
Akita
Den japanska hundrasen akita, eller akita inu, är en hund som inte går obemärkt förbi. De har ett starkt, imponerande och kraftfullt utseende. De är orädda och modiga – men ändå beter de sig på ett lugnt, tyst och värdigt sätt. Akitas är självständiga och reserverade kring främlingar, men för sin familj är de fogliga och extremt lojala. De uppfostrades ursprungligen för jakt på björnar, men har nu blivit husdjur, terapihundar eller polis- och militärhundar.
Vikt
25–34 kgMankhöjd
57–70 cmLivslängd
10–12 årAntal i Sverige
447 stAllergivänlig
NejUppskattat pris
8000–40000 krFärger
Historia
Akita är också känd som akita-ken eller japansk Akita. Hundrasen har sitt ursprung i de nordliga japanska bergen. De är bland de äldsta av Japans inhemska hundar och rasen har varit oförändrad i århundraden. Deras förfader är Matagi-hunden, som är hunden som följer med den traditionella vinterjägaren i norra Japan. Rasen utvecklades för att hjälpa till vid jakt på vildsvin, rådjur och svarta björnar.
Rasen blev allmänt känd efter berättelsen om Hachiko, en Akita som uppmärksammades över hela världen. Hachiko föddes 1923 och ägdes av en professor från Tokyo som bodde i utkanten av staden. Varje dag pendlade han till jobbet med tåg och Hachiko vandrade med sin ägare till och från tågstationen – där han väntade på sin ägare tills han kom med tåget hem. En dag dog hans ägare på jobbet men hunden fortsatte till tågstationen och väntade på att han skulle komma tillbaka varje dag i 9 år.
Akita blev en japansk symbol för trofasthet och lojalitet, kopplad till kejsarens institution, och en bronsstaty uppfördes till hans ära vid Shibuya tågstation 1934. Dessutom ges en staty av en Akita traditionellt till nyfödda som en symbol för hälsa och ett långt, lyckligt liv.
Under andra världskriget försvann nästan rasen då det rådde stor matbrist. De åts upp av svältande människor eller dödades efter en regeringsorder som syftade till att förhindra spridning av sjukdom genom att avliva alla icke-militära hundar. Tack vare insatser från vissa människor släpptes hundrasen fri i avlägsna bergsområden, där de fortsatte att avlas med sina förfäder och därmed överlevde de kriget.
Temperament & Egenskaper
Akita är en av de mest utmanande raserna att förstå sig på och uppfostra. De är mer primitiva i både tankesätt och beteende jämfört med de flesta andra hundraser. Även deras ansiktsuttryck och kroppsspråk är mer subtila och därmed svårare att läsa av. De är självständiga och många akitas är egensinniga, envisa och dominanta.
Många akitas har skyddande instinkter när det kommer till främlingar. De behöver omfattande exponering för vänliga människor så att de lär sig att känna igen snälla människors normala beteende. Då kan de känna igen skillnaden när någon agerar onormalt. Utan noggrann socialisering kan de vara misstänksamma mot alla.
Rasen avlades för att jaga andra djur. De flesta akitas tolererar inte en annan hund av samma kön – och vissa tolererar inte heller det motsatta könet. De flesta akitas har starka instinkter för att jaga och fånga katter och andra flyktiga varelser, inklusive rådjur och boskap. Om något går fel i avel, socialisering, träning eller hantering av denna ras, finns det risk att de skadar andra djur.
Det är i själva verket en aggressiv jakthund som arbetar i det tysta vid jaktbyten, precis som katter. Detta betyder att hunden inte vanligtvis är skällig. Därför bör du vara extra noggrann med vad de försöker kommunicera med dig om de skäller inom din närvaro.
Till skillnad från många andra stora raser kräver den här rasen inte timmar av träning och motion. Den klarar sig bra med långa snabba promenader, särskilt i kallt väder – akitas älskar snö och kyla.
Pälsvård & Skötsel
Den här hundrasen är tyvärr inte särskilt allergivänlig. De fäller visserligen mindre jämfört med vissa andra spetshundar, men kan fortfarande fälla mycket. De kommer dessutom att tappa och byta sin päls två gånger om året. Under dessa perioder kommer hunden att behöva en del pälsvård och ägaren behöver borsta hunden dagligen för att få bort dött hår, kulor eller klumpar i pälsen. Detta gör dem dåliga alternativ för allergiker som är känsliga för mjäll eller har en allergi mot päls från djuret. Om du trots allt skaffar dig en akita, se till att du både har en bra dammsugare och tålamod för att städa upp allt hår.
Träning
Akitas är mycket egensinniga och ibland envisa. Eftersom de är viljestarka och ganska självständiga är de inte de enklaste hundarna att träna – och lämpar sig vanligtvis inte för aktiviteter som agility. De kräver omfattande socialisering från tidig ålder och konsekvent och fast träning. Positiv förstärkning genom belöningar och beröm kommer att göra träningen enklare men tålamod är det viktigaste inslaget för en akitas träning.
Sjukdomar & Hälsa
Den japanska akita är en mycket stolt hund med en fascinerande historia. Liksom andra rena raser är löper de risk för en del hälsoproblem som ofta är relaterade till genetik eller specifika för aveln. Även om vissa av dessa hälsoförhållanden kan förhindras i viss mån, finns det aldrig någon garanti för att hundar inte kommer att utveckla ett tillstånd under livet. Det är också värt att komma ihåg att när ett hälsoproblem fångas tidigt är chansen att det kan behandlas oftast större. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en akita, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:
- Höftledsdysplasi
- Armbågsledsdysplasi
- Hypotyreos
- Autoimmun tyreoidit (kronisk lymfocytär tyreoidit)
- Vogt-Kayanagi-Harada syndrom (uveodermatologiskt syndrom)
- Pemphigus foliaceus
- Sebakös adenit (talgkörtelinflammation)
- Progressiv retinal atrofi
- Entropion
- Mikroftalmi (underutvecklat öga)
- Patellaluxation (knäskålsluxation)
- Magomvridning (tarmvred)
- Cancer
- Diskoid lupus erythematosus (collienäsa)
- Vitiligo
- Immunmedierad hemolytisk anemi
- Myasthenia gravis
- Katarakt (grå starr)
Att köpa en akita kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.