När man beskriver rasen bearded collie är det oftast med ord som entusiastisk, sprudlande, aktiv, energisk, smart och pålitlig. Tack vare sin snabbhet och sprudlande energi är bearded collies väl lämpade för att tävla i agility, lydnad eller andra hundsporter. Hunden är oerhört tillgiven och kan fungera bra som husdjur till nyblivna hundföräldrar. Då de har en lång historia som arbetshundar behöver hunden dock en del motion och föredrar ett liv med en inhägnad nära till hands, där den kan leka och springa av sig. För den som letar efter en lojal och söt bästa vän, kan detta vara ett fantastiskt alternativ.

Bearded Collie

Den här medelstora hunden är både intelligent, karismatisk och sprallig. Bearded collie avlades ursprungligen som vall- och herdehundar men de har blivit utomordentliga sällskapshundar som utmärker sig i en rad olika hundsporter, då de är naturligt atletiska. Deras päls är lurvig, lång och väldigt tålig men kräver regelbunden pälsvård för att inte bli tovig. Sitt namn har de fått från det skäggliknande håret.

Vikt

20–25 kg

Mankhöjd

51–56 cm

Livslängd

12–14 år

Antal i Sverige

2206 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

15000–25000 kr

Färger

Blå
Brun
Fawn
Svart
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Bearded collie kan betraktas som en idyllisk brittisk hundras och är bland de äldsta i Storbritannien. Rasen är även känd under namnen Highland-, Mountain- eller Hairy Mou'ed collie. Men även smeknamnet Beardie används ibland med en mer kärleksfull betoning. Hunden har använts flitigt av jordbrukare i hundratals år – men då de avlades efter arbetsförmåga fördes inga register. Det är därför okänt hur rasen kom till men det finns så klart teorier.

Man tror att rasen har sitt ursprung ur polski owczarek nizinny, den polska låglandsfårhunden, som kom med sjömän från Polen till Skottland under 1500-talet. De skotska lokala herdarna imponerades av rasen och bytte till sig den mot får eller andra varor. Hunden korsades därefter med lokala skotska boskapshundar för att så småningom skapa bearded collie, som kom att användas till att driva får och boskap i hela Skottland.

De tidigaste dokumenterade avbildningarna av hundar som liknar bearded collie finns i porträtt målade åren 1771–1772. År 1818 publicerades en beskrivning av rasen i Live Stock Journal vilket etablerade rasens existens. Bearded collie var inte bara populära arbetshundar utan dessutom utställningshundar i slutet av den viktorianska tidsåldern, närmare sekelskiftet. Men de hade varken någon officiell standard eller rasklubb. Rasen hölls vid liv tack vare herdar som uppskattade hundens egenskaper och fortsatte att använda dem som arbets- och fårhundar.

Den bearded collie vi känner i dag började utvecklas i början av 1900-talet. Men det var inte förrän efter andra världskriget som rasens popularitet fick ett uppsving, då hunden började avlas för utställning. De kom till USA för första gången i slutet av 1950-talet utan att avlas vidare. Det skulle dröja enda till 1967 innan den första kullen föddes på amerikansk mark.

Trots sina rötter som arbetshund är rasen i dag framförallt en familjehund. Det kommer kanske inte som någon överraskning, då hundens personlighet gör de till fantastiska husdjur. Då de är väldigt atletiska och har en stark arbetsförmåga utmärker de sig också i hundsporter så som agility, lydnadsprov eller som brukshundar.

Temperament & Egenskaper

Bearded collies är både karismatiska och spralliga. De är pålitliga, stadiga, lojala och godsinta. Med andra ord så lämpar de sig mycket väl för barnfamiljer. Vanligtvis lider de inte av separationsångest men det är ingen anledning till att lämna hunden ensam i längre perioder. Finns det någon fara att varna för så tvekar de inte en sekund på att fånga din uppmärksamhet, även om de egentligen inte är några vakthundar – och kan i dessa fall vara skälliga.

Temperamentet kan variera från hund till hund. En del bearded collies är lugna och mjuka medan andra är mer högljudda och energiska. Socialisering, träning och arv är faktorer som kan komma att påverka hundens karaktär. Hundar med fint temperament är lekfulla, nyfikna och villiga att närma sig människor.

Pälsvård & Skötsel

De extrema väderförhållandena i hemlandet Skottland har gjort att hunden bearded collie har en hård, stark, lurvig men platt ytterpäls och en mjuk isolerande underull. Den har långt hår på underläppen, kinderna och hakan – som bildar skägget rasen är känd för och bär i sitt namn. De fäller ganska mycket och kan orsaka besvär för allergiker.

Deras långa dubbelpäls kräver regelbunden borstning för att minimera mängden päls den fäller och för att få bort trassel och tovor. Det kan vara bra att ha en del hjälpmedel nära till hands, som t.ex. konditionerings- eller antitrasselspray. Att borsta hela pälsen kan vara tidskrävande men väl värt besväret. En till två gånger om året fäller de extra mycket och du bör se till att borsta hunden ännu oftare under denna period. Blir hunden blöt måste du se till att torka pälsen för att undvika eventuella hudproblem. Att klippa pälsen kort kan minska mängden pälsvård som behövs för en bearded collie.

Förutom pälsen så behöver både klor och tänder vård. Tänderna bör borstas minst två till tre gånger i veckan för att förebygga tandsten och avlägsna bakterier. Hur ofta klorna bör klippas kan variera från hund till hund. Vissa hundar behöver klippas varje vecka medan andra klarar sig med en gång i månaden.

Träning & Motion

En bearded collie är både självsäker och uppfinningsrik. De är väldigt roliga att umgås med tack vare sin sprudlande och spralliga karaktär. När det kommer till träningen kan hunden dock vara en självständig tänkare som gärna ser till att få sin egen vilja igenom. För att få disciplin och ordning i hundens liv är lydnadsträning av stor vikt. Gör träningsmomenten roliga och tillämpa positiva förstärkningsmetoder med mycket beröm, lek och hundgodis.

Men med det sagt så är bearded collie intelligent och är vanligtvis snabb att lära sig nya saker och trivs med mycket mental stimulans. Detta innebär att rasen vanligtvis är snabb att lära sig kommandon och återkallning är vanligtvis inte ett problem med rätt träning.

Rasens historia som fårhund innebär att den kräver en hel del motion. Hunden behöver minst 90 minuters promenad per dag. Helst bör en del av denna tid tillbringas lös så att hunden kan springa och trötta ut sig. Rasen är en inom- och utomhushund och behöver hållas sysselsatt. Den behöver bo inomhus med sina människor men med tillgång till en gård eller ett inhägnat område där den kan springa. Rasen lämpar sig därför vanligtvis inte för stadsmiljöer.

Sjukdomar & Hälsa

Bearded collie är klassad som en kategori 1-ras av Storbritanniens nationella kennelklubb, utan några särskilda anmärkningar att ge anledning till oro. Hunden kan dock drabbas av vissa ärftliga hälsoproblem och det finns vissa föreskrifter som är obligatoriska eller starkt rekommenderade när det kommer till den här rasen. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en bearded collie, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

 • Allergier
 • Höftledsdysplasi
 • Armbågsledsdysplasi
 • Addisons sjukdom
 • Collie Eye Anomaly
 • Chorioretinal dysplasi
 • Kolobom
 • Progressiv retinal atrofi
 • Persisterande pupillmembran
 • Hypotyreos (hypotyreoidism)
 • Symmetrisk Lupoid Onchodystrofi (klolossning)
 • Kronisk diarre
 • Kronisk enteropati (inflammatorisk tarmsjukdom)
 • Primär seborré
 • Cushings sjukdom (hyperadrenokorticism)
 • Immunmedierad hemolytisk anemi
 • Vitiligo
 • Diskoid lupus erythematosus (collienäsa)

Att köpa en bearded collie kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite bearded collie-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av