Även om den italienska fågelhunden bracco italiano mest är känd för sina jaktegenskaper i sitt hemland, har hunden också kommit att bli en fantastisk och lojal familjehund. Hunden har ett uttrycksfullt karakteristiskt utseende, med hängande läppar och långa öron. Rasen går med säkerhet att spåra tillbaka till renässanstiden men tros härstamma från hundar ännu längre tillbaka i tiden. Bracco italiano är en fantastisk kombination av både intelligens och energi. Använder du bara rätt positiva träningsmetoder, är det en relativt enkel hund att träna och som ivrigt vill vara sin tränare till lags.

Bracco Italiano

Den italienska fågelhunden bracco italiano är en stor hund som ursprungligen utvecklades i Italien som jakthund. Hunden gjorde sig ett gott rykte som en utomordentlig apporterande fågelhund och var en gång i tiden en populär hundras bland den italienska överklassen. Men trots hundens stora uppskattning, har rasen på senare tid blivit allt mer sällsynt och riskerar att bli utrotad. Deras energinivå är väldigt hög och de behöver därför rikligt med motion för att bli uttröttade. Men annars är de väldigt medgörliga och lugna.

Vikt

25–40 kg

Mankhöjd

55–67 cm

Livslängd

10–14 år

Antal i Sverige

189 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

12000–25000 kr

Färger

Brun
Svart
Vit
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Bracco italiano är en hundras som till en början utvecklades genom att korsa olika jakthundar, som troligtvis den italienska stövaren och möjligtvis har de även lite av mastiff i sig. Det fanns till en början två olika typer av rasen, som härstammade från de italienska regionerna Lombardiet respektive Piemonte, men som i dag ingår i samma standard. De delar en del karaktärsdrag med den andra italienska fågelhunden spinone, men skillnaden i raserna syns tydligt på pälsen.

Hunden var särskilt populär kring renässansen där de kom att användas av välbärgade italienska familjer. Redan då var de välkända hundar inom jakt och hunden förekommer i fresker, eller väggmålningar, ända tillbaka till 1300-talet. De anses kunna vara en av de äldsta fågelhundarna i Europa och även avbildningar så tidigt som 500 år före Kristus föreställer hundar som påminner om dagens bracco italiano.

Efter förra sekelskiftet var hundrasen nära på att bli utrotad. Men man lyckades hålla rasen vid liv, tack vare entusiastiska italienska uppfödare. Rasen lever än i dag vidare och fortsätter att arbeta som förträffliga jakthundar, även om de har förblivit relativt ovanliga utanför sitt hemland. Du hittar dem likväl i många andra länder, både som husdjur men de förekommer också inom hundutställningar.

Temperament & Egenskaper

Bracco italiano är vanligtvis stadig, lojal och tillmötesgående, egenskaper som gjort rasen känd för att fungera väl i barnfamiljer. Det är en intelligent hund som inte har särskilt svårt för att leva tillsammans med andra husdjur, inte minst om de växer upp tillsammans. De tycker mycket om sina människor och förutom att de är erkända jakthundar, så älskar de dessutom att ta det lugnt och mysa hemma.

Även om de är sociala hundar är de generellt sett inte särskilt benägna att drabbas av separationsångest om de lämnas ensamma, även om hunden aldrig bör lämnas själv under längre perioder. En bracco italiano har mycket energi och är gärna lekfull. Deras imponerande storlek kan möjligtvis ha något av en avskräckande effekt, men det är sällan de tar sig an jobbet som vakthund, då de tycker om att träffa nya människor och inte skäller i onödan.

Pälsvård & Skötsel

Pälsen hos den här rasen är kort och kompakt. Även om de fäller en hel del, i synnerhet när de byter päls mellan säsongerna, så behöver de inte någon större omfattande pälsvård. Det räcker med att borsta hunden med jämna mellanrum. Den korta pälsen gör dock att hunden kan ha svårare för ett kallare klimat.

Hundens långa öron kräver däremot lite mer uppmärksamhet. För att undvika öronproblem bör de undersökas regelbundet och även rengöras vid behov. Huden hos en bracco italiano har också mer eller mindre veck, vilket hindrar luft från att komma till ordentligt. På de här ställena behöver huden kontinuerligt kontrolleras för att undvika irritationer, infektioner eller andra hudproblem.

Träning & Motion

Den här intelligenta rasen ser gärna att sin tränare blir nöjd. De är snabba med att förstå vad som förväntas av dem, vilket gör bracco italiano till en relativt lätt ras att träna. Deras fantastiska luktsinne bidrar också till att göra dem till duktiga arbetshundar. Men med hundens ursprung i åtanke har de fortfarande starka instinkter att följa upp spår, något de är särskilt frestade att göra om de inte fått ordentligt med rätt träning.

Bäst resultat får man som självsäker och stark tränare. Men de kan komma att behöva tränas med varsamhet. Hårda tillsägelser eller tillrättavisningar kommer med stor sannolikhet att ha negativ effekt och få hunden att ge upp. Men med rätt metoder och positiva förstärkningsmetoder kommer hunden alltid att vilja arbeta lojalt.

Sjukdomar & Hälsa

En bracco italiano blir vanligtvis över tio år men kan vara benägen att drabbas av samma problem som många andra fågelhundar. Fastän de flesta hundar förblir friska är det viktigt att vidhålla en god hälsa med regelbundna kontroller hos veterinären. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en bracco italiano, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Höftledsdysplasi
  • Armbågsledsdysplasi
  • Ögonproblem
  • Entropion
  • Ektropion
  • Körsbärsöga
  • Navelbråck
  • Öronkvalster

Att köpa en bracco italiano kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite bracco italiano-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av