Berger des pyrénées à face rase är den korthåriga varianten av de två pyreneiska vallhundarna. De tros ha en mycket lång historia i Pyrenéerna, bergskedjan mellan Frankrike och Spanien, där deras förfäder gladsint har arbetat med att både valla och driva får i tusentals år. De är intelligenta med en otrolig snabbhet, vilket gör att de utmärker sig i agility och andra hundsporter. Under andra världskriget ledde även dessa goda egenskaper till att hunden fick göra en stor insats som budhundar, men också som sök- och räddningshundar. En pyreneisk vallhund lever relativt länge och det är inte ovanligt att de blir uppemot 17 år gamla.

Berger Des Pyrénées À Face Rase

En berger des pyrénées à face rase kan även kallas för en korthårig pyreneisk vallhund – till skillnad mot den långhåriga pyreneiska vallhunden, berger des pyrénées à poil long. De är slanka men samtidigt muskulösa, vilket gör att de är imponerande snabba. Dessutom är de intelligenta och deras utseende utstrålar en härlig elegans. Det är hundar som behöver ett arbete och i brist på får att valla fungerar de utmärkt i hundsporter som agility.

Vikt

8–15 kg

Mankhöjd

40–54 cm

Livslängd

15–17 år

Antal i Sverige

117 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

7000–15000 kr

Färger

Brindle
Fawn
Grå
Svart
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Rasens namn gör det väldigt tydligt att de har sitt ursprung i de bergiga franska Pyrenéerna, på gränsen till Spanien. Hunden finns i två varianter, den korthåriga face rase och långhåriga poil long – och båda kan födas i samma kull. Det är en av de äldsta hundraserna i Frankrike men standarden fastställdes först år 1897. Även om man längre tillbaka i tiden inte förde samma typ av kartläggning av hundraser tyder det mesta på att de använts som arbetshundar sen mycket lång tid tillbaka. Detta stärks av fynd, som till exempel hundben, som påvisar att hundar existerat i Pyrenéerna i över 8000 år.

Boskapsskötsel har i hundratals år varit en central del i Pyrenéernas ekonomi. Det är därför troligt att föregångaren till berger des pyrénées à face rase användes av de lokala herdarna i det dagliga arbetet. Men den som skyddade hjordarna från rovdjur var pyrenéerhunden, som är en större bergshund. Den pyreneiska vallhunden användes framför allt för att valla och driva. De var så pass uppskattade så att när de europeiska herdarna exporterade får till Amerika, sällskapades de alltid av en pyreneisk vallhund.

Även om en del hundar for iväg till USA så blev många kvar i Pyrenéerna, där de fridfullt tog hand om sina hjordar med glädje. Men den franska armén fick upp ögonen för rasen under första världskriget. Då hunden besitter en raskhet samtidigt som de är intelligenta, fick de arbetet som budhundar. De kom även att användas som sök- och räddningshundar på västfronten och det finns de som menar att de pyreneiska vallhundarna var de som fick betala det högsta priset under kriget. Efter krigets slut hade hundrasens population minskat avsevärt. Men sakta men säkert så återhämtade sig antalet och det dröjde inte länge fören fler och fler rasklubbar grundades.

Temperament & Egenskaper

Precis som med de flesta boskapshundar så behöver en berger des pyrénées à face rase hållas i arbete. De är sociala hundar som behöver motion, stimulans och följer mer än gärna med sin ägare på utflykter. Det är ingen hundras för den som inte har en aktiv livsstil och de ogillar att vara ensamma. Deras lojalitet gör att de knyter ett starkt band till den människa som hunden spenderar mest tid tillsammans med och kan betraktas som en enpersonshund.

Men med det sagt kommer de bra överens med alla människor i hemmet, till och med småbarn. Men som med alla hundar bör umgänge med barn ske under uppsikt. De kan vara något skeptiska mot nya människor och bli inte förvånad om hunden observant håller sig lite på avstånd till dess att den vant sig vid den nya människan. Därför bör en pyreneisk vallhund socialiseras tidigt, för att undvika aggressioner eller utfall som är relaterade till rädsla.

Pälsvård & Skötsel

Den korthåriga pyreneiska vallhunden har något längre päls på sidorna av huvudet medan ansiktet täcks av kortare fina hår. På kroppen når som mest pälsen en längd på omkring 5 cm och den bakre delen av kroppen, inklusive bakbenen, kan bli något längre. En berger des pyrénées à face rase har inte något särskilt behov av pälsvård. De har väldigt lite underpäls, vilket betyder att de inte fäller några större mängder och att borstas någon gång i veckan bör räcka väl.

Träning & Motion

Då en berger des pyrénées à face rase är intelligent finns det alla möjligheter att träna den. Men det kan också vara något tveeggat, då dess smarthet även gör att de snappar upp ovanor. Därför är det viktigt med tidig, konsekvent och rättvis träning så att hunden skapar en förståelse för vad som förväntas av den. Pyreneiska vallhundar svarar inte positivt på straff eller tuffa metoder. Träningen bör bestå av belöningar och andra positiva förstärkningsmetoder. Då de fort kan bli uttråkade bör träningspassen inte vara långa, utan snarare fler och korta.

Denna hundras kan vara något försynt och därför är socialisering ett viktigt inslag i hundens träning. Nya människor, situationer, hundar och andra djur bör presenteras för hunden så tidigt som möjligt. På så vis undviker man ett olämpligt beteende när hunden växer upp och ställs inför oförutsedda situationer.

Som valp ska hunden inte överanstränga sig, men när de väl är vuxna bör de få minst en timmes motion om dagen. Hur stimulerad hunden blir beror så klart på hur den motionerar eller vilken aktivitet den utför. Att få springa fritt i trädgården eller på en hundrastgård i en timme tröttar betydligt mer än en timmes kopplad promenad. Om en pyreneisk vallhund inte får den motion den behöver kan den lätt bli frustrerad eller destruktiv.

Hundsporter som agility är ett utmärkt sätt att stimulera en berger des pyrénées à face rase på, så länge den är rätt tränad. Du kommer att bli förbluffad över vilken gnista och hast den här smärta men atletiska hunden kan ha på agilitybanan, det kan praktiskt taget se ut som om den flyger fram.

Sjukdomar & Hälsa

Berger des pyrénées à face rase är en frisk ras som vanligtvis lever relativt länge. Dock kan de fortfarande drabbas av vissa problem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en berger des pyrénées À face rase, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Höftledsdysplasi
  • Persisterande ductus arteriosus
  • Epilepsi (krampanfall)
  • Patellaluxation (knäskålsluxation)

Att köpa en berger des pyrénées À face rase kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite berger des pyrénées À face rase-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av