Som vallhund är hundrasen australian kelpie mycket lojal och hängiven till sina plikter. Den har en naturlig instinkt och förmåga att arbeta med får, oavsett om det gäller öppna fält eller slutna gårdar. Denna ras härstammar från rasen collie som importerats från Storbritannien, men utvecklades för att motstå den hårda värmen och de torra förhållandena i de stora öppna ytorna i Australien. Att lämna dem ensamma under långa perioder kan resultera i en katastrof. Deras naturliga vallningsinstinkter måste tämjas och användas ordentligt från tidig ålder. Men med tiden och genom träning kan de bli trogna kamrater som utmärker sig som vakthundar och arbetar outtröttligt oavsett uppgift.

Australian Kelpie

Den australiensiska hundrasen kelpie avlades ursprungligen för att vara energisk, intelligent och självständig för att besätta boskap hela dagarna i det heta australiensiska klimatet, utan mycket behov av tillsyn. Fram tills i dag besitter rasen än dessa egenskaper. Med tillräcklig träning och mental stimulans blir australian kelpie underbara följeslagare och de används även med stor effekt som servicehundar.

Vikt

14–21 kg

Mankhöjd

43–51 cm

Livslängd

10–13 år

Antal i Sverige

1533 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

9000–12000 kr

Färger

Svart
Brun
Blå
Fawn
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Den här rasens historia börjar i Australien. Får- och ullindustrin i landet började bli stor och gårdarna behövde tuffa hundar som inte bara kunde hantera de oroliga fåren utan också de hårda miljöförhållandena och stora landområdena.

Svarta collies importerades från Storbritannien till kontinenten för boskapsbesättning på 1800-talet. De korsades med andra raser som sannolikt till och med innehöll vilda dingos. Den resulterande rasen blev tålig, kunde klara Australiens tuffa klimat och kapabel att arbeta praktiskt taget dygnet runt. Bönderna uppskattade dem för deras intelligens och förmåga att arbeta självständigt.

Australian kelpie exporterades senare till andra länder runt om i världen. Rasen visade sig vara särskilt användbar i Amerika där den anpassade sig till klimatet, terrängen och de olika formerna av boskap. I dag kan man hitta hundar av den här rasen som utför en mängd olika uppgifter – spårningsarbete, terapi, servicehundarbete och inom hundsporter. Men de används ofta fortfarande för vallning. När de hålls som familjehund behöver de träning, motion och mycket mental stimulans.

Temperament & Egenskaper

Den här rasen är alltid alert och redo att arbeta. Det är en mycket intelligent hund som sprider mycket glädje. Som en arbetshund som har fötts upp för att arbeta intensivt och med begränsad vägledning ser hunden sig ofta mer som en partner än som ett husdjur. Det krävs en erfaren och tydlig ledare för att bli en lydig kompis.

Utan ett jobb att göra kommer rasen snabbt att bli rastlös och besvärlig. Därför måste alla som överväger att köpa en australian kelpie vara beredda på att sätta dem i arbete, redan från ett tidigt stadie. Det kan vara enkla saker som att samla in smutsig tvätt, hämta posten eller hjälpa till med att bära hem mat från den lokala butiken. Men trots hundens självständiga personlighet bör australian kelpies inte lämnas ensamma länge, särskilt inte inomhus.

Hunden litar inte alltför mycket på nya människor och de kan vara mycket territoriella. Även om detta gör hunden till en bra vakthund, som kan vara skällig vid tecken på fara, betyder det också att de behöver socialiseras från tidig ålder. Det kan vara en bra idé att inte låta grannars husdjur vandra fritt på din tomt.

Den australiensiska kelpies naturliga vallningsinstinkter kan göra det svårt för dem att leva tillsammans med små barn eller andra husdjur, då de har en tendens att nafsa efter vad de än tycker behöver tas hand om, nästan som vid jakt. Deras misstro mot främlingar kan också göra det svårt när barn har vänner över. Men alla dessa tendenser kan hållas under kontroll med rätt träning.

Pälsvård & Skötsel

Hundens päls kan vara kort, grov eller slät och förekommer i flera olika färger. Eftersom att pälsen på en australian kelpie kan variera, så gör även behovet av skötsel det. Men de flesta fäller en hyfsad mängd under hela året. På våren och hösten fäller de mer då de tappar sin päls. Pälsen tenderar att samla kvar dött hår och måste därför borstas två gånger i veckan för att förhindra att klumpar byggs upp. Bad krävs sällan om inte hunden gjort något särskilt och blivit extra smutsig. Den här hundrasen lämpar sig vanligtvis inte för en allergiker.

Aktiva hundar av den här rasen sliter oftast ner klorna naturligt. Men det kan vara en bra idé att kontrollera dem då och då för att se om de behöver klippas. Även hundens öron bör kontrolleras med jämna mellanrum för att säkerställa att de förblir rena.

Träning & Motion

Hundsporter som agility eller lydnadsträning kan vara bra träningsformer för en australian kelpie. Hundägare helt utan erfarenhet kan tycka att den här hundrasens träningsbehov är för mycket att hantera. De behöver flera promenader, en bra löprunda varje dag samt mentala övningar – till exempel att lära sig nya kommandon eller tricks, för att hålla sig lugn och glad.

En australian kelpie är bland de raser som mest går att träna och de utmärker sig i sporter och krävande arbetsroller. Många har jobb som ledarhundar eller hjälphundar för dem med särskilda behov. De används också vid och sök- och räddningsinsatser.

Att lära sig grundläggande lydnad ska inte vara någon större utmaning för en hund av denna ras. Svårigheten för de flesta ägarna är att hålla träningen tillräckligt varierad och intressant. Man bör åtminstone lära hunden att utföra enklare sysslor och uppgifter i hemmet för att förhindra tristess.

Sjukdomar & Hälsa

De flesta australiensiska kelpies är friska hundar. Rasen kan vara genetiskt predisponerad för några få förhållanden som ägarna bör se upp för. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en australian kelpie, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Kryptorkism (kryptorchism)
  • Höftledsdysplasi
  • Progressiv retinal atrofi
  • Collie Eye Anomaly
  • Cerebellär cortikal abiotrofi
  • Korsbandsskada
  • Hypotyreos (hypotyreoidism)
  • Mikroftalmi (underutvecklat öga)
  • Armbågsledsdysplasi
  • Patellaluxation (knäskålsluxation)

Att köpa en australian kelpie kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite australian kelpie-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av