Australian cattledog är en extremt intelligent, aktiv och robust hundras. Utvecklade av australiensiska bosättare för att hantera flockar av boskap på expansiva gårdar, används de fortfarande i dag som en herdehund. De trivs med att ha ett jobb att göra och med att vara en del av en familj. De är lojala och skyddar sin familj, men kan vara försiktiga med utomstående. Förutom arbete som herdehund, utmärker de sig i hundsporter, såsom agility och lydnad. Men är det din första hund, eller om du bor i en lägenhet, bör du tänka en extra gång. Dessa hundar behöver mycket mental och fysisk aktivitet för att förbli lyckliga och friska.

Australian Cattledog

Australian cattledog är en hund med stor uthållighet, smidighet och intensiva uppmärksamma ögon. De är kompakta, symmetriska och ska se muskulösa ut med en dubbelpäls. Underpälsen är slät, kort, tät och ytterpälsen är hård, rak och ska klara de flesta väder. De rör sig fritt och outtröttligt med en kraftfull bakdel som gör att de både snabbt och plötsligt kan agera.

Vikt

14–23 kg

Mankhöjd

43–51 cm

Livslängd

12–15 år

Antal i Sverige

279 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

8000–12000 kr

Färger

Blå
Röd
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Den hårda australiensiska vildmarken hade aldrig kunnat tämjas av bönder om det inte hade varit för de tuffa små hundarna som vi i dag känner som australian cattledog. För att avla fram en hundras som tålde det särskilda klimatet korsades inhemska australiska hundar vid namn dingo med den nu utdöda smithfield – och sedan med blue merle collies.

Hundarna var bra arbetshundar, men rasen experimenterades med ytterligare. De korsades med dalmatiner, som med selektiv avel gav rasen ett fläckigt utseende samt en instinkt för att vara bekväm kring hästar och lojal mot människor. En del av hundens arbetsförmåga gick förlorad, men de återfick den tack vare en korsning med rasen australian kelpie. Detta resulterande i att hundarna såg ut som dingos – fast med en tjockare kropp och ett ovanligare utseende. Dessa hundar blev förfäderna till den moderna australian cattledog.

Temperament & Egenskaper

Den australiensiska cattledog är allt annat än en knähund, hunden är alltid entusiastisk och alert. Den här hunden är som lyckligast när den arbetar och kommer inte att vara nöjd med att ligga stilla särskilt länge. De är mycket intelligenta, lyhörda och kommer att lära sig att läsa av sin ägare med tiden. Australian cattledog blir lojala och beskyddande mot hela sin familj – men det är alltid tydligt att de har en favorit.

Rasen fungerar bra med lite äldre barn som vet hur hunden ska hanteras. Men yngre barn med oförutsägbart beteende kan framkalla missnöje. De är pålitliga med andra husdjur som de har uppfostrats med, men utomhus bör man se upp med katter och andra små djur som kan trigga en viss jakt.

De är utmärkta vakthundar och kommer att skydda sitt territorium mot inkräktare. Australian cattledog tenderar att vara misstänksamma mot nya människor, även om de vanligtvis inte är aggressiva när de väl introducerats och hanterats på lämpligt sätt. På grund av sin höga energi och sitt beteende rekommenderas de inte som en hundras för en ny hundägare. Den här rasen skäller när de känner sig hotade, antingen på grund av någonting de ser eller hör. Men hunden är normalt sätt inte skällig förutom när de leker.

Pälsvård & Skötsel

Den här hundrasen avlades för att arbeta utomhus och har en slät, dubbelpäls som skyddar hunden från väder och vind. Denna päls har ingen stark lukt eller oljiga rester, så en australian cattledog behöver inte särskilt mycket pälsvård. Oftast räcker det med en snabb borstning en gång i veckan och ett bad då och då. Men kom ihåg att hunden fäller sin päls två gånger om året. Under de här perioderna kommer den att behöva mer grundlig borstning för att få bort det döda håret, med en kort borste och eventuellt också en kam. Det här är ingen hundras som vanligtvis rekommenderas till dig som är allergiker.

Träning & Motion

Australian cattledog har oändliga energireserver och kan helt enkelt inte behandlas som de flesta andra hundraser. De behöver flera timmars aktivitet och motion varje dag. Endast promenader räcker inte. Lekar som att jaga bollar eller springa bredvid en cykel är väsentliga för att förhindra oönskade beteendeproblem som härrör från tristess. En trött cattledog är en glad cattledog.

Tidig socialisering och lydnadsträning är ett måste för den australiensiska cattledog. Det är en mycket intelligent, energisk ras som är som gladast när den får jobba. Därför rekommenderas det starkt att hunden fortsätter att tränas regelbundet och deltar i aktiviteter såsom lydnad eller agility. Detta kan kräva ett stort tidsåtagande från ägarens sida, men det kommer att vara kul för er båda och skapa ett band mellan dig och din hund. Kom ihåg att en intelligent, energisk hund som inte hålls upptagen kommer att bli uttråkad – och en uttråkad, energisk hund kan bli destruktiv.

Sjukdomar & Hälsa

Australian cattledog är i allmänhet väldigt friska hundar och världens äldsta hund, som blev 29 år och 5 månader, var av denna ras. Men precis som med alla raser löper de viss risk att drabbas av en del hälsoproblem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en australian cattledog, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

 • Höftledsdysplasi
 • Armbågsledsdysplasi
 • Hypotyreos (hypotyreoidism)
 • Von Willebrands sjukdom
 • Progressiv retinal atrofi
 • Dövhet
 • Katarakt (grå starr)
 • Epilepsi (krampanfall)
 • Hemofili A (blödarsjuka typ A)
 • Navelbråck
 • Ljumskbråck
 • Linsluxation
 • Cerebellär ataxi
 • Porta cava shunt (portosystemisk shunt)
 • Persisterande pupillmembran

Att köpa en australian cattledog kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite australian cattledog-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av