Australian stumpy tail cattle dog är en aktiv, robust och medelstora hund. Den föddes upp för att driva boskap och för att arbeta konstant, ett drag som innebär att de är olämpliga för att bo i en lägenhet. Hundrasens ovanliga namn kommer från ett genetiskt drag som betyder att de är födda med mycket korta svansar. Rasen har ett rykte om att kunna arbeta i extrem värme, som annars är farligt för andra raser. Den här hunden går att träna till mycket, är intelligent men är också ganska självständig. De har en stark drivkraft för att skydda, vilket gör dem till bra vakthundar men är också något som kan leda till aggression mot andra husdjur.

Australian Stumpy Tail Cattle Dog

Hundrasen australian stumpy tail cattle dog är uppkallad efter sin karaktäristiska korta – eller ibland obefintliga svans. De är en ättlingar till den vilda dingon och tämjda vallhundar från förra sekelskiftet. Även om den påminner om den populära australiensiska cattledog så är den här rasen smalare, svanslös och mer alert när det kommer till främlingar och nya situationer.

Vikt

16–23 kg

Mankhöjd

43–51 cm

Livslängd

12–15 år

Antal i Sverige

-

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

4000–6000 kr

Färger

Röd
Blå
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Den här hunden sägs vara den äldsta renrasiga hundrasen i Australien. Den är ett resultat av korsningar mellan brittiska vallhundar med den australiska dingo. Men med tanke på att rasen fanns innan hundavelsjournaler började hållas, är deras exakta ursprung svårt att fastslå.

Berättelsen om australian stumpy tail cattle dog börjar i samband med de första brittiska nybyggarna. Med Australiens unga ekonomi beroende av handel med boskap så behövde jordbrukarna en bra hund. I väntan på detta tog de första bosättarna med sig brittiska fårhundar. Men även om dessa hundar senare blev skickliga vallhundar, var de dåligt anpassade för att klara av det extrema klimatet och många gick bort i sjukdomar eller på grund av värmeslag. Lösningen var att korsa brittiska vallhundar med en infödd hund som var perfekt anpassad till klimatet, nämligen rasen dingo.

Temperament & Egenskaper

Den här ganska sällsynta hunden beskrivs ofta av sina ägare som hårt arbetande och mycket lojal. Det är en modig hund som är misstänksam mot främlingar – och kommer inte att backa från att försvara sin ägare. Hunden är lydig, intelligent och kommer inte att agera såvida den inte är befalld att göra det.

Men för det mesta arbetar inte den moderna australian stumpy tail cattle dog på gårdar. Detta betyder att den genomsnittliga hunden har väldigt mycket energi och mental uthållighet. De behöver en stor mängd av både fysisk och mental aktivitet för att hålla sig i form – och från att bli uttråkade. En uttråkad hund kan bli skällig, destruktiv eller aggressiv. De trivs bäst i miljöer där de har gott om öppna ytor för att springa. Så även den mest aktiva stads- eller lägenhetsbon kan få problem med en olydig australian stumpy tail cattle dog.

Samtidigt som rasen är lojal, är de vanligtvis inte alltför kärleksfulla hundar. De kan njuta av att ta sig en tupplur i vardagsrummet medan du tittar på TV, men de är inte hunden som hoppar upp i ditt knä eller försöker slicka dig i ansiktet.

Pälsvård & Skötsel

Australian stumpy tail cattle dog har en päls som är mellan kort- och medellång. Pälsen är tjock och består av en hård ytterpäls samt en mjukare underpäls. Men den här pälsen är faktiskt ganska enkel sköta om. Vanligtvis räcker det med att borsta hunden en gång i veckan med en vanlig hundborste, för att få bort dött hår och smuts. Hunden fäller dock sin underpäls säsongsvis och kräver under dessa perioder mer pälsvård.

Att bada hunden behöver du bara göra efter behov, till exempel om den har rullat sig i någonting och blivit extra smutsig. Den australiensiska stumpy tail cattle dog lämpar sig vanligtvis inte för allergiker.

Träning & Motion

Egenskaper som självständighet och initiativtagande värderas högt när man vallar boskap i vildmarken, men kan utgöra ett envist eller egensinnigt husdjur. Hunden är viljestark och intelligent, något den kan dra nytta av hos en oerfaren ägare för att få sin vilja igenom. Ofta kan det krävas en erfaren hundägare, som är bestämd men rättvis och som tillämpar belöningsbaserade träningsmetoder. Ett viktigt verktyg för att underlätta ett bra beteende är gott om mental stimulering och fysisk motion.

Sjukdomar & Hälsa

Rasen australian stumpy tail cattle dog avlades fram för att utföra ett av de tuffaste jobben – driva djur i den australiska hettan. Svaga hundar överlevde helt enkelt inte, vilket var naturens sätt att rensa ut hundar med dålig hälsa och deras gener överfördes inte till nästa generation. Som ett resultat betraktas hunden som en stark ras med relativt få ärftliga tendenser till sjukdom. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en australian stumpy tail cattle dog, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Höftledsdysplasi
  • Armbågsledsdysplasi
  • Juvenil katarakt (tidig grå starr)
  • Demodex (demodikos)
  • Dövhet
  • Collie Eye Anomaly

Att köpa en australian stumpy tail cattle dog kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite australian stumpy tail cattle dog-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av