Basset bleu de gascogne blandas ofta ihop med sin kusin basset hound, men är betydligt sällsyntare. Men precis som kusinen har hunden sitt ursprung i Frankrike och användes som en stadig och långsam jakthund, som tillät sina jägare att hålla jämna steg. Dagens hund har ett fantastiskt luktsinne och bytesdrift – den kan spåra flera dagar gamla dofter. Som arbetshund är den lättsam, sällskaplig med andra hundar och lever vanligtvis i flock. Den skapar starka band med sina människor och är ett bra husdjur för folk i alla åldrar. Även ifall hunden inte är så snabb så behöver den fortfarande motion och är en utmärkt promenadkompis.

Basset Bleu De Gascogne

Bland de sex olika franska basset-hundarna hittar du hundrasen basset bleu de gascogne. Det är en oerhört livlig hundras som älskar jakt – hunden är fantastisk på att spåra dofter och när den jagar gör den det oftast med nosen mot marken. Hunden är både folkkär och förhållandevis enkel att träna. Den optimala ägaren till den här rasen har en aktiv livsstil och ger hunden gott om möjligheter att vara utomhus.

Vikt

16–20 kg

Mankhöjd

30–38 cm

Livslängd

12–14 år

Antal i Sverige

40 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

13000–16000 kr

Färger

Blå
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Hunden har sitt ursprung i Gascogne-regionen, som är en historisk region i sydvästra Frankrike. Det är en gammal hundras vars historia förmodligen sträcker sig ända tillbaka till 1300-talet. Det är oklart hur rasen utvecklades. Antingen valdes i synnerhet kortbenta hundar av rasen grand bleu de gascogne, som är en längre hund från samma provins, eller om den senare nämnda rasen korsades med den ännu kortare och idag utdöda gascon saintongeois.

Basset bleu de gascogne utvecklades särskilt för att de mer alldagliga människorna skulle ha möjlighet att jaga. De allra flesta andra hundar användes för att leda jägare på häst och efterfrågan på rasen var liten fram till den franska revolutionen, då jakt för bönder inte var tillåtet tidigare. Men även om rasen så småningom steg i popularitet klingade behovet ganska fort av och i slutet av 1800-talet råder det delade meningar om rasen i själva verket dog ut.

I början av 1900-talet lyckades en man vid namn Alain Bourbon föda upp ett varaktigt antal av rasen men man vet inte säkert om det var genom avel på de få överlevande hundarna eller om hundrasen återskapades. Idag finns det gott om basset bleu de gascogne i Frankrike men rasen förblir relativt sällsynt i övriga delar av världen. Den amerikanska kennelklubben har ännu inte fullt erkänt rasen.

Temperament & Egenskaper

Den här hundrasen kommer bra överens med de flesta och är både sällskaplig och lekfull. Basset bleu de gascogne har ett väldigt karaktäristiskt skall, men det är ingen bra vakthund. Då rasen inte är aggressiv är den helt enkelt för godhjärtad för att utgöra någon fara för någon. De är lojala och har ett milt temperament vilket gör att de vanligtvis fungerar utmärkt med barn.

Men precis som alla andra jakthundar är den också självständig. När hunden känner att den har fått nog med uppmärksamhet kommer den att vilja hitta en ostörd plats att vila på. Då hunden har jaktinstinkter bör man vara försiktig kring andra mindre husdjur – och hunden kan få ett plötsligt behov av att vilja spåra en doft. Därför är det viktigt att se till att det finns en säker inhägnad om hunden släpps lös utomhus.

En basset bleu de gascogne är rolig, vänlig och vill gärna vara till lags. Den är lika nöjd med att umgås med sin familj som med andra hundar. Det är ingen jätteaktiv hund men den kräver daglig motion för att förbli frisk och för att inte bli en soffpotatis eller överviktig.

Pälsvård & Skötsel

Deras päls behöver inte borstas särskilt ofta, då den är både slitstark och kort – någon gång i veckan räcker vanligtvis. Men då deras hud tenderar att producera en hel del olja kan pälsen bli rätt så illaluktande, vilket betyder att de kan behöva badas ofta. Det finns receptbelagda svampdödande schampon som kan hjälpa till med att kontrollera lukten.

De har tjocka klor som regelbundet behöver klippning. Men klorna är vanligtvis svarta, så var noga med att inte klippa dem för korta då man lätt riskerar att komma åt pulpan. Dåligt ventilerade miljöer som är varma och fuktiga gör att både jäst och bakterier kan utvecklas. Deras öron, där mycket vax samlas, är en sådan plats vilket gör att de lätt kan bli infekterade. Du bör därför kontrollera och rengöra öronen regelbundet för att undvika problem.

Basset bleu de gascogne räknas inte som en allergivänlig hund. Då de fäller säsongsvis rekommenderas de inte till allergiker. Pälsen är som sagt kort vilket gör att luften lätt fylls av fina hårstrån. De kan behöva hållas extra välvårdade under den tid de fäller.

Träning & Motion

Rasen är utvecklad för att ta täten vid jakt och inte så mycket att rätta sig efter kommandon, vilket kan bli tydligt vid träningen. Ägaren kan ge hunden instruktioner som kan verka självklara. Men deras känsliga nos och öron gör de vanligtvis för upptagna med andra störningsmoment för att hunden ska rikta sin uppmärksamhet. Att träna en basset bleu de gascogne kan komma att kräva en hel del tålamod och för den som vill skaffa en hund för lydnadsprov bör välja en mer uppmärksam hundras.

Hunden behöver mer motion än man kan tro. De är långsamma, stadiga hundar som fungerar bäst med längre promenader och bör få minst en timmes aktivitet per dag. Får de den motion de behöver blir de avslappnade familjehundar som spenderar mycket av sin tid till att koppla av.

Sjukdomar & Hälsa

Basset bleu de gascogne lider av få rasrelaterade hälsoproblem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en basset bleu de gascogne, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Artros (osteoartrit)
  • Magomvridning (tarmvred)
  • Otitis externa
  • Patellaluxation (knäskålsluxation)

Att köpa en basset bleu de gascogne kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite basset bleu de gascogne-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av