
Bichon Frisé
En bichon frisé är en liten men glad hundras med mycket kärlek och som älskar att busa. De har ett mycket unikt utseende, med sin ljusa fluffiga päls och svarta ögon kan de nästan påminna om ett gosedjur. Deras intelligens och lekfullhet gör att de fungerar bra till förstagångsägare och har inga problem med ett liv i en lägenhet. Får de den uppmärksamhet och tillgivenhet de vill ha kommer du bli överöst tillbaka.
Vikt
4–7 kgMankhöjd
23–28 cmLivslängd
12–15 årAntal i Sverige
5277 stAllergivänlig
JaUppskattat pris
10000–20000 krFärger
Historia
Precis som hos de flesta äldre hundraser är ursprunget hos bichon frisé svårt att fastslå. Men de härstammar sannolikt från den medelstora vattenhunden barbet och deras namn från barbichon, som är ett diminutiv av namnet barbet. Andra hundraser som tros tillhöra samma släkte är till exempel bolognese, coton de tuléar, malteser och bichon havanais. De har alla sitt ursprung kring medelhavet och påminner om varandra både utseende- och temperamentmässigt.
Den äldsta dokumenteringen av den här rasen dateras bak till 1300-talet. Sjöfarare från Frankrike tog med sig bichons frisés hem från Kanarieöarna, närmare bestämt Teneriffa, vilket också har bidragit till hundrasens alternativa namn bichon tenerife. De hade troligen förts dit av feniciska handelsmän och hundrasen bichon frisé utvecklades till en början i Italien. Men andra menar att seglare från Spanien var de som skeppade rasen till Teneriffa och att det senare var italienarna som under 1300-talet tog med sig bichon frisé till kontinenten. Den här teorin menar att fransmännen tog med sig rasen hem som krigsbyten, när de under 1500-talet invaderade Italien.
Oavsett vilken version som stämmer, så blev hunden fort mycket uppskattad av den europeiska adeln och under 1500-talet var de populära val hos både det franska och engelska kungahuset. Även hos spanska kungafamiljer blev hunden en favorit och den spanska målaren Goya avbildade bichon frisé i många av sina verk.
Enda fram till Napoleon den tredjes tid förblev intresset för den här hundrasen stort – men närmare slutet av förra sekelskiftet började den kungliga entusiasmen för hunden att dala. Bichon frisé kom därefter att betraktas som en något mer alldaglig hundras och kunde ägas av alla möjliga typer av människor. Den hade löpt stor risk för att bli utrotad under den här tidsperioden om det inte vore för rasens otroliga charm i kombination med sitt stora intellekt.
Intresset för att föda upp och bevara denna unika hundras tog fart efter första världskriget. Den officiella standarden anammades år 1933 av den franska hundföreningen SCC (La Société Centrale Canine) där den till en början hade två olika namn, Tenerife och Bichon. Det dröjde inte länge fören den internationella kennelklubben FCI erkände rasen och gav den namnet bichon à poil frisé, ungefär bichon med lockig päls – och med den engelska benämningen bichon frisé. Året därpå tog den franska kennelklubben in den första hunden av den här rasen i sin stambok. Det skulle dröja till 1956 innan bichon frisé först kom till USA och nästan tjugo år senare erkände den amerikanska kennelklubben den amerikanska klubben för bichon frisé.
Temperament & Egenskaper
Den här hunden är känd för att vara oerhört kärleksfull och vänlig. De är sociala, glada och livliga små varelser som trivs i sällskap av både människor och andra hundar – egenskaper som betyder att det här inte är någon bra vakthund. Bichon frisé har en mjuk karaktär som dessutom gör att de fungerar väl med barn. Deras glada attityd är det främsta kännetecknet i deras personlighet och de älskar att stå i centrum och få uppmärksamhet. Chansen är stor att de lyckas charma, förutom sin egen familj, grannarna eller också veterinären.
Men deras utåtriktade personlighet innebär också att de har svårt att bli lämnade ensamma, då de kan drabbas av separationsångest. Därför är det särskilt viktigt att redan från tidig ålder tillämpa rätt träning och bidra med en säker och trygg miljö. Faktum är att bichons frisés hatar att vara ensamma och kan i dessa situationer bli destruktiva och till exempel börja tugga sönder inredning eller slita isär annat i sin omgivning.
Pälsvård & Skötsel
Den här hundrasen har en tät underpäls och en lockig ytterpäls, som i kombination skapar en mjuk men samtidigt fast textur. Pälsen står ut från kroppen och ger hunden dess puffiga utseende. Det brukar sägas att en bichon frisé inte fäller, något som inte är helt sant, även om den här rasen betraktas som allergivänlig. Vad som händer är dock, att när den här hunden fäller så hjälper den dubbla pälsen till att fånga upp det tappade håret istället för att det faller av i sin omgivning eller på golvet. Om pälsen därefter inte borstas igenom ordentligt kan den döda pälsen leda till tovor eller att pälsen trasslar in sig.
Därför kan det vara en god idé att låta en professionell hundfristör sköta om pälsen för att säkerställa att pälsen är i gott skick hos en bichon frisé. De är generellt mer mottagliga för allergier och andra hudproblem än andra hundraser, vilket gör det extra viktigt att pälsen tas hand om på rätt sätt. Man bör hålla ett extra öga efter tecken på irritation eller om hunden slickar sig ovanligt mycket i pälsen.
Det är med andra ord en ras som kräver mycket pälsvård. De behöver borstas minst ett par gånger i veckan men helst mer. Deras ljusa päls gör också att de lätt blir smutsiga och kan behöva ett extra bad. Men du bör se till att pälsen inte är trasslig innan du badar hunden, annars kan tovorna dra ihop sig och bli mycket svåra att få bort. Men med rätt skötsel bör du få ett någorlunda hårfritt hem och den här hundrasen kan fungera väl för allergiker.
Träning & Motion
Uppmärksamheten, intelligensen och intresset av att behaga hos en bichon frisé gör att de lär sig nya saker relativt fort. Det betyder att det är en hundras som i regel är lätt att träna, har lätt för att minnas och som fort blir rumsren. Detta stämmer särskilt bra om de tränas kontinuerligt redan från valpålder. De älskar att lära sig nya trick och många tränar sina bichons frisés i både lydnad och agility. Det är ett bra sätt att knyta ett närmare band till sin hund.
Även om de är små hundar har de fortfarande en del energi i sig. För att hålla sig nöjda och friska behöver de uppemot en timmes promenad om dagen. Att få spendera en viss tid okopplade kan uppskattas hos de flesta hundar, men är ingen nödvändighet hos en bichon frisé – vilket gör att de lämpar sig mycket väl för att bo i stan. Även om de inte behöver några jätte mängder av motion kan det kan vara en god idé att stimulera hunden hemma i form av lekar, genom hundleksaker eller andra aktiviteter, för att hunden ska förbli på gott humör.
Sjukdomar & Hälsa
Bichon frisé kommer oftast upp i tolv års ålder men kan leva betydligt längre än så. Vanligtvis är den här hundrasen frisk, men precis som med alla hundraser så kan de grabbas av vissa hälsoproblem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en bichon frisé, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:
- Cushings sjukdom (hyperadrenokorticism)
- Patellaluxation (knäskålsluxation)
- Persisterande ductus arteriosus
- Hudallergier
- Porta cava shunt (portosystemisk shunt)
- Immunmedierad hemolytisk anemi
- Urolitiasis (sten i urinvägarna)
- Allergier
- Känslighet för vaccinering
- Höftledsdysplasi
- Katarakt (grå starr)
- Juvenil katarakt (tidig grå starr)
- Progressiv retinal atrofi
- Kryptorkism (kryptorchism)
- Ökat tårflöde (rinnande ögon)
- Navelbråck
- Kroksvans
Att köpa en bichon frisé kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.