armbågsledsdysplasi
 • Katarakt (grå starr)
 • Cancer
 • Glaukom
 • Entropion
 • Ektropion
 • Hypotyreos (hypotyreoidism)
 • Epilepsi (krampanfall)
 • Magomvridning (tarmvred)
 • Addisons sjukdom
 • Cushings sjukdom (hyperadrenokorticism)
 • Aortastenos (subvalvulär aortastenos)

Att köpa en bouvier des flandres kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite bouvier des flandres-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av