
Bichon Havanais
Med sin silkeslena päls och sitt kramgoa uttryck har bichon havanais charmat många entusiaster. Under 1800-talet användes de ursprungligen av den kubanska överklassen som sällskapshundar och kom att kallas kardborrehundar, då de alltid höll sig mycket nära sin ägares sida. Men den här lilla hunden är mer än bara en knähund – de har mycket energi och har stor potential att tränas inom både hundsporter och till bland annat assistans- eller terapihundar.
Vikt
3–6 kgMankhöjd
23–27 cmLivslängd
12–15 årAntal i Sverige
9478 stAllergivänlig
JaUppskattat pris
10000–30000 krFärger
Historia
Bichon havanais har fått sitt namn efter den stad där hundrasen under 1800-talet växte fram, närmare bestämt Havanna – huvudstaden på Kuba. Den ursprungliga hunden kom antagligen från kanarieön Teneriffa via spanska bosättare, efter att Columbus 1492 gjorde anspråk på ön. Men en annan teori är att den här typen av hundar egentligen härstammar från Malta. De tillhör samma släkte som bland annat raserna bichon frisé, bolognese och coton de tuléar.
De spanska handelsrestriktionerna som infördes på Kuba ledde till att landet förblev isolerat och bidrog till att bichon havanais kunde utvecklas och korsas i hemlandet till en fristående hundras. Deras signifikativt tjocka och silkeslena päls, som samtidigt är lätt och mjuk, gjorde att de kunde klara av den tropiska solen och värmen.
Hunden var både snäll och trogen, vilket gjorde att den kom att bli favorithunden bland de kubanska aristokraterna. Rika besökare från Europa charmades också av rasen och förde den med sig hem, där den också kom att bli mycket populär. Man kunde hitta bichon havanais hos både kungligheter som Viktoria av Storbritannien och kända författare som Charles Dickens.
Det skulle dröja enda fram till år 1959 – i samband med den kubanska revolutionen – innan hundens antal började att avta. Det gick så långt att hundrasen riskerade att bli utrotad men tack vare förmögna kubanska familjer som emigrerade till USA och som förde med sig hunden lyckades bichon havanais hålla sig vid liv. Under 1970-talet började de födas upp på nytt i Amerika och år 1996 erkändes rasen av den amerikanska kennelklubben. I dag är den här rasen återigen populär och är till och med bland de snabbast växande raserna i USA.
Temperament & Egenskaper
En bichon havanais är i mångas ögon en perfekt familjehund, tack vare sin intelligenta, glada och lojala karaktär. De är på ständig jakt efter uppmärksamhet och älskar människor – i synnerhet barn, som de kan gärna leker och har kul med. Även andra djur kommer de bra överens med och är vanligtvis vänliga mot katter. Deras uppfinnerikedom gör att de kan komma på egna små lekar och visar gladeligen upp sina talanger för sin omgivning. De tycker om att få sina människor att skratta genom sina knasiga spratt men nöjer sig också med att sitta i knäet och betrakta världen.
Men hundens sociala egenskaper kan också medföra vissa komplikationer. En bichon havanais har till exempel väldigt svårt för att vara ensam och kan lätt drabbas av separationsångest. Blir de lämnade själva för länge kan de bli både uttråkade och olyckliga – vilket i sin tur kan övergå till att hunden blir skällig eller uppträder destruktivt. De vill alltid ha sin familj nära och knyter oftast ett starkare band med en särskild familjemedlem, vilken den kommer att följa vart den än går. Det är inte för intet att de ibland kan kallas för kardborrehundar. Den kommer att följa sin ägare från rum till rum dagarna i ända.
Förutom att de är otroligt snälla, så har de också en busig sida. De kan vara otroligt smarta och vet hur de ska bära sig åt för att få vad de vill ha från sin ägare. Men en bichon havanais är sällan dominant. Hur sociala de än verkar så kan de vara något blyga när det kommer till nya människor och bör därför socialiseras så tidigt som möjligt. Tack vare hundens storlek och temperament är de enkla att ha med sig överallt – och de anpassar sig lätt i nya miljöer. De fungerar bra i olika typer av hem, allt ifrån lägenheter till stora hus, så länge den har möjlighet att vara inomhus.
Pälsvård & Skötsel
Pälsen hos en bichon havanais är lång, kan variera från rak till krullig och trasslar lätt ihop sig eller blir tovig. Därför behöver den tjocka men samtidigt mjuka och lätta silkeslena pälsen regelbundet borstas, helst varje dag men åtminstone ett par gånger i veckan. Förutom kontinuerlig borstning behöver hunden även badas ofta för att hålla sig ren. De fäller relativt lite och kan därför vara ett bra val för allergiker. Men även om bichon havanais kan betraktas som en allergivänlig hundras så kan de fortfarande orsaka allergiska reaktioner.
Många ägare av den här rasen väljer att klippa pälsen kort för att underlätta skötseln – och på så vis ger man även hunden ett mer valpigt utseende. Väljer man att behålla hundens naturliga utseende, vilket bland annat är ett krav om du vill använda hunden för utställningar, så får man räkna med en hel del pälsvård. Känner man att man inte har tid, motivation eller färdigheterna för att hantera pälsen kan ett alternativ vara att gå till en professionell hundfrisör.
Bichon havanais har en tendens att ha rinniga ögon och få tårfläckar – vilket bland annat påverkas av att de kan få hår i ögonen. Därför kan det vara en god idé att binda upp håret ovanför ögonen i flätor för att förebygga irritationer. Förutom att det kan underlätta för hunden så ser de dessutom väldigt söta ut. Observera att överdriven tårbildning kan vara tecken på ögonproblem och bör kollas upp hos en veterinär. Vanligtvis är det dock ofarligt och man kan hjälpa till genom att hålla området kring ögonen rent med hjälp av daglig torkning med en ren trasa.
Övrig skötsel hos en bichon havanais innefattar regelbundna kontroller av deras fallande öron efter smuts och ansamlingar av vatten. Kontinuerlig tandborstning för att förebygga tandsten och besvär med tandköttet. Kloklippning ett par gånger i månaden, eller så ofta som det behövs, beroende på om de slits ner naturligt eller inte.
Träning & Motion
Den här rasen är väldigt angelägen om att vara till lags och är därför vanligtvis inte speciellt svår att träna. De tycker om att lära sig nya trick och lär sig snabbt för att imponera på sin ägare, då de ständigt suktar efter uppmärksamhet och bekräftelse. När det kommer till att bli rumsrena kan de dock ha något av en uppförsbacke och det kan ta tid för en bichon havanais att lära sig var de ska uträtta sina behov.
För att de ska hålla sig engagerade och uppmärksamma behöver man tillämpa lekfulla träningssessioner med mycket belöningar i form av mat och beröm. Bestraffningar eller strängt bemötande kommer inte leda till några goda resultat när det gäller träningen av den här hundrasen. För att bli så vänliga och sociala som möjligt kring nya människor är det viktigt att tidigt börja socialiseringsträna, då de vanligtvis kan vara blyga när det kommer till utomstående.
Även om bichon havanais är en sällskapshund så har de fortfarande en hel del energi att spendera. De är aktiva och älskar att leka, i synnerhet med barn. Men att möta upp den här hundens energibehov är ingen större konst då de är väldigt små. Motion i form av träningspass inomhus, dagliga promenader eller lek i parken är alla passande aktiviteter för den här hundrasen. De kan också utmärka sig i lydnadsövningar, freestyle, flyball eller hundsporter som agility.
Sjukdomar & Hälsa
Bichon havanais är generellt sett frisk och kan leva länge. Men trots det – och precis som med alla hundar – så kan de vara benägna att drabbas av en del sjukdomar eller hälsoproblem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en bichon havanais, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:
- Höftledsdysplasi
- Armbågsledsdysplasi
- Hypotyreos (hypotyreoidism)
- Patellaluxation (knäskålsluxation)
- Katarakt (grå starr)
- Kondrodystrofi (dvärgväxt)
- Legg Perthes (Legg Clavé Perthes sjukdom)
- Dövhet
- Porta cava shunt (portosystemisk shunt)
- Blåsljud
- Leversjukdom
- Hjärtsjukdom
- Allergier
- Mitralisinsufficiens (endokardos)
Att köpa en bichon havanais kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.