Bergamasco är en intelligent men bestämd hundras med en väldigt unik och allergivänlig päls. Det har sitt ursprung i de bergiga klimaten i norra Italien där de arbetade som boskapshundar. Dels så vallade de får, men de var även starka beskyddare som avskräckte både vargar och björnar. De är självständiga tänkare som snarare arbetade sida vid sida med sina människor än undersåtar som lydde order. I dag är bergamasco fantastiska barnkära familjehundar som är både tålmodiga och tystlåtna. Men hundens självständiga natur gör att den kan vara något besvärlig att träna. Pälsen, som kan se oerhört svårskött ut vid första anblick är egentligen mer eller mindre skötselfri.

Bergamasco

Denna nästintill antika hundras, bergamasco, togs fram av fåraherdar i de bergiga alperna kring staden Bergamo i norra Italien, för att användas som vall-, boskaps- och vakthundar. Rasen är framför allt känd för sin unika karakteristiska päls, som är tovig och moppliknande – men också för sin intelligens. De är sociala och hundar som utmärker sig som både utställningshundar men även sociala husdjur.

Vikt

26–38 kg

Mankhöjd

54–62 cm

Livslängd

13–15 år

Antal i Sverige

75 st

Allergivänlig

Ja

Uppskattat pris

10000–20000 kr

Färger

Grå
Silver
Svart
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Bergamasco sägs gå att spåra 7000 år tillbaka från hundar som reste med feniciska köpmän, ungefär från områden som vi i dag kallar Libanon, innan romartiden. Andra menar att de härstammar från den galliska hundrasen briard. De bosatte sig ursprungligen i de norra italienska alperna, norr om staden Milano. Där användes de av inhemska fåraherdar för att sköta sina hjordar i de sluttande landskapen och deras täta lurviga päls skyddade dem från de hårda vindarna såväl som den extrema kylan.

Då hunden mestadels spenderade tid ensam med fåren och inte sina herdar, var de tvungna att vara självständiga och intelligenta nog för att ta egna initiativ och arbeta utan handledning. Förutom att hålla hjordarna i schack hade de även som uppgift att skrämma bort rovdjur. Det kunde röra sig om allt ifrån björnar till vargar, vilket gjorde att hundrasen bergamasco utvecklade en kraftig beskyddarinstinkt som än i dag är mycket tydlig.

Andra världskriget hade, precis som med så många andra hundraser, en förödande påverkan på rasens antal. Men de påverkades också av jordbrukets omställning, där allt färre får användes och hunden riskerade att utrotas närmare 1960-talet. Men tack vare italienska eldsjälar hölls rasen vid liv. Man kunde återigen utveckla en hälsosam population och bergamasco exporterades världen över.

I dag är rasen inte helt ovanlig i sitt hemland men den förblir relativt sällsynt rent internationellt. Rasen godkändes av den internationella kennelfederationen år 1956, amerikanska kennelklubben år 2015 och rasentusiaster arbetar vidare med att bergamasco ska godkännas av fler kennelklubbar. Hunden går även under flera andra namn, såsom cane da pastore bergamasco, bergamese shepherd eller bergamo shepherd dog.

Temperament & Egenskaper

Det räcker med att studera arbetsrollen som bergamasco ursprungligen hade för att förstå vilken karaktär hunden har. De huvudsakliga egenskaperna återspelas i hunden än i dag. Det är en självständig, intelligent och utåtriktad hund med starka instinkter av att beskydda. I brist på sin naturliga flock kommer de att knyta starka band med sina människor, vilka de observant kommer att vaka över. Med andra ord utgör de utomordentliga vakthundar som kan vara skälliga om det behövs.

Rasen är väldigt omtyckt, inte bara för sitt unika utseende men i synnerhet för sitt tålmodiga, lugna temperament och sin intuition. Yngre barn bör i allmänhet vara trygga i deras sällskap. De kan komma att betraktas som deras små lamm, vilka de är försiktiga och omsorgsfulla med. Bergamasco fungerar i regel bra med mindre djur i hushållet så länge de har vuxit upp tillsammans. Ibland kan det dock uppstå problem med andra hundar och särskilt de av samma kön.

Trots sina sociala drag kan de vara något misstänksamma mot främlingar. De brukar dock inte vara aggressiva i sin natur men man bör se till att socialisera sin bergamasco tidigt för att undvika territoriella beteenden eller andra icke önskvärda uppträdanden.

Pälsvård & Skötsel

Till en början kan den spektakulära men hoptovade pälsen hos en bergamasco verka skrämmande att sköta om. Men faktum är att, förutom om du planerar att tävla med hunden i hundutställningar, så kräver de i själva verket väldigt lite pälsvård.

Omkring det att hunden fyller ett år, så börjar tovor att bildas i pälsen som behöver brytas upp eller delas. Denna process kan komma att vara något besvärlig men behöver endast göras en gång i hundens liv och av en professionell hundfrisör om så önskas. Efter det så är allt man behöver göra för att sköta om pälsen att plocka bort eventuellt skräp som fastnar och ge hunden ett bad eller två varje år. Utöver detta har hunden i princip en underhållsfri päls. Du behöver egentligen inte ens borsta en bergamasco, då de inte fäller någon päls, något som kan lämpa sig perfekt för allergiker så länge man inte reagerar på ull eller lanolin.

Pälsen hos en bergamasco isolerar framför allt hunden från kyliga klimat men den bidrar också till att justera hundens kroppstemperatur vid varmare väder och de bör därför varken klippas eller rakas. Men även om deras päls hjälper dem att hantera den miljö de lever i, bör de ändå inte lämnas i varken extremt kalla eller varma väderförhållanden. Övrig skötsel omfattar, precis som med alla hundar från tidig ålder, kontinuerlig kloklippning vid behov inklusive tandborstning.

Träning & Motion

Som husdjur behöver en bergamasco inte jättemycket motion, även om de har en historia av att vandra längs de branta bergen dagarna i ända. De bör åtminstone få en timmes promenad om dagen. En bergamasco kan även uppskatta egen tid i trädgården eller den närliggande hundrastgården, där de i utomhusmiljön kan springa omkring och få utforska nya dofter eller ljud. Så länge de får den motion och mentala stimulans de behöver kan de trivas i de flesta miljöer.

Då rasen utvecklades för att vara självständig och inte beroende av sin ägares kommandon kan hunden visa sig vara väldigt envis när det kommer till att träna. Det gäller att ha förståelse för vilka förväntningar man kan ha när det kommer till den här, ibland något rebelliska hundrasen. Men med rätt kunskap och lite tålamod kan du trots allt nå en någorlunda nivå av lydnad.

Sjukdomar & Hälsa

Då hundrasen bergamasco är relativt ovanlig finns det inte tillräckligt med information för att dra några större slutsatser kring hundens eventuella åkommor. Hunden är inte överavlad, något som möjligtvis har kunnat bidra till en generellt stark och frisk ras. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en bergamasco, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Höftledsdysplasi
  • Magomvridning (tarmvred)
  • Cancer

Att köpa en bergamasco kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite bergamasco-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av