Hundrasen bolognese delar ursprung med de övriga hundarna i bichon-familjen men utvecklades därefter fristående kring italienska Bologna, varifrån de också fått sitt namn. De är riktiga sällskapshundar med mycket kärlek och personlighet i en liten fluffig kropp, som lätt finner sig i ett lägenhetsliv. Att lämnas ensamma hemma är de sällan glada för, utan de följer gärna med dig vart du än är på väg. Oavsett om du ska göra ärenden eller gå en promenad, älskar de att spendera tid med sina människor. De kan komma att kräva en hel del pälsvård, då de inte ska klippas och lätt bildar tovor i pälsen.

Bolognese

Även om den här vita fluffiga rasen vid första anblick kanske ger intrycket av att vara en nymodig sällskapshund så har de i själva verket en väldigt lång historia. De har i århundraden varit en favorithund bland den italienska aristokratin och är, precis som man kan misstänka, besläktad med både hundraserna bichon frise och malteser. Bologneser är både sällskapliga, lojala, skötsamma och lätsamma kring andra djur.

Vikt

2.5–4 kg

Mankhöjd

25–30 cm

Livslängd

12–14 år

Antal i Sverige

807 st

Allergivänlig

Ja

Uppskattat pris

10000–25000 kr

Färger

Vit
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Hundrasen bolognese går med bekräftade uppgifter att spåra ända tillbaka till 1200-talet men tros vara äldre än så. Som en medlem av bichonfamiljen är det troligt att hunden började sin historia för omkring 2000 år sedan i Mellanöstern. I samma familj hittar du de snarlika hundraserna coton de tulear, malteser och bichon frise. Man tror att handelsmän förde med sig hunden till sjöss, för att resa kring Medelhavet och så småningom längre bort. De olika familjemedlemmarna hittade därefter sina respektive hem och avlades fristående. Bolognesen tros dock kunna vara närmare släkt med maltesern, med en färskare historia kring Medelhavsöarna.

Bolognesen fick sitt namn efter den italienska stad kring den till sist hamnade, nämligen Bologna. Staden var en rik handelsplats och hunden blev snabbt populär bland traktens adelsmen och gavs bort i form av gåvor till högre uppsatta personer från andra nationaliteter. Den bolognesiska hunden var onekligen en hund med stor dragningskraft, något som klart återspeglas i många porträtt och målningar.

Men även om hunden har en lång och framgångsrik bakgrund fortsatte den att vara ganska okänd utanför Italiens gränser och precis som resten av familjemedlemmarna avtog populariteten under 1800-talet. Det skulle dröja ända till sent 1900-tal innan hunden började rekonstrueras och exporterades i större omfattning till resten av världen och 1988 registrerades den första hunden av rasen bolognese i Sverige. Även om rasen än i dag har förblivit relativt sällsynt visar statistiken att antalet bologneser ökar stadigt och allt mer skapar sig ett namn.

Temperament & Egenskaper

En bolognese är vanligtvis mycket lojal mot sin ägare, med ett lugnt och harmoniskt temperament. Helst bör de få sitt nya hem och sin familj före de fyllt 10 veckor, då de tidigt skapar starka band. De är oerhört sociala och kan lätt drabbas av separationsångest om de ställs åt sidan eller lämnas ensamma, de mer eller mindre lever för uppmärksamhet och kärlek.

Till skillnad från de övriga hundarna i bichonfamiljen kan de ibland beskrivas som något mer reserverade och allvarliga. Det må vara en hundras med lite mindre energi – men de har även en mjukare, lekfull sida där de tycker om att jaga bollar eller bli kittlade på magen. De är dessutom mycket kloka, lättlärda och påhittiga.

Det är en typisk knähund som suktar efter beröring, något man bör ge den i så stor utsträckning som möjligt utan att uppmuntra ett småhundssyndrom. Bolognesen är en utmärkt familjehund som är väldigt utåtriktad och som fungerar väl med andra hundar såväl som mindre husdjur.

Pälsvård & Skötsel

Pälsen hos en bolognese kan komma att kräva en hel del jobb och bör aldrig klippas. Räkna med att spendera minst en kvart om dagen med att kamma eller borsta hunden för att hålla borta tovor och för att hålla pälsen i gott skick. Lämnas pälsen åt sitt eget öde kommer de tovor som uppstår att bli oerhört svåra att lösa upp och tärande för hunden. Hunden räknas dock som en allergivänlig hundras, då de fäller väldigt lite.

Även om de är vita behöver de inte bada eller tvättas orimligt ofta. Men man brukar rekommendera att ge hunden ett bad åtminstone ett par gånger i månaden. Efter den har badat bör man låta pälsen självtorka, det är på så vis den får sitt karaktäristiska utseende. Då en bolognese är särskilt benägen att drabbas av vissa tandrelaterade problem bör man göra tandborstningen till en daglig rutin.

Träning & Motion

Den här hundrasen är generellt sett ganska enkel att träna. Dels så är de smarta men de är också motiverade genom sin angelägenhet om att vara sin ägare till lags. De har dock inget större intresse för mat, vilket betyder att du måste hitta andra vägar för att ge hunden belöningar. Klassiska träningsmetoder baserade på godis behövs därför inte.

Fokusera istället på mycket uppmärksamhet och beröm, saker som bolognesen värderar högt och som den gärna accepterar i utbyute mot att lära sig nya kommandon eller för att ha ett gott uppförande. En bolognese behöver inga större mängder av motion utan håller generellt en lägre nivå av energi när den är hemma. De behöver inte desto mindre minst en halvtimmes promenad om dagen.

Sjukdomar & Hälsa

Till skillnad från många andra mindre hundar har den här hundrasen ingen större förekomst av hälsoproblem. Men precis som med alla renrasiga hundar kan vissa problem dyka upp. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en bolognese, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Höftledsdysplasi
  • Legg Perthes (Legg Clavé Perthes sjukdom)
  • Patellaluxation (knäskålsluxation)
  • Parodontit (tandlossning)

Att köpa en bolognese kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite bolognese-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av