Borderterriern utvecklades ursprungligen, på gränsen mellan Skottland och England, för att jaga rävar och är en snäll, alert liten hund. Dagens hund jobbar visserligen kvar som gårdshundar bland bönder men har framför allt blivit kärleksfulla familjemedlemmar. Än i dag ser man resterna av deras historia, då de fortfarande besitter starka instinkter att jaga mindre djur. Även energinivåerna lever kvar, som förutom sina långa ben, hjälpte dem att springa jämte sina jägare som red till häst. Detta är egenskaper som gör att den här hundrasen passar för vissa men inte för andra. Men får de bara rätt motion och stimulans blir de underbara små kompisar för livet.

Borderterrier

Hundrasen borderterrier har sin bakgrund på gränsen mellan Skottland och England, där de bland jordbrukssamhällena arbetade för att hålla rävar och andra skadedjur borta. Det är en liten hund fast med relativt långa ben och en grov päls. Den här kroppsbyggnaden visade sig vara perfekt, för att dels hålla jämna steg med flocken och dels för att driva upp djuren ur de underjordiska hålorna. Borderterriern är en påligtlig följeslagare för vuxna såväl som barn, med sin trivsamt skojiga natur.

Vikt

5–7 kg

Mankhöjd

28–41 cm

Livslängd

12–15 år

Antal i Sverige

6345 st

Allergivänlig

Ja

Uppskattat pris

8000–15000 kr

Färger

Blå
Brindle
Creme
Grå
Röd
Svart
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Den här rasen härstammar från de tuffa, sluttande och kalla klimaten i nordöstra England, på gränsen till Skottland. I flera hundra år användes de ursprungligen, framför allt av bönder, för att hålla ohyra borta. Hunden är ett resultat av en lång kamp mellan bönder och rävar, som var deras huvudsakliga jaktbyte. Men även mindre djur som gnagare var vanliga mål för den här lilla hunden, då de förmånligt kunde komma åt de små utrymmena som dessa djur hade som tillflyktsort. Deras vädertåliga päls och lösa men tjocka hud skyddade dem dessutom från bett.

Tidigare kunde borderterriern gå under flera olika namn, något som de olika regionerna gav upphov till och de gick bland annat under namnen Reedwater-, Redesdale- och Coquetdaleterrier. Det var inte förrän i slutet på 1800-talet som namnet borderterrier till slut fastställdes, tack vare rasens starka anknytning till rävjakten, border hunt, i regionen Northumberland. Just ordet terrier härstammar från det latinska ordet terra, vilket betyder jord, något som stämmer väl in på den här underjordiska jaktexperten.

Ända sen 1600-talet har rävjakt varit en lång tradition i Storbritannien. Tillsammans med jägare till häst och rävhundar blev borderterriern en viktig del av flocken vid den traditionella rävjakten. De hade som uppdrag att driva ut rävarna ur sina hålor så att de blev exponerade för de övriga hundarna och jägarna. Tack vare sina långa ben, i kombination med sin goda uthållighet, kunde de springa jäms med flocken trots sin lilla storlek.

Då rävjakt i dag inte förekommer på samma vis, bland annat på grund av djurskyddsfrågor, har hundrasen gått miste om denna ursprungliga arbetsuppgift. Men dessa hundar har fortsatt visa sig väldigt användbara som gårdshundar men också i rollen som sällskapshundar. I början av 1920-talet erkändes för första gången hundrasen av den engelska kennelklubben och de delar sina anor med raserna bedlingtonterrier och dandie dinmont terrier.

Temperament & Egenskaper

Borderterrier är fulla av kärlek, glada och lekfulla små hundar och visar vanligtvis mindre tecken på aggressiva sidor än de flesta andra terrier. Då de ursprungligen avlades för att leva och arbeta i flock har de oftast ett mycket vänligt temperament. På grund av detta kommer de i regel bra överens med andra hundar. Bli inte förvånad om den här hunden glatt hoppar upp på främlingar som kommer på besök. Detta anses vara en del av charmen med borderterrier och bör till en viss gräns accepteras, även om det delvis går att träna bort.

Om tillfället ges, kan hunden emellanåt visa en något envis och viljestark sida, där de gärna ger sig iväg för att utforska. Men de tycker ofta om att bara sitta passivt och betrakta sin omgivning innan de går från tanke till handling. Med sin långa bakgrund som jakthund är det inte så konstigt att de instinktivt vill jaga mindre djur, inklusive en förkärlek till att gräva. Gnagare, marsvin men också ekorrar och katter är djur att vara uppmärksam efter när man är utomhus, då de i värsta fall kan ha ihjäl dem.

En borderterrier behöver mycket sällskap och uppmärksamhet. Men får de bara den kärlek de behöver så är de exemplariska husdjur och lekkamrater även för barn. Men på grund av sina stora sociala behov drabbas de lätt av separationsångest om de lämnas ensamma för länge. En ensam borderterrier kan lätt bli destruktiv, något som yttrar sig genom att hunden blir skällig, tuggar på saker eller börjar gräva. Vissa hundar av den här rasen är bättre avlade för att bo i lägenhet men behöver fortfarande ges gott om tillfällen för att komma ut och springa av sig.

Pälsvård & Skötsel

Borderterrerns naturliga utseende gör att det är en hund som i största allmänhet inte kräver särskilt omfattande skötsel. Den fäller sin grova yttre päls med jämna mellanrum och de flesta hår faller bort av sig själv. Men en del blir kvar i pälsen, vilket gör att hunden gärna gnider sig mot möbler, träd eller stenar för att få bort det kvarblivna döda håret. Man bör därför hjälpa till att underlätta processen genom att borsta, kamma och strippa hunden ett par gånger per år. På så vis främjar man återväxten av den grova ytterpälsen som bör växa igen på ett par månader. Det kan också vara en god idé att låta en professionell hundfrisör göra det åt en.

En borderterrier bör aldrig klippas, då det enda man åstadkommer är att göra de döda hårstråna kortare och man försvårar för pälsen att åter växa ut. Deras underpäls, som är mjuk och kompakt, bör lämnas orörd som den är. Låter man bli att sköta om pälsen hos den här hunden, kommer den få ett lurvigare utseende och kan i värsta fall börja lukta. Men tar man hand om pälsen så har borderterrier vanligtvis ingen starkare hundlukt.

Hunden behöver sällan bada, utan bara när det är absolut nödvändigt. Badar man en borderterrier för ofta riskerar den yttre pälsen att tappa sina smutsavvisande egenskaper. Tänderna bör borstas regelbundet för att avlägsna och förebygga tandsten, ju oftare desto bättre. Klorna bör hållas korta, om de inte slits ner naturligt bör de klippas åtminstone varannan vecka.

Träning & Motion

En borderterrier är i regel ganska lätt att träna, då den har ett utmärkt minne och reagerar bra på positiva förstärkningsmetoder. Hunden är väldigt glad i mat och belöningar i form av godis går alltid hem, men även andra former av beröm och kärlek i största allmänhet brukar fungera väl. De kan vara väldigt känsliga till sin natur och reagerar därför sämre på bestraffningar eller hårda tillsägelser, som snarare kan motarbeta vägen till att få en naturligt glad borderterrier.

Men på grund av deras naturliga självständighet, som framför allt var fördelaktig när de i sina forna dagar jagade räv, kan mer avancerade träningsformer bli lite av en utmaning. Även om de hör dina kommandon bestämmer de själva om de vill lyda dem. Samtidigt är de väldigt intelligenta och angelägna om att behaga sin ägare. De lär sig fort att bland annat bli rumsrena, uppföra sig artigt mot nya människor eller att gå i koppel.

När hunden är ung kommer den troligtvis visa upp många mindre önskvädra beteenden. Den tycker om att gräva, tugga på saker och kan vara allmänt skällig av sig. Det kan dröja länge innan hunden blir mogen. Bli inte förvånad om det går så länge som flera år innan den blir väluppfostrad, lugn och balanserad som en vuxen borderterrier vanligtvis är. Därför bör man tidigt se till att börja träna hunden för att lära den vilka uppföranden som är acceptabla.

En borderterrier älskar att ha en uppgift. De är bra på att gräva, hoppa, klättra och springa. Agility och andra hundsporter kan vara ett bra sätt att stimulera den här hundrasen på. Även lydnadsövningar kan de vara duktiga på, även om de ganska fort kan bli uttråkade av repetetiva aktiviteter. De mår bäst av att få minst en halvtimmes motion om dagen och älskar att vara ute på promenad och upptäcka världen. Men då de har en tendens att jaga mindre djur, en instinkt som för övrigt växer sig starkare desto äldre hunden blir, så bör de alltid hållas kopplade.

Med en historia i de kalla brittiska klimaten är de bäst anpassade efter dessa väder. De blir lätt obekväma i varmare väder, något som man lätt märker av då deras aktivitetsnivå sjunker. När det kommer till katter i samma hushåll kan de med rätt träning komma överens men det fodrar noga övervakning. Mindre försvarslösa djur bör hållas väl skyddade från den här hundrasen.

Sjukdomar & Hälsa

Borderterrier är vanligtvis väldigt friska och sunda hundar. Men på grund av sitt stora intresse för mat löper de viss risk att äta för mycket och bli överviktiga. De bör därför få en god balans mellan matintag och motion. Det är inte alltid som den här hunden visar tydliga tecken om någonting är fel. Något man bör vara observant efter, är om hunden uppträder mer reserverat eller är tystare än vanligt. En borderterrier lider sällan av genetiska sjukdomar, men precis som med alla renrasiga hundar kan de drabbas av vissa problem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en borderterrier, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Epilepsi (krampanfall)
  • Hjärntumörer
  • Spongiform Leukoencephalomyelopathy (Shaking Puppy Syndrome)
  • Patellaluxation (knäskålsluxation)
  • Legg Perthes (Legg Clavé Perthes sjukdom)
  • Parodontit (tandlossning)
  • Bettfel
  • Hjärtfel
  • Ögonproblem
  • Juvenil katarakt (tidig grå starr)
  • Progressiv retinal atrofi
  • Allergier
  • Njurbarkshypoplasi (renal dysplasi)
  • Höftledsdysplasi
  • Hypotyreos (hypotyreoidism)
  • Kryptorkism (kryptorchism)
  • Canine Epileptoid Cramping Syndrome (Spike's syndrom)

Att köpa en borderterrier kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite borderterrier-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av