Frankrikes landsbygd har en stark jakttradition vilket har medfört att landet har producerat många jakthundar – som basset fauve de bretagne som är en av de mer populära. Denna gemytliga och charmiga hund är inte särskilt hög, vilket betyder att den har förmågan att undvika mycket av det taggiga buskage som täcker stora delar av jaktmarkerna. Även om hunden är både flitig och ihärdig vid jakt är rasen dessutom populär som husdjur och lämpar sig väl för barnfamiljer. Det är en social liten varelse som oftast kommer bra överens med andra husdjur, även mindre djur, så länge de introduceras i tidig ålder.

Basset Fauve De Bretagne

Basset fauve de bretagne är en fransk hundras som är vänlig, intelligent och aktiv – vilket är lysande karaktärsdrag för en jakthund. Denna förtjusande hund är lämplig för ett liv i lägenhet tack vare sin storlek och fungerar lika väl i mindre hushåll som med barnfamiljer. Men på grund av sina jaktinstinkter bör man vara försiktig när det kommer till mindre djur, både i hushållet och utomhus.

Vikt

16–18 kg

Mankhöjd

32–38 cm

Livslängd

11–13 år

Antal i Sverige

1209 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

13000–15000 kr

Färger

Fawn
Röd
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Bretagne, som du finner i detta hundrasnamn, är en halvö som ligger i nordvästra Frankrike. Regionen har länge producerat jakthundar av hög klass och Frankrikes första renässanskung, Frans I, var känd för att ha haft en flock jakthundar från Bretagne under femtonhundratalets början. Men dessa hundar var större och påminde mer om den omkring dubbelt så höga hundrasen grand fauve de bretagne, som idag är utdöd.

Under den här tiden var det framförallt överklassen som jagade. Men i takt med den franska revolutionen blev jakt allt vanligare och vanligare bland bönder. Hästar hade man sällan råd med, så efterfrågan på mindre och mer kortbenta hundar ökade, då de kunde hålla jämna steg med sina jägare till fots. På så vis avlade man efter dessa egenskaper och rasen basset fauve de bretagne kom till.

Rasen ärvde sitt goda luktsinne, sin självbehärskning och sinne för jakt av grand fauve de bretagnes. Detta gjorde dem utmärkta för att följa byten i både taggiga och tjocka buskage. Med tanke på att basset fauve de bretagne har förändrats väldigt lite under de senaste århundradena, kan man se det som ett bevis på hur lämpliga de är för rollen.

Även om rasen var oerhört populär i början av nittonhundratalet, minskade rasen i antal precis som många andra hundar i spåren av andra världskriget. Det är möjligt att rasen korsades med andra hundraser, som till exempel basset griffon vendéen, för att hålla uppe antalet – något som däremot förnekas av många rasklubbar.

En del hävdar också att rasen kan ha korsats med den strävhåriga taxen för att förfina somliga fysiska drag under sjuttiotalet. Men med tiden repade sig rasen från sina nederlag under mitten av nittonhundratalet och i hemlandet Frankrike har rasen varit näst populärast efter beaglen för jakt till fots sedan åttiotalet. De blir också allt mer populära i många andra länder.

Temperament & Egenskaper

Basset fauve de bretagne är en modig hund med uthållighet – men också en vänlig, glad och lätt ras, vilket gör att de utgör goda husdjur. Jämfört med andra hundar är den väldigt angelägen om att vara till lags och kan därför formas och anpassa sig till olika livsstilar.

De fungerar vanligtvis bra med andra husdjur i hemmet. Men mindre djur den inte känner kommer den att betrakta som vilt, då de har starka jaktinstinkter. Deras tålmodighet och vänliga natur gör att de är utmärkta för barnfamiljer, förutsatt att de får den motion de behöver.

Även om de är små är de robusta, har mycket energi och älskar att vara utomhus på grund av sin bakgrund som jakthund. De är dessutom väldigt intelligenta, vilket betyder att mental träning är minst lika betydelsefull som fysisk träning.

Vanligtvis är de vänliga mot alla människor, men de kommer att varna dig om någon främmande närmar sig ytterdörren. De är inte utvecklade för att fungera som vakthundar, men de är orädda och skyddar sin familj i alla lägen.

Pälsvård & Skötsel

Den här rasen fäller måttligt och behöver borstas var och varannan dag. De behöver utöver det badas var sjätte vecka för att de inte ska börja lukta och för att få bort överbliven päls – och pälsen kan behöva rensas för hand flera gånger per år. Med detta i åtanke lämpar sig hundrasen inte för allergiker.

Även om detta är lätt gjort för en erfaren hundägare väljer många att låta en professionell hundfrisör rensa pälsen med en specialanpassad kam. Detta stimulerar blodflödet till hårsäckarna vilket hjälper fram ny hårväxt, något som gagnar de allra flesta strävhåriga hundraser.

Då de vanligtvis har en tätare päls klarar sig basset fauve de bretagne bra i en del kallare klimat. Om du bor i ett varmare klimpat kan det vara en bra idé att klippa pälsen kortare.

Träning & Motion

Om hunden lydnadstränas redan i valpålder är de vanligtvis benägna att lyssna på sin ägares kommandon. Men alla hundar kan emellanåt vara envisa och den här rasen kan vara extra opålitliga vid inkallning. De avlades ursprungligen för att hitta mindre vilt, såsom kaniner – och då de är dofthundar kan de förlora sig själva i ett spår och kommer inte att reagera på tillsägelser förrän de har nått spårets källa.

Trots sin storlek och sina korta ben behöver basset fauve de bretagne en hel del motion. Det är en hundras som ursprungligen har arbetat timtals flera dagar i veckan. Vanliga hundägare bör därför vara redo på att ge sig ut i skog eller vildmark för att låta hunden träna både luktsinne och för att springa av sig minst en gång i veckan.

Men viktigast är att rutinmässigt gå dagliga promenader, mellan en till två timmar. Om hunden får för lite motion kan den komma att bli rastlös, vilket kan resultera i ett destruktivt beteende eller att hunden till exempel blir skällig.

Du kan också träna hunden genom aktiviteter inomhus. Kurragömma, att jaga en boll eller lära dem nya trick är några bra exempel. Hundsporter som agility eller lydnadsträning kan också vara ett utmärkt sätt att ge en basset fauve de bretagne motion.

Sjukdomar & Hälsa

Den här hundrasen är vanligtvis frisk och kan njuta av ett långt liv. Men även om de allra flesta förblir friska kan somliga vara benägna att utveckla vissa hälsoproblem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en basset fauve de bretagne, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Epilepsi (krampanfall)
  • Progressiv retinal atrofi
  • Kardiomyopati
  • Hudallergier
  • Åldersrelaterade sköldkörtelproblem

Att köpa en basset fauve de bretagne kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite basset fauve de bretagne-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av