Hundrasen bluetick coonhound är både stark och snabb och står ut med sin markanta päls. De är kända för att ha ett långt, utdraget skall och kan ge ifrån sig fler än ett typ av läte. Med en lång bakgrund inom jakt kan de fortfarande leva som härliga sällskapshundar, så länge de får den motion de behöver. En hund av den här rasen kan vara något känslig till sin natur men också lojal. Man bör dock passa sig för att ha hunden lös, då de snabbt kan sticka iväg efter doftrika spår.

Bluetick Coonhound

En bluetick coonhound är en både stark och snabb hundras. De sticker ut med sin karakteristiska päls och är kända för att ha ett långt utdraget skall. Med jägare som första arbetsuppgift fungerar de fortfarande mycket väl som sällskapliga husdjur – med sitt älskvärt vädjande uttryck. Med rätt socialisering kan de dessutom vara mycket barnvänliga. Promenader, lek och annan motion är av stor vikt då den här rasen har mycket energi att göra av med.

Vikt

20–36 kg

Mankhöjd

51–69 cm

Livslängd

10–12 år

Antal i Sverige

34 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

8000–15000 kr

Färger

Blå
Brindle
Fawn
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Hundrasen bluetick coonhound är i själva verket en relativt ny ras, jämfört med de andra fem erkända typerna av coonhound i hemlandet USA. Samtliga sex raser har sitt ursprung i hundar från Irland, England och Frankrike och fördes under koloniala tider till de södra delstaterna för att jaga räv. Bluetick coonhound skapades genom att man under tidigt 1900-tal korsade den ädla grand bleu de gascogne med flera olika rävhundar, som både den amerikanska och engelska foxhound. I början av rasens utveckling kategoriserades dessutom hunden i flera olika linjer, beroende på var i landet de växte fram.

Även om den här hundrasen på många sätt är slående lik american english coonhound så erkändes bluetick coonhound som en egen ras på 1940-talet. Under denna tid så fick hunden sitt namn beroende på om de var röd- eller blåprickiga och kallades då antingen english coonhound respektive bluetick coonhound. Faktum är att den förstnämnda än i dag ibland refereras till som redtick coonhound.

Bluetick coonhound är en typisk spårhund och följer sitt byte genom de dofter som djuret lämnar efter sig. De har ett otroligt luktsinne och har inga problem med att följa kalla spår som är flera dagar – eller till och med upp till veckor gamla, efter det att djuret är försvunnet. Men till skillnad från övriga coonhounds är dessa hundar generellt långsammare när de jagar fast med en starkare beslutsamhet. De jagar vanligtvis upp sitt byte i ett träd, varpå de skäller eller ylar för att markera för jägaren som följer efter. Det är på grund av den här jaktmetoden som deras röst har blivit så utmärkande och av så stor betydelse – även om den för moderna hundägare kan vara något av en plåga.

Temperament & Egenskaper

Bluetick coonhound är en pigg och vaken hund som behöver regelbunden träning av en konsekvent tränare. När bandet mellan hunden och människan väl skapats utgör de utmärkta husdjur med stor lojalitet. Då den här hundrasen besitter en stark naturlig jaktinstinkt bör de inte lämnas ensamma tillsammans med mindre djur, som exempelvis katter. Växer de upp tillsammans med barn kan de fungera bra ihop, man bör dock hålla ett öga på dem i barnets närvaro.

Denna hund har en tendens att vara ganska skällig av sig, något som inom aveln inte direkt betraktas som någon nackdel då man gärna vill ha en hund med ett bra jaktläte. Som jakthundar behöver de en uppmärksam röst för att signalera byten till sin ägare. Bli inte förvånad om du hör en bluetick coonhound göra många olika typer av ylande. Så om du bor i en lyhörd lägenhet bör du tänka en extra gång innan du skaffar en hund av den här rasen.

Kort och gott är den här hundrasen alltid redo att arbeta. De är sällan rädda och kan jobba i praktiskt taget vilken terräng som helst. Det spelar ingen roll om det är blåsigt och regnigt, bluetick coonhounds är kända som väldigt tåliga hundar.

Pälsvård & Skötsel

På grund av sitt låga behov av underhåll och relativt lättskötta päls, behöver den här hunden inte särskilt mycket pälsvård. Även om de är korthåriga så fäller de dock mer än vad man kanske skulle kunna tro. Så om du är allergiker, eller ifall du bara föredrar att ha ett hem rent från löst hår, är kanske inte den här rasen optimal för dig.

I övrigt behöver du se efter hunden i största allmänhet. De har långa hängande öron som regelbundet behöver rengöras och inspekteras. Klipp hundens klor regelbundet och som med alla hundar mår de bra av kontinuerlig tandborstning.

Träning & Motion

Bluetick coonhound blir lätt distraherade av dofter, något som bland annat kan göra träningen av den här hunden till en utmaning. De är jägare in i benmärgen och styrs starkt av sina instinkter när de är utomhus. Hittar de ett spår är de kända för att envist följa det. Av denna anledning bör man hålla sin hund kopplad, såvida man inte är i ett inhängnat område. Risken är stor att de väljer bort sin ägare för ett lockande spår.

Man bör inleda träningen redan i ung ålder, då de ibland kan vara ganska trotsiga. Positiv förstärkning är det som brukar ge bäst resultat när det kommer till träningen av en bluetick coonhound. Att vara sträng är ofta kontraproduktivt, då den här hunden kan vara ganska känslig av sig och det leder vanligtvis bara till oönskade beteenden. Men en ägare med förståelse för rasen, tålamod och belöningar i form av godis brukar tas emot med glädje.

Hundar av rasen bluetick coonhound är i synnerhet glada när de spårar eller jagar, vilket gör de till underbara kompisar för långa promenader. De behöver minst sagt en helt del motion och en ägare som hellre ligger på soffan och slappar bör se sig om efter en annan ras. Hunden trivs bäst i en aktiv familj som gärna vistas utomhus så mycket som möjligt. Får de inte den dagliga motion de behöver blir de lätt uttråkade och i längden destruktiva. Det bästa de vet är att vara ute i friska luften och får de bara utlopp för sin energi har de inga problem med att ta det lugnt inomhus.

Sjukdomar & Hälsa

Hundrasen bluetick coonhound lever vanligtvis ett friskt liv men kan som precis med alla renrasiga hundar drabbas av vissa problem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en bluetick coonhound, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Höftledsdysplasi
  • Öroninfektioner
  • Magomvridning (tarmvred)
  • Akut idiopatisk polyradikuloneurit (coonhound förlamning)

Att köpa en bluetick coonhound kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite bluetick coonhound-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av