En bedlingtonterrier kan enkelt lura ögat med sitt lammliknande utseende. Men även om rasen kan vara mild och rolig är det samtidigt en terrier på alla sätt och vis. De jagar skoningslöst skadedjur, det vill säga ohyra som råttor eller grävlingar. De kan både klättra och gräva för att nå sina byten. Hunden är orädd och tar till sig alla utmaningar när det kommer till att slåss. Denna modiga lilla hund kommer ursprungligen från England, närmare bestämt Bedlington som ligger norr om Newcastle. De växte fram som jakthundar i både gruvor och fabriker.

Bedlingtonterrier

Den engelska hundrasen bedlingtonterrier användes ursprungligen för att ta död på ohyra och var trogna följeslagare till sina jägare. Men i dag utmärker sig rasen framför allt som sällskaps- och utställningshundar. De är både tillgivna, lekfulla, tycker om att vara i centrum och få uppmärksamhet. Det är inte helt ovanligt att hunden föredrar att vara det enda djuret i hemmet.

Vikt

8–10 kg

Mankhöjd

38–41 cm

Livslängd

14–16 år

Antal i Sverige

694 st

Allergivänlig

Ja

Uppskattat pris

15000–27000 kr

Färger

Blå
Brun
Sobel
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

I norra England, i närheten av staden Newcastle, finns det ett litet gruvsamhälle vid namn Bedlington. Det är just från denna by, hör och häpna, som just bedlingtonterrier har sitt ursprung. Men till en början var hunden mer känd under namnet rothbury-terrier, efter lord Rothbury, som var en stor beundrare av rasen. Dessvärre är inte rasens ursprungliga uppkomst särskilt dokumenterad – men man tror att den här lilla hunden växte fram efter mitten av 1700-talet. Troligen korsades hundrasen whippet med terrier såsom kerry blue, softcoated wheaten terrier och dandie dinmont.

Man ville få fram en hund som var uthållig, snabb och som hade en stark jaktinstinkt. De användes för att hjälpa till med jakt av en stor mängd mindre djur. Grävlingar, rävar, råttor, harar och gnagare var alla fiender som bedlingtonterriern tog sig an. De användes av alla möjliga samhällsskikt, däribland gruv- och fabriksarbetare.

Omkring år 1825 skedde den första registreringen av en renrasig hund av denna ras, av en man vid namn Joseph Ainsley, som också var den som döpte rasen. Även om bedlingtonterrier var populär bland hundutställningar i slutet av 1800-talet så har rasen blivit alltmer sällsynt. Det verkar som om folk på den här tiden mer var fascinerade av hundens lammliknande drag än dess faktiska jaktegenskaper. Det var inte ovanligt att man färgade eller blekte pälsen för att förstärka deras utseende.

Temperament & Egenskaper

Bedlingtonterriern är en energisk, alert, intelligent hund men också en tillgiven och lojal följeslagare. Den tycker om uppmärksamhet och kan vara en riktig underhållare för oss människor. Den är både modig, självsäker och är varken rädd för nya människor eller andra hundar. Vanligtvis är en bedlingtonterrier inte aggressiv mot andra hundar. Men det kan förekomma, särskilt om den ställs inför en större angripare – då backar den aldrig från ett slagsmål. Alla mindre djur med päls kommer att betraktas som jaktbyten.

Som en ivrig jägare spenderar den mycket tid med att söka av både trädgården och hemmet efter skadedjur. På grund av denna starka jaktinstinkt kan många bedlingtonterrier vara benägna att förstöra både gräsmattor och rabatter. Deras exceptionella vaksamhet gör de till goda vakthundar och kan vara skälliga när det behövs.

Precis som med de allra flesta hundar så behöver en bedlingtonterrier tidig socialisering och exponering för olika människor, ljud och upplevelser. Detta bidrar till att hunden växer upp och blir en välbalanserad bedlingtonterrier.

Pälsvård & Skötsel

Bedlingtonterrier har en ovanlig kombination av både hårda och mjuka hår, vilket resulterar i en trasslig päls som behöver kammas och borstas flera gånger i veckan. Det kan vara något av en mödosam uppgift att sköta pälsvården hos den här hunden, i synnerhet om man vill behålla deras prydliga och unika utseende.

Hunden bör inte förbli oklippt utan behöver med stor sannolikhet klippas av en professionell hundfrisör varannan månad, då deras konstigt skruvade päls och textur kan vara besvärlig att handskas med själv. Men en fördel med deras päls är att de inte fäller, något som kan uppskattas av allergiker och gör att rasen kan betraktas som en allergivänlig hund.

Beroende på hundens livsstil kan de också behöva regelbundna bad. Många bedlingtonterrier kan dessutom drabbas av tårfläckar i ansiktet. De behöver torkas rena åtminstone en gång om dagen för att förhindra att det uppstår hudinfektioner eller sår under ögonen. I övrigt gäller som med så många andra hundar tandborstning och kloklippning.

Träning & Motion

En bedlingtonterrier är som tidigare nämnt en intelligent hundras. Men hunden är inte de söta små lamm som de kan ge sken av att vara och de kan uppvisa en typisk envishet som man hittar i de flesta andra terrier. De behöver därför fast, konsekvent träning och tydliga regler redan från det att de är valpar. Hunden visar bäst resultat om du lyckas övertyga den om att det är hundens egen idé att göra det du vill, eller så måste det gynna hunden på något sätt.

Hårda och tuffa tag fungerar sällan väl med den här rasen. Det kommer med stor sannolikhet bara locka fram hundens envisa drag och innebära en garanterad förlust i viljekampen. Använd istället matbelöningar i form av till exempel hundgodis, eller mycket beröm och lekfullhet – positiva förstärkningsmetoder helt enkelt.

Bedlingtonterrier är en ganska tålig ras som behöver lagom med motion. Det kan vara i formen av exempelvis dagliga promenader, jogging eller apportlekar. De kan vara väldigt snabba, så om hunden är lös är det viktigt att vara i ett säkrat inhägnat område. Denna ivriga jägare kan nämligen snabbt försvinna i jakten på nya dofter eller ljud.

Sjukdomar & Hälsa

De flesta bedlingtonterrier är både friska och tåliga hundar. Men det finns dock en relativt hög förekomst av vissa ovanliga sjukdomar som sällan kan ses i andra hundraser. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en bedlingtonterrier, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

 • Koppartoxicos
 • Kronisk hepatit
 • Osteogenesis imperfecta
 • Njurbarkshypoplasi (renal dysplasi)
 • Katarakt (grå starr)
 • Distichiasis
 • Entropion
 • Mikroftalmi (underutvecklat öga)
 • Progressiv retinal atrofi
 • Retinal dysplasi (näthinneveck)
 • Patellaluxation (knäskålsluxation)

Att köpa en bedlingtonterrier kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite bedlingtonterrier-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av