Tervueren är en belgisk vallhund och anses vara den eleganta varianten av de fyra släktingarna, med sin långhåriga päls. De tros ha sitt ursprung ur områden Tervuren i Belgien och har en väldigt stor potential att bli tränade. Både polis och militär drar nytta av hundens mångsidighet i form av arbetsuppgifter som exempelvis räddnings- eller sökuppdrag. Men de kräver sin motion och arbete – och får hunden den stimulans den behöver blir den oftast en härlig och välanpassad familjehund. Deras starka vaksamhet och observationsförmåga gör de till utmärkta vakthundar och de har starka beskyddande instinkter.

Tervueren

Tervueren tillhör gruppen hundraser som också kallas belgiska vallhundar. Den anses vara den mest eleganta av de fyra med en längre rik päls. De kom till i slutet av 1800-talets Belgien och är både smarta, starka och begåvade inom flera olika områden – utöver sin primära roll som boskapshund. Men de kan också vara känsliga och behöver utöver mycket motion en hel del mental stimulans.

Vikt

18–32 kg

Mankhöjd

56–66 cm

Livslängd

10–12 år

Antal i Sverige

1650 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

12000–30000 kr

Färger

Brindle
Creme
Fawn
Svart
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Under 1800-talets slut definierades de belgiska vallhundarna och tervueren var en av dem. De andra tre är groenendael, laekenois, malinois och de har alla gemensamma nämnare. De olika varianterna namngavs av sina uppfödare och tervueren sägs ha fått sitt namn från den belgiska by som var hemvist för de första hundarna av denna ras. Under samma tid hölls den första hundutställningen inom kategorin i distriktet Cureghem och vinnaren blev just en tervueren.

Tervueren är en mångfunktionell hundras som förutom vall- och herdehundar har använts inom många olika områden. Allt ifrån vakt- och polishundar till sök-, räddnings- och utställningshundar. Många anser även att tervueren är den vackraste av de fyra belgiska vallhundarna.

Under de två världskrigen gjorde de också goda insatser som bland annat modiga budbärare och genom att dra ambulansvagnar. Under mitten av 1900-talet blev rasen alltmer populär, inte minst i Amerika där tervueren fick sig en egen klubb omkring år 1960. Men i andra länder, som till exempel Kanada, betraktas hunden däremot fortfarande inte som en egen ras utan ses bara som en belgisk vallhund.

Temperament & Egenskaper

Rasen är känd för att vara observant, vaksam och misstänksam mot nya människor. Men de är sällan rädda och visar alltid sig modiga. De är duktiga vakthundar med beskyddande instinkter över sitt revir, sin familj och visar endast en aggressiv sida om det verkligen behövs. Tervueren älskar sin familj och är ett glädjande husdjur som är lugna med sina människor.

De vilar sällan, är alltid alerta och i rörelse – något som kanske inte är så konstigt med tanke på deras traditionella bakgrund som boskapshundar på de belgiska gårdarna. Även om de kan fungera tillsammans med andra djur så har de fortfarande sina ursprungliga instinkter kvar, vilket kan medföra att de ger sig på katter eller andra mindre hundar.

Då de är vallhundar kan de bli frestade att jaga eller nafsa efter barn. Ett beteende som behöver tränas bort redan från tidig ålder och de bör då kunna fungera väl i barnfamiljer. En omotiverad, understimulerad eller ouppfostrad tervueren kan lätt bli destruktiv och uttråkad. Ge hunden den stimulans den behöver så undviker du detta problem.

Pälsvård & Skötsel

Tervueren har en dubbelpäls – deras ytterpäls har rikligt med långt hår och den täta underpälsen är mjuk och ger ett bra skydd mot de tuffa väder som rasen ställts inför genom åren. Detta betyder att de kan ha ganska mycket päls och behöver regelbundet borstas. De har ett färgstarkt utseende och det är inte ovanligt att de blir mörkare, särskilt hanarna, desto äldre de blir. Vanligtvis på ryggen, axlarna och kring revbenen.

De fäller året om, men kan behöva borstas extra mycket under de perioder på året då de fäller extra mycket. Detta sker vanligtvis en gång om året för hanar och mellan varje säsong för tikar. Man får räkna med att spendera ganska mycket tid varje vecka om man vill hålla hemmet någorlunda fritt från dött hår och mjäll – kanske inte en allergikers högsta dröm.

Om hunden inte går på trottoarer eller asfalt så mycket kan klorna behöva klippas med jämna mellanrum. Det rekommenderas även att borsta hundens tänder regelbundet för att inte tandsten ska byggas upp och bakterier få fäste. Börja så tidigt som möjligt i hundens liv för att vänja den vid skötseln.

Träning & Motion

En tervueren kan vara en känslig hundras men som är kvick när det kommer till att lära sig nya saker. De får mest ut av roliga träningspass med mycket variation och bör inte tränas med hårdhandskarna på. En ägare som tappar tålamodet, gapar och skriker, kommer inte se särskilt goda resultat. Du bör vara bestämd men fortfarande ha ett avslappnat upplägg. Hunden är känd för sin intelligens, något som den ibland kan försöka dra nytta av om den till exempel vill slippa en uppgift eller ta chansen att missköta sig.

Möjligheten att vistas utomhus och aktiviteter som lydnadsövningar eller agility hjälper till att hålla en tervueren tillfreds. De är avlade för att vara mycket aktiva och nöjer sig med största sannolikhet inte med kortare promenader eller slappa dagar på soffan. Motion och mental stimulans är nyckeln till en lycklig och välbalanserad tervueren.

Sjukdomar & Hälsa

Den belgiska vallhunden tervueren är generellt sett en frisk hundras. Men alla raser är de benägna att drabbas av vissa hälsoproblem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en tervueren, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

 • Höftledsdysplasi
 • Armbågsledsdysplasi
 • Epilepsi (krampanfall)
 • Magomvridning (tarmvred)
 • Atopisk dermatit
 • Progressiv retinal atrofi
 • Pannus (kronisk ytlig keratit)
 • Hemangiosarkom
 • Osteochondros (bogskador)
 • Katarakt (grå starr)
 • Kryptorkism (kryptorchism)

Att köpa en tervueren kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite tervueren-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av