Hundrasen basset hound avlades för att framförallt jaga småvilt, som till exempel kaniner – och används än idag för detta ändamål i vissa delar av världen. När de inte spårar ett mindre djur är de mestadels avslappnade familjehundar som också fungerar väl med barn. De är lugna, kärleksfulla hundar som enkelt kan anpassa sig, något som tilltalar många nybörjarägare. Men glöm inte bort att de fortfarande behöver daglig motion och ett bra foder då rasen lätt tenderar att bli överviktiga. Om du lyckas hålla din basset hound aktiv, även när de vill lata sig, så kommer du få en fantastisk livskamrat.

Basset Hound

Den medelstora hundrasen basset hound har korta ben, fint temperament och är oerhört godsint. Den utvecklades primärt i Frankrike för att spåra vid jakt över längre distanser och kom efterhand till Storbritannien där rasen vidareutvecklades. Idag används hunden mestadels som husdjur tack vare deras fina personlighet. De har en kort lättskött päls men kan drabbas av vissa hudproblem.

Vikt

23–29 kg

Mankhöjd

33–38 cm

Livslängd

10–12 år

Antal i Sverige

720 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

8000–15000 kr

Färger

Pied
Svart
Vit
Röd
Brun
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Basset hound är en medelstor dofthund med korta ben. Det var framemot femtonhundratalets slut som munkar började utveckla rasen för att hjälpa till vid jakt av mindre djur, såsom harar och kaniner. Hunden var fantastiskt skicklig på att spåra byten i tät växtlighet, något som blev hundens högst värderade egenskap.

År femtonhundraåttiofem var första gången en basset hound nämns och det i en illustrerad jaktbok. I bilderna går det att se att de tidiga franska basset-hundarna liknade dagens basset artésien normand, en annan hundras som idag är känd i hemlandet Frankrike.

Strax efter den franska revolutionen fick bönder och vanligt folk tillåtelse att börja jaga. De behövde då en hundras som kunde hålla samma tempo till fots, det vill säga en långsammare hund med kortare ben och rasen basset hound blev populär. Andra snarlika varianter med namnet basset utvecklades parallellt – ordet betyder nämligen låg på franska och kommer från ordet bas.

I mitten av artonhundratalet presenterades rasen för Storbritannien, där basset hound kom att vidareutvecklas genom korsningar med andra raser, bland annat beagles, blodhundar och man tog fram den första rasstandarden. Men under de kommande två världskrigen ebbade antalet basset-hundar ut, precis som med många andra raser. Efter andravärldskrigets slut återfick rasen sin popularitet och antalet friskades upp.

Hundrasen kom antagligen till Nordamerika redan under kolonialtiden. Men det dröjde fram till sent artonhundratal innan den första hunden av rasen basset hound registrerades och det skulle dröja lite mer än trettio år innan den amerikanska kennelklubben officiellt erkände rasen. Deras popularitet började öka i samband med att tidskriften Time Magazine tjugo år senare använde en basset hound på framsidan av sitt omslag.

Dagens basset hound är framförallt en familjehund på grund av deras underbara personlighet och karaktär. Men det finns fortfarande jägare som håller på traditionerna och använder de inom jakt, inte minst i hemlandet.

Temperament & Egenskaper

Rasen basset hound har ett väldigt gott, trofast och rofyllt temperament och de är vanligtvis ganska lätta att träna. Hunden är tolerant och godhjärtad vilket gör att den oftast kommer väl överens med barn såväl som med de flesta andra djur. Det enda som kan få den här hunden upphetsad är ett bra doftspår.

De är öppna, leklystna och lider vanligtvis inte av separationsångest. Men precis som med alla hundar ska de inte lämnas själva under längre perioder. På grund av deras personlighet och korta ben brukar de inte fungera väl som vakthundar. Men basset hound har en speciell röst. Vanligtvis kan hunden yla istället för att vara skällig. De gnäller dessutom på ett särskilt sätt om de till exempel vill ha väcka uppmärksamhet eller ha mat.

Hunden mår bäst av tidig socialisering och exponering för många olika upplevelser, situationer, ljud och människor redan från valpålder. Det säkerställer att hunden blir en balanserad och harmonisk basset hound.

Pälsvård & Skötsel

Basset hound har en slät och kort päls som inte kräver någon särskilt avancerad pälsvård. Pälsen stöter vanligtvis bort både smuts, vatten och är tät nog för att ge skydd i de flesta väder. Hunden kommer att fälla, vilket inte är lämpligt för allergiker, men genom att borsta den då och då är oftast tillräckligt för att slippa en massa löst hår i hemmet. Ett bad då och då hjälper också till att hålla pälsen ren och fin.

Huden är både elastisk och lös, något som är signifikativt för hundens utseende. En del hundar kan drabbas av vissa hudproblem, speciellt mellan hudvecken då de inte får den luft de behöver på grund av extra hud som den här hundrasen ibland har. Att se till så att dessa områdena är rena kan förhindra både irritationer och infektioner. Dessutom har basset hound långa öron, vilket hindrar luftinflödet i öronen, något som kan leda till öroninfektioner. Därför bör öronen kontrolleras regelbundet och rengöras vid behov. Är du oerfaren bör du alltid få råd och vägledning från en veterinär.

Du bör borsta tänderna på din basset hound regelbundet för att förebygga och få bort tandsten och bakterier. Om du vill undvika dålig andedräkt och sjukdomar relaterade till tandköttet bör du borsta hundens tänder dagligen. Klorna bör klippas varje månad och ibland ett par gånger. De har blivit för långa om du hör klorna slå i golvet när de springer.

Det kan vara en bra idé att börja tidigt med både borstning och att undersöka hunden. På så vis vänjer den sig och det blir lättare när hunden väl växer upp. Gör det till ett positivt inslag i hundens vardag med både belöningar och beröm.

Träning & Motion

En basset hound är snäll och vanligtvis benägen att vilja vara sin ägare till lags, så generellt sett är de inga problem att träna. Men då de ursprungligen har starka instinkter att snappa upp dofter kan de lätt bli distraherade om de får upp ett spår. Därför är det extra noga att träna inkallning redan från valpålder om du vill undvika problem. De är också väldigt självständiga hundar vilket ibland kan göra träningen något utmanande.

Den här rasen bör få åtminstone en timmes motion om dagen. Då hundrasen löper risk att bli överviktig är det viktigt att hunden får röra på benen, även om den kanske inte ger intrycket av att vara lika full av energi som andra hundar. De är ursprungligen brukshundar som sprang långa sträckor när de jagade, vilket betyder att den är mycket uthållig och mår bäst av att hållas i form för detta ändamål. Det kan därför vara bra att låta hunden springa av sig utan koppel ibland, men det är ingenting som är nödvändigt. En daglig promenad i lagom takt brukar vanligtvis räcka.

Sjukdomar & Hälsa

Basset hound är vanligtvis en frisk hundras. Men som med alla hundraser finns det en risk att de drabbas av somliga hälsotillstånd. Det är viktigt att vara medveten om vilka de är ifall du funderar på att skaffa dig en hund av denna ras. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en basset hound, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

 • Höftledsdysplasi
 • Armbågsledsdysplasi
 • Hypotyreos (hypotyreoidism)
 • Von Willebrands sjukdom
 • Trombocytopati (blodplättssjukdomar)
 • Magomvridning (tarmvred)
 • Glaukom
 • Allergier
 • Patellaluxation (knäskålsluxation)
 • Intervertebral diskdegeneration (diskbråck)
 • Öroninfektioner
 • Övervikt (fetma)
 • Körsbärsöga
 • Entropion
 • Ektropion
 • Panosteit (växtvärk)
 • Hudproblem
 • Ögonproblem
 • Hudvecksinflammationer

Att köpa en basset hound kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite basset hound-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av