Airedaleterrier är en stilig, oförvitlig, långbent terrier som inte har några överdrivna drag på något sätt. Den har starka ben och kombinerar både styrka och smidighet, vilket gör det möjligt att jaga större vilt. Hunden har starka käkar, hård päls och rör sig mycket fritt. Bland de mest mångsidiga terrier är airedale djärv, lekfull och äventyrlig. Det är en livlig men beskyddande följeslagare. Den är intelligent, men ofta envis och ibland påstridig. En del hundar kan vara dominanta, men de flesta är lydiga, pålitliga och lyhörda för deras ägares vilja. Den utgör en bra familjehund så länge den får både mental och fysisk träning.

Airedaleterrier

Hundrasen som är känd som kungen av terriers, är verkligen den största av alla terrier. Hunden har sitt ursprung i Aire-dalen i Yorkshire och skapades för att fånga uttrar och råttor i regionen mellan floderna Wharfe och Aire. Det är en sportig hund, men de blev också en idealisk arbetshund som visade sitt värde under första världskriget. Intelligent, utåtriktad och självsäker – airedaleterriern har fantastiska lekfulla drag som gläder oss människor.

Vikt

22–32 kg

Mankhöjd

53–58 cm

Livslängd

11–14 år

Antal i Sverige

841 st

Allergivänlig

Ja

Uppskattat pris

10000–30000 kr

Färger

Grizzle & Tan
Svart & Tan
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Liksom de flesta terrier har airedaleterriern sina rötter i de brittiska öarna. Det är en arbetshund utvecklad av arbetarklassmän som inte hade utrymme eller medel för att äga flera hundar. Som ett resultat av detta var denna hund avsedd att vara en generalist – och inte en specialist.

Rasen tros vara resultatet från korsningar av olika terrier med en av de äldsta brittiska raserna, Otterhound. Den lurviga hunden bidrog inte bara till storlek och ben utan också till en bra näsa och en förkärlek till vatten. Egenskaper som är viktiga för denna amfibiska ras, vars arbetsbeskrivning inkluderade jakt på både råttor och uttrar i strömmarna och floderna i Yorkshire.

Hunden hjälpte de brittiska väpnade styrkorna och utmärkte sig under första världskriget som budbärare och vakthund. I Nordamerika var rasen känd som en jakthund inom tre områden, lika skicklig på sjöfåglar som viltfåglar och pälsklädda byten. För den som någon gång har träffat en airedaleterrier kommer det inte som någon överraskning, då rasen är mytisk för sin mångsidighet. Råttfångare, storviltjägare, herde, väktare, krigare, skådespelare eller barnvakt är alla jobb för denna storslagna ras.

Temperament & Egenskaper

Det är utan tvekan en hund med många goda egenskaper. Men hur är rasen i övrigt? Airedaleterrier är en hårt arbetande, självständig och atletisk hund med mycket driv, energi och uthållighet. Den är benägen att gräva, jaga och vara skällig – beteenden som kommer naturligt för terrierraser. Dessa egenskaper kan vara frustrerande för ägare som inte känner till rasens personlighet.

Airedaleterrier är en livlig ras och behöver mycket aktivitet. Lämna inte hunden ensam under långa perioder, annars kommer den troligtvis att bli uttråkad, vilket kan leda till destruktiva beteenden. Håll träningen intressant och se till att variera dig – repetitiva övningar kommer att bli trist för din airedaleterrier. Hunden motiveras bäst av godis och andra positiva förstärkningsmetoder.

Den här rasen gör en god familjehund och är stolt över att skydda sin familj. Den kan vara en hård beskyddare, men är vänlig med sin familj och sina vänner. I slutändan påverkas hundens temperament av ett antal faktorer, inklusive ärftlighet, träning och socialisering. Valpar med fina temperament är nyfikna, lekfulla och villiga att närma sig människor.

Träffa alltid minst en av föräldrarna. Vanligtvis är mamman den som är tillgänglig och se till att de har fina temperament som du är bekväm med. Att träffa syskon eller andra släktingar till föräldrarna är också bra för att utvärdera hur en valp kommer att se ut och bete sig när den växer upp.

Det är svårt att rangordna intelligens hos hundar men airedaleterriern anses vara en mycket intelligent hundras. Denna intelligens lämpar sig inte bara för att lära sig konster och tricks – de är även smarta på andra sätt. De lär sig dagliga rutiner, kan läsa av stämningar, reaktioner och de har några hårdkodade instinkter som innebär att vissa beteenden, som att skydda sin familj, inte behöver läras ut.

Pälsvård & Skötsel

Airedaleterriern har en hård, slät päls som består av både en tuff ytterrock och mjuk underrock och fäller mycket lite. Större delen av året räcker det med att du borstar hunden hemma men den här hundrasen behöver vanligtvis klippas av en professionell ett par gånger om året för att få bort dött hår när de byter päls.

Hundar och allergiker är ett vanligt problem. De flesta allergivänliga hundar är små eller medelstora – så det faktum att airedaleterriern är en stor allergivänlig hund skiljer dem från resten. Men även om de fäller lite innehåller deras virvlande päls mjäll, vilket oftast är orsaken till husdjursrelaterad allergi. För att minimera allergener behöver hunden regelbunden pälsvård. Pälsen måste borstas med jämna mellanrum och var tredje månad behöver du se till att den rensas från gammal päls.

Träning

Då hunden har sitt ursprung som en mångsidig lantgårdshund innebär det att rasen ofta uppvisar jaktbeteende och kan vara benägen att jaga mindre djur. Det är därför särskilt viktigt att träna på att kalla in hunden från tidig ålder.

Den här hundrasen har mycket energi, en aktiv livsstil och kommer att behöva en hel del motion och mental stimulans. En vuxen hund av den här rasen kan behöva upp till två timmars promenad per dag.

Agility är en rolig och spännande sport som kan göras med både yngre och äldre hundar – och särskilt med airedaleterriers. Airedaleterrier är energiska, extremt smarta, behöver skapa ett band med sina ägare och agility är ett sätt att uppnå detta. Det kombinerar träning, lagarbete och motion. Både förare och hund måste lära sig att tackla hinder, banor och framför lära sig att lita på varandra. Denna sport främjar verkligen ett starkt band mellan hund och ägare.

Sjukdomar & Hälsa

Rasen som helhet anses vara frisk, robust och hård, men de är exponerade för vissa hälsoproblem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en airedaleterrier, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

 • Höftledsdysplasi
 • Allergier
 • Hypotyreos
 • Progressiv retinal atrofi
 • Navelbråck
 • Von Willebrands sjukdom
 • Hemorragisk gastroenterit
 • Cancer
 • Immunmedierad hemolytisk anemi
 • Blåsljud
 • Ögonproblem

Att köpa en airedaleterrier kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.