En border collie är bland de mest intelligenta hundraserna med en ofattbar energi. De utvecklades ursprungligen som boskapshundar i de kuperade landskapen på gränsen mellan England och Skottland. Med sin intensiva och nästan hypnotiserande blick är de kända för att fullkomligt dominera sina hjorder. Deras ihärdiga arbetsförmåga, uthållighet och energi gör de till bland de främsta inom sin kategori. Än i dag används de på gårdar för att driva får, men de har också blivit kära familjemedlemmar runtom i världen. Men den här rasen fodrar stora mängder av motion och stimulans för att hålla sig frisk och lycklig.

Border Collie

Hunden border collie är känd för sin ofattbara energi, smidighet och intelligens. De är väldigt mänskligt inriktade och utan tvivel ett trofast sällskap. Rasen utvecklades ursprungligen som boskapshundar och bektraktas som bland en av de smartaste och mest uthålliga hundraserna. Deras goda arbetsvilja gör att de kan utmärka sig i tävlingar, hundsporter och aktiviteter där de får utlopp för sin ihärdighet. Även om de har en bakgrund i att arbeta med boskap, utgör de också suveräna vakt- och sökhundar.

Vikt

12–20 kg

Mankhöjd

46–56 cm

Livslängd

10–15 år

Antal i Sverige

14075 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

8000–35000 kr

Färger

Blå
Brindle
Brun
Creme
Grå
Röd
Sobel
Svart
Vit
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Border collie har fått sitt namn efter det område där de har sitt ursprung, i de kuperade landskapen på gränsen mellan England och Skottland. Det är svårt att fastslå exakt var och när rasens historia tog sin början men den sträcker sig med all säkerhet tillbaka till 1800-talet. Hundrasen har sina anor i lantraser av collies, som vid den här tidpunkten kunde variera beroende på regionens terräng eller vilket arbete som behövde utföras.

De här herdehundarna blev associerade med sina respektive landområden och blev med tiden kända som norra respektive walisiska fårhundar, höglands- och skotska collies. En del menar att namnet border collie speglar hundens delvis skotska arv. Att ordet collie, som avser fårhundar, härstammar från en skotsk dialekt. Andra menar att själva ordet collie troligtvis härstammar från ett gammalt keltiskt ord för användbar.

Romarna förde med sig hundar till Storbritannien under romartiden, som mestadels bestod av fårhundar. Men då dessa hundar inte klarade av det kyliga klimatet, började kelterna att avla sina egna typer av hundar. Det förblev en tradition som både herdar och bönder förde vidare vilket resulterade i framstående boskapshundar, som hjälpte till med att vakta och driva får – även med viss fallenhet för apportering.

Men det skulle dröja fram till 1800-talet innan man började kunna se en urskiljning mellan border collies och andra typer av collies. Det sägs att en tydlig markör för border collien som en egen ras, var när drottning Victoria entusiastiskt blev förtjust i en border collie. Därefter började man tävla med fårhundar, där en särskild hund vid namn Hemp utmärkte sig omkring sekelskiftet. Hunden Hemp kom sedan att användas för att avla fram dagens border collie och kallas ibland för rasens egen farfar. Faktum är att alla renrasiga border collies går att spåra tillbaka till den här hundens stamtavla.

Under 1900-talet tog namnet på rasen fäste och man började skilja på utställnings- och arbetshundar. I dag finns det faktiskt två olika register för rasen i Storbritannien, som fokuserar på rasens utseende respektive arbetsförmåga. Dagens border collie är erkänd som en av de främsta fårhundarna. Deras enastående fallenhet för att driva hjordar har lett till att många ägare talar för att rasen bara ska avlas enbart enligt deras arbetsstandarder.

Temperament & Egenskaper

Border collien är väldigt energisk och har en oöverträffad alert hårt arbetande karaktär, som dessutom är väldigt smart och enkel att träna. Den kan till exempel lära sig att urskilja föremål, göra beräkningar eller lära sig ord och anses vara en av de intelligentaste hundraserna. De är dessutom väldigt aktiva, inte bara fysiskt utan också mentalt, något som fodrar kontinuerlig stimulans, aktivitet och motion. För att få utlopp för sin energi och förbli friska behöver de en sysselsättning, vad det än må vara. En border collie har inga problem med att springa flera timmar i sträck och är väldigt smidigt atletisk.

Ovanpå detta är de därtill enormt lojala och lydiga. De är även kända för att vara känslig för sin ägares alla signaler, de kan märka av så lite som ett höjt ögonbryn, ett tecken med handen såväl som en visselpipa. Tack vare sina starka band till människor fungerar de utmärkt som familjehundar, även för familjer med yngre barn. Deras flockinstinkter kan ibland dock bli ett hinder för deras relationer till övriga husdjur, men oftast kommer de bra överens med andra djur i hemmet, allt beror på de övriga djurens tolerans.

Allt som rör sig älskar en border collie att samla in, precis som om det vore får. Det kan vara allt från cyklar till bilar, springande barn eller joggare. När det gäller främmande människor kan de vara något reserverade, något som gör att de fungerar bra som vakthundar. Men tidig socialisering i kombination med daglig fysisk stimulans och aktivitet förebygger olämpliga beteenden. På så vis undviker man att hunden exempelvis blir blyg eller visar aggressiva sidor mot utomstående.

Även om border collien har en lång bakgrund som arbetshund fungerar den och bör leva som en inomhushund. Dock bör de aldrig lämnas själva under en längre period då de fort blir uttråkade, och mår som bäst i familjer där någon alltid är hemma, eller om de kan följa med någon på jobbet. Om en border collie drabbas av tristess kan den lätt utveckla ett destruktivt beteende, som att börja tugga på möbler eller andra föremål, då de aktivt är beroende av sysslor för att få tiden att gå.

Om du någon gång träffat på en hund av den här rasen, så kommer du säkerligen att känna igen deras kännetecknande intensiva blick, som de främst använder när de samlar eller kontrollerar en hjord. Det är med hjälp av den här nästan hypnotiska blicken som border collien fullkomligt styr djuren de driver och när de väl hittat sitt fokus är de väldigt svåra att rubba.

De är även kända för sitt säregna sätt att huka på, som nästan påminner om hur katter sitter när de är redo att gå till attack. Den här karaktäristiska hållningen gör att de kan gå medan de fortsatt håller sig lågt nära marken, tack vare utrymmet som finns mellan skulderbladens övre delar. När det kommer till skötsel av boskap har den här kattliknande egenskapen visat sig vara mycket fördelaktig.

Pälsvård & Skötsel

Att sköta om pälsen hos en border collie behöver inte vara särskilt jobbigt. Vanligtvis har de en medellång päls som , för att minimera hur mycket de fäller och för att få bort dött hår, bara behöver borstas ett par gånger i veckan. Det är också ett sätt för att sprida ut hundens naturliga oljor i deras dubbla och vädertåliga päls, vilket i sin tur även förhindrar att den blir matt.

De kan komma att behöva borstas oftare när de säsongsvis fäller mer, mest för att underlätta i hemmet. En border collie behöver bara bada vid behov, några gånger per år eller om du märker att den börjar lukta eller ser smutsig ut. I övrigt bör du se till att hålla öronen rena, klorna klippta och göra tandborstning till en rolig rutin.

Träning & Motion

En border collie är vanligtvis snabb med att ta till sig det mesta, på grund av sin höga intelligens och sitt skarpa sinne. För att undvika negativa beteenden är det av stor vikt att börja träna hunden redan från tidig ålder. Du vill gärna undvika att få en border collie som gnäller, gnager på saker eller som är skällig av sig, något som kan bli ett resultat av en uttråkad eller understimulerad hund. Deras koncentrationsförmåga kan ibland flacka något, och därför hjälper det att hålla de skärpta genom att inrikta hunden på specifika arbetsuppgifter.

Border collies är lysande idrottare och du hittar dem inom en rad olika hundsporter, allt från agility till spårning eller vallningstävlingar. Med en tydlig ledare är de sansade, skötsamma och perfekta lekkamrater eller atleter. Daglig mental stimulans och motion är ett ofrånkomligt krav när det kommer till den här rasen, de kommer inte att nöja sig med enbart promenader.

De kommer att behöva få behöva springa av sig lösa och ägna en större tid åt stimulerande aktiviteter. Deras aktivitetsnivå är hög och de kräver en ägare med mycket tid och förståelse för rasen. Om du funderar i banorna på att skaffa en border collie, så är detta det viktigaste att ha i åtanke. För att en border collie ska förbli lycklig behöver detta behov uppfyllas. Även om den här hundrasen har stor förmåga att anpassa sig, lämpar de sig bäst i en miljö som ger hunden lite spelutrymme. Det optimala hemmet har en säker inhägnad gård där hunden kan få springa av sig vid behov.

Sjukdomar & Hälsa

En border collie har en genomsnittlig livslängd på omkring 12 år. Även om det vanligtvis är en sund och frisk hundras, så kan de fortfarande drabbas av vissa hälsoproblem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en border collie, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Höftledsdysplasi
  • Collie Eye Anomaly
  • Epilepsi (krampanfall)
  • Progressiv retinal atrofi
  • Armbågsledsdysplasi
  • Hypotyreos (hypotyreoidism)
  • Överslagshandlingar
  • Allergier
  • Osteochondros (bogskador)

Att köpa en border collie kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite border collie-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av