Hundrasen australian shepherd är en medelstor arbetshund som trots sitt namn har sitt ursprung i västra USA, i mitten av 1800-talet. Den här hunden är mycket intelligent och har en väldig energi, vilket gör att den kan utmärka sig i bland annat hundsporter. Hunden används dessutom ofta inom räddningstjänsten, vid sökning, räddning, upptäckt av droger och sprängämnen men även som terapihundar. Rasen är otroligt populär i sitt hemland och denna popularitet är en återspegling av hundens egenskaper som husdjur, för de är lyhörda och karismatiska hundar som kan vara mycket givande att äga. Deras milda natur och lojalitet betyder att de kan fungera som fantastiska familjehundar – men de har mycket starka vallningsinstinkter som måste tämjas, särskilt kring små barn och andra husdjur.

Australian Shepherd

Australian shepherd är en mycket lojal och smart kamrat. Men de är också en mycket aktiv hund som måste hållas sysselsatt. Denna atletiska hund är utmärkt inom hundsporter såsom agility, spårning, vallning, tricks eller lydnadsövningar. Hunden kräver en familj som kan erbjuda den struktur, träning och en hel del motion. De har en förmåga att samla in djur, människor och föremål genom att nypa dem och bli skällig. Den här rasen kan bli outhärdlig och destruktiv om den lämnas ensam utan ett jobb att utföra.

Vikt

16–29 kg

Mankhöjd

46–58 cm

Livslängd

12–15 år

Antal i Sverige

4898 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

6000–10000 kr

Färger

Svart
Röd
Blå
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Hunden som vad vi i dag känner till som den australiska shepherd valdes ut för deras arbetsförmåga och inte efter deras blodsband. Detta betyder att vad vi känner till om rasens bakgrund är ganska begränsat. Trots sitt namn utvecklades australian shepherd i västra Amerika och inte Australien. Möjliga förfäder till rasen inkluderar: Långhåriga, stubbsvansade collies från Australien. Tyska fårhundar som exporterades till Australien, mer kända som koolies. Vallhundar som fördes till USA av baskiska herdar för att arbeta, både före och efter andra världskriget.

De medelstora hundarna hittades på många gårdar och utförde de arbeten som behövdes. De drev boskap, hjälpte till med lastning av hästar på släpvagnar, vallning av ankor, gäss, får, getter – och enklare uppgifter så som bärande och dragande.

Långt efter det att rasen blivit väletablerad i sin arbetsroll, väcktes en ökad popularitet inom underhållningsindustrin. Allt från rodeoridning till framträdanden i storfilmer gav hunden stor uppmärksamhet till den breda allmänheten och antalet australian shepherds började öka stadigt. Trots sin långa historia erkändes rasen endast officiellt av de stora kennelklubbarna så sent som på 1990-talet.

Temperament & Egenskaper

Uppfödda för att vara påträngande med boskap, kan och vill din australian shepherd ta den dominerande rollen i hemmet, ifall du inte tar en fast och självsäker ledarroll. Detta gör dem till ett dåligt val för oerfarna eller blygsamma hundägare.

Precis som många vallhundar är den här rasen naturligt lojal mot sin familj, men kan vara oförskämd mot obekanta. De behöver tidig socialisering, exponering för olika människor, ljud och upplevelser, när de är unga. Socialisering hjälper till att säkerställa att din valp växer upp till att bli en mogen hund. Bjud hem gäster regelbundet och ta med hunden till parker, butiker (som tillåter hundar) och på promenader med grannhunden.

Australian shepherds kommer att vilja gå nära sin ägare så mycket som möjligt och nästan linda sig runt ägarens fötter. En vältränad hund av denna ras är en glädje att spendera tid med, då den har en medfödd förståelse för sin ägares känslor och avsikter och är mycket lyhörd. Hunden är utrustad med en stark territoriell instinkt så de flesta australian shepherds är bra vakthundar. Rasen fungerar vanligtvis väldigt bra med barn, men som med de flesta hundar kan de bli förnärmade över ett felaktigt beteende från de allra yngsta.

Pälsvård & Skötsel

I allmänhet räcker det med att borsta hunden veckovis, för att få australian shepherds vattentäta, dubbelpäls att se som bäst ut. När de fäller sin päls säsongsvis krävs dock mer arbete. Under dessa perioder bör de borstas varannan eller var tredje dag för att få bort det döda håret, med till exempel en kratta eller räfsa. På grund av deras päls och de mjäll de tenderar att sprida rekommenderas rasen inte till allergiker.

Den här hunden arbetar och leker ofta utomhus, så det är inte ovanligt att de kommer in smutsigare än de lämnade hemmet. Men såvida de inte har hamnat i en ovanligt smutsig situation behöver de bara bada ibland. Med tillräcklig träning kommer de flesta hundar att slita sina klor till en lämplig längd, men de bör fortfarande kontrolleras regelbundet.

Träning & Motion

Utan tillräckligt med stimulering och träning kan en ganska annorlunda hund träda fram – som visar tecken på frustration och hyperaktivitet och är ofta mycket svåra att hantera. Om en australian shepherd känner att dess ägare inte ger den möjligheter till träning, eller inger ett självsäkert ledarskap, kan hunden försöka inta positionen som ledare för sig själv. Detta kan leda till mycket otrevliga situationer i hemmet. Att äga en hund av denna ras kan vara underbart, men bara med rätt förståelse för att hunden behöver mycket tid och energi i utbyte mot sin lojalitet och tillgivenhet.

Hunden behöver minst mellan 30–60 minuters stimulerande aktivitet varje dag. Detta kan vara allt från en löprunda, lek med frisbee, lydnad- eller agilityövningar. När du inte leker med din hund kan du använda dig utav pusselleksaker som ett bra sätt att hålla hundens aktiva sinne upptagen.

Australian shepherds är väldigt snabba med att lära sig nya tricks och kommandon. Men de kommer att tycka att repetitiv träning är tråkig och blir efter ett tag ointressant. Ägare måste vara beredda att träna hunden med variation och ge rikligt beröm när de försöker lära sig nya beteenden.

Sjukdomar & Hälsa

Generellt sett är hunden hälsosam, men genetiska sjukdomar och problem är tyvärr inte helt ovanliga när det kommer till den här rasen. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en australian shepherd, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

 • Höftledsdysplasi
 • Armbågsledsdysplasi
 • Epilepsi (krampanfall)
 • Dövhet
 • Osteochondros (bogskador)
 • Progressiv retinal atrofi
 • Katarakt (grå starr)
 • Distichiasis
 • Collie Eye Anomaly
 • Persisterande pupillmembran
 • Hypotyreos (hypotyreoidism)
 • Allergier
 • Läkemedelsöverkänslighet
 • Cancer
 • Diskoid lupus erythematosus (collienäsa)
 • Näthinneavlossning
 • Blindhet
 • Korsbandsskada
 • Lysosomala inlagringssjukdomar
 • Von Willebrands sjukdom

Att köpa en australian shepherd kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite australian shepherd-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av