
Billy
Den slanka och atletiska hundrasen billy är en elegant fransk braquehund med potentialen att täcka stora landområden på nolltid. Rasen utvecklades för att jaga hjortar, vildsvin eller annat större vilt i flock. De blev tidigt populära jakthundar tack vare deras kondition och hastighet. Även om de inte är så vanliga numera, så finns det fortfarande franska jägare som använder den här hunden än i dag.
Vikt
23–32 kgMankhöjd
58–70 cmLivslängd
12–14 årAntal i Sverige
-Allergivänlig
NejUppskattat pris
5000–10000 krFärger
Historia
Hundrasen billy kan tyckas ha lite av ett konstigt namn. Det kommer inte som ett smeknamn till namnet William, utan snarare från Château de Billy – det franska slottet i staden Billy som ligger benäget i de centrala delarna av landet där hunden lär ha vuxit fram. Den har sitt ursprung ur Chien Blanc du Roi, en kunglig hundras som användes av överklassen för att jaga under 1700-talet.
Men den franska revolutionen ledde till att rasen dog ut och lämnade efter sina anlag i andra blandraser. Under 1800-talet blandades de med schweiziska hundar och bildade rasen ceris – som för att ta fram rasen billy avlades tillsammans med hundraserna layre och montemboeuf, som i dag inte finns kvar. Men också den tidigare varianten av poitevin lär ha använts för att bilda hundrasen billy och alla var de historiskt sett mycket uppskattade jakthundar inom den franska aristokratin.
I slutet av 1800-talet var billy väldigt populära i Frankrike och en rasstandard hade fastslagits. De hade skapat sig ett gott rykte tack vare sin atletiska natur, estetiska drag, goda jaktförmåga och de användes av allt fler och fler fransmän för jakt på landsbygden. Hunden var – och är än i dag – väldigt mångsidig när det kommer till att jaga en rad olika vilda arter. Allt ifrån vildsvin till rådjur, harar, vargar, hjortar och mer därtill.
Billy förblev uppskattade jakthundar även under 1900-talet – men både första och andra världskriget bidrog till ett rejält bakslag för rasen. Faktum är att rasens antal försämrades så allvarligt att det efter andra världskriget endast fanns ett fåtal kvar vid liv.
Som tur är återupptogs utvecklingen och man höll rasen vid liv genom korsningar med andra liknande raser, som porcelaine och den modernare versionen av poitevin. Även hundraser som harrier må ha haft ett finger med i spelet. I dag är billy fortfarande en sällsynt hundras. Även i sitt hemland Frankrike har de förblivit ovanliga och de få som finns kvar används nästan uteslutande som jakthundar snarare än husdjur.
Temperament & Egenskaper
Som arbetshund har hundrasen billy ursprungligen fötts upp för att vara snabb, orädd och ha en god kondition. De är alltid arbetsvilliga, har mycket ork och kan målmedvetet fokusera i timtal på samma spår. När billy är i sitt rätta element, det vill säga under jakt, så är det en intelligent, balanserad och tillmötesgående hund som man kan räkna med. Men de har också ett rykte om sig att kunna skälla mycket, något som kan vara avskräckande för eventuellt blivande billy-ägare. De är kända för att kunna skälla eller yla på flera olika sätt, exempelvis beroende på vilket byte de har hittat.
Den här hunden skapar ofta ett starkt band till sina människor – även mot barn kan de vara oerhört vänliga och kärleksfulla. Men även om rasen ursprungligen avlades för att jaga i flock, har de trots detta svårt att leva tillsammans med andra hundar, framför allt två hanar under samma tak. Mindre djur kommer billy att betrakta som byten och vilja jaga på grund av sin naturliga jaktinstinkt. Då de generellt är väldigt välkomnande mot nya människor fungerar den här hunden sällan bra som vakthund.
Pälsvård & Skötsel
Då billy har en kompakt och kort päls behöver de ingen större hjälp med att sköta om den. Det brukar räcka med att borsta hunden någon gång i veckan för att avlägsna dött hår eller smuts och de behöver sällan bada. Med andra ord så är det här en ganska lättskött och okomplicerad hundras som är allmänt renliga av sig.
Däremot behöver man regelbundet kontrollera öronen hos en billy. De kan nämligen i värsta fall drabbas av plågsamma kroniska öroninfektioner som är svåra att bota. Men om man rengör hörselgångarna kontinuerligt och samtidigt inspekterar öronen förebygger man de flesta infektioner.
Träning & Motion
De intelligenta dragen hos en billy kan både betraktas som en för- och nackdel. Den dåliga sidan av myntet innebär att de kan vara benägna att bete sig illa eller vara olydiga. Men lyckas man övertyga hunden om att en uppgift lönar sig, så har de inte särskilt svårt att lista ut vad du vill att den ska göra. Faktum är att de har en väldigt stor potential till att tränas med rätt ledarskap. Får du en billy att samarbeta kan de vara oerhört goda lyssnare och överträffar i själva verket de flesta andra spårhundar. För att bli en bra tränare bör du fokusera på att skapa ett starkt och nära band till hunden, i kombination med ett gott tålamod och ihärdighet.
Med tanke på att det här är en arbetshund, så kommer det förmodligen inte som någon större överraskning att billy behöver mycket motion och mental stimulans för att hålla sig nöjd. De bör inte bo för trångt och de mår bäst av att ha tillgång till en stor inhägnad trädgård eller gård. Mellan en till två timmars motion om dagen är vad billy kräver för att få utlopp för all sin energi, utöver den tid de spenderar utomhus. Rekommenderade aktiviteter för den här hundrasen är bland annat promenader, spårning, jakt eller löpturer. Men även om fysiska aktiviteter hjälper till med att hålla hunden frisk och glad får de även bekräftelse av att lösa mentala uppgifter.
Sjukdomar & Hälsa
Billy är inte kända för att ha särskilt många hälsoproblem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en billy, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:
- Höftledsdysplasi
- Armbågsledsdysplasi
- Öroninfektioner
Att köpa en billy kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.