Basset artésien normand är en medelstor dofthund som har sitt ursprung i Normandie. Den utvecklades som jakthund och kan arbeta i buskiga terränger där större hundar har svårt att spåra och locka fram vilt. Men idag är hunden framförallt en älskvärd familjehund, på grund av deras hängivenhet och härliga personlighet. De är otroligt lydiga och har lätt för att lära sig. Detta gör att träningen oftast blir relativt enkel. Hunden har mycket energi och behöver en del promenader, vilket gör att lämpar sig bäst på landsbygden, även om den kan anpassa sig till stadslivet. Pälsen är kort och lättskött men man bör vara observant på hud- och öroninfektioner.

Basset Artésien Normand

Denna hund är en favorit bland inaktiva familjer. Basset artésien normand är nämligen oerhört sällskaplig och tycker samtidigt om långa tupplurar. Hunden är generellt väldigt avslappnad och kräver inte speciellt mycket underhåll. Hundrasen är även känd för att både vara lydig och ha ett milt temperament vilket gör den till en fantastisk familjehund.

Vikt

15–20 kg

Mankhöjd

30–36 cm

Livslängd

12–14 år

Antal i Sverige

467 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

12000–15000 kr

Färger

Svart
Vit
Fawn
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Basset artésien normand är en kortbent, medelstor hundras som har ett gemensamt ursprung med den mer kända rasen basset hound. Deras gemensamma förfäder som led av akondroplasi, det vill säga dvärgväxt, vilket man drog nytta av för att forma dagens moderna hundar. Skillnaden mellan den mer allmänt kända basset hound och basset artésien normand är att uppfödarna i Frankrike, vilket utvecklade den senare rasen, föredrog att behålla en smidigare och lättare kroppsbyggnad som var mer lämpad för jakt.

Uppfödningen av denna hundras tog sin början i slutet av 1800-talet. Men uppfödningen delades upp i två läger vilket skapade två olika franska basset-hundar där skillnaden låg i frambenen. Coutelx de Canteleu skapade en brukshund med raka framben som kom att kallas Artois (från Artois) – och Louis Lane utvecklade en mer framträdande hund med krokiga framben som kallades Normand (från Normandie). Men det skulle dröja fram till 1924 innan rasen fick sitt fullständiga namn, då man ville befästa den normandiska prägeln på rasen.

Den här spårhunden har traditionellt avlats för att arbeta i symbios med jägare till fots för att jaga harar, kaniner och annat småvilt – antingen i flock eller ensamma. Hundens lilla men robusta kroppsstorlek betydde att den kunde spåra och tvinga fram byten i tätare växtlighet, vilket större hundar hade svårt att göra.

Dagens moderna basset artésien normand används dock vanligtvis som sällskapsdjur och är mer sällsynta utanför sitt ursprungsland. Men dedikerade uppfödare strävar efter att bevara rasens jaktinstinkter. Även om rasen har lång historia är rasen inte erkänd av den amerikanska kennelklubben.

Temperament & Egenskaper

Hunden är intelligent, glad, energisk och angelägen om att behaga, vilket gjorde den populär bland den franska överklassen. Rasen är väldigt trofast, vänlig och är känd för att fungera väl med barn – vilket gör den till en utmärkt familjehund. De fungerar oftast bra tillsammans med andra hundar och brukar inte lida av separationsångest. Men de bör gradvis vänjas vid att lämnas ensamma under kortare perioder redan från valpåldern.

Basset artésien normand är inga vidare vakthundar och är i regel vänliga mot allt och alla. Men de har en tendens att vara högljudda, vilket kan bli ett problem om man bor i lägenhet. De föddes upp som flockhundar, vilket har gjort att de fungerar väl med såväl människor som barn och andra husdjur, som till exempel katter – även om det kan behövas lite extra träning.

Pälsvård & Skötsel

Deras korta täta päls ska vara glansig och slät att röra vid. De kräver inte särskilt mycket pälsvård utan klarar sig bra med enstaka borstningar någon gång i veckan för att få bort överblivet hår och hålla pälsen i gott skick. De fäller måttligt vilket gör att de vanligtvis inte fungerar väl med allergiker och räknas inte som en allergivänlig hund.

Precis som med alla andra hundraser vars öron är långa löper de risk att drabbas av infektioner i öronen, då de har ett mindre luftflöde till örat. Du bör därför både kontrollera och rengöra öronen regelbundet redan från det att hunden är valp för att vänja den.

Den svåraste delen när det kommer till skötselbehoven hos en basset artésien normand är att underhålla klorna. Då hunden inte är speciellt aktiv så slits klorna inte ner naturligt. Du behöver därför klippa dem regelbundet för att de inte ska bli orimligt långa.

Träning & Motion

Den här hunden är naturligt lydig av sig och strävar efter att glädja sin ägare i det mesta och är beredda att jobba hårt. Rasen utvecklas för jakt så du kan förvänta dig en hel del energi, men det är ingen hyperaktiv hund. Även om det är en väldigt social hund så har den en egen vilja. Som ett resultat av detta kan träningen av en basset artésien normand komma att bli lite av en uppförsbacke. När du först börjar träningen kan det vara lite svårt i början.

Men hunden är intelligent och har lätt för att lära sig, speciellt när en konsekvent rutin etableras och om den har tillgång till att vara utomhus. När hunden litar mer på dig, lär sig kommandon, så kommer den att börja lyssna och förbli mer och mer lydig. De gillar att göra sin egen grej och ibland springer de iväg om de blir uttråkade. För bästa resultat bör du börja träna dem tidigt. Motion i form av en lång daglig promenad räcker oftast för denna ras. Men det skadar aldrig att ge den lite extra tid att springa och leka i en hundrastgård eller hemma i trädgården.

Även om de är samarbetsvilja och ivriga att behaga, får man inte glömma bort att det är en dofthund som kan vara benägen att snappa upp ett spår och följa det. På samma sätt har de en instinkt att jaga mindre djur. Det är därför viktigt att socialisera hunden tidigt med andra husdjur som den planeras att leva tillsammans med.

Sjukdomar & Hälsa

Den här rasen är kanske den friskaste av alla basset-raserna. Men trots det löper den fortfarande risk att drabbas av olika hälsoproblem. Forskningen och den litteratur om de olika tillstånd som kan påverka rasen är begränsad. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en basset artésien normand, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

 • Höftledsdysplasi
 • Intervertebral diskdegeneration (diskbråck)
 • Entropion
 • Ektropion
 • Öroninfektioner
 • Hudproblem
 • Andningsproblem
 • Halsinfektioner
 • Epilepsi (krampanfall)
 • Kryptorkism (kryptorchism)
 • Addisons sjukdom

Att köpa en basset artésien normand kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite basset artésien normand-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av