En beagle är en liten men tålig, kompakt och aktiv kompis för både stora och små. Denna hundras är glad och kärleksfull men som hund kan den också vara envis och kräva tålamod samt kreativa träningsmetoder. Det är med hjälp av sin nos som de traskar sig genom livet och mår som bäst när de fått upp ett intressant spår. Ursprungligen användes de nämligen vid jakt på mindre vilt såsom harar eller kaniner. I vissa delar av världen används de än idag som dofthundar men de flesta hittar du som sällskapshundar. På grund av sin historia har de god uthållighet och kräver en hel del motion.

Beagle

Hundrasen beagle är liten, glad och sällskaplig men samtidigt robust då de primärt användes för att, till fots, jaga mindre djur såsom harar och kaniner. Dagens beagle är ett populärt husdjur tack vare sitt milda temperament och är kända för att fungera väl med yngre barn. Trots sin goda uthållighet behöver de inte jättemycket motion. Även om de ibland kan bli exalterade är de vanligtvis lugna i hemmet.

Vikt

8–14 kg

Mankhöjd

33–40 cm

Livslängd

12–15 år

Antal i Sverige

4434 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

8000–15000 kr

Färger

Pied
Vit
Brun
Röd
Svart
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Den senaste utvecklingen av denna dofthund har skett i Storbritannien. Men hunden går även att spåra tillbaka till antikens Grekland, där man har hittat skrifter från fyrahundra år före Kristus, som beskriver hundar som liknas vid beaglar. Det kan vara så att romare tagit med sig mindre hundar lämpade för kaninjakt till England och korsat dem med lokala hundar. Detta gör att det råder viss osäkerhet kring rasens egentliga ursprung. Även om man i Storbritannien finner illustrationer av hundar som påminner om beaglen så tidigt som på fjortonhundratalet så började man inte utveckla dagens moderna beagle förrän i mitten av artonhundratalet.

Uppkomsten av namnet beagle är oklart. Men det finns många teorier, som till exempel att namnet kommer från det franska ordet bégueule, vilket betyder öppen hals. Det kan också härstamma från det anglosaxiska ordet för liten, nämligen beag. Andra möjligheter är det franska ordet beugler, som betyder att vråla eller råma alternativt det tyska ordet begele, att skälla.

Den beagle vi känner till idag skapades genom korsningar mellan foxhounds och andra mindre hundar – för att genom sitt enastående luktsinne både spåra och jaga mindre djur såsom harar och kaniner. Det fanns såklart variationer när det kom till hundens storlek men de var till en början betydligt mindre än dagens hund och arbetade oftast i flock. Initialt fanns det också både lång- och korthåriga varianter men idag finns den långhåriga hunden inte kvar.

På sjuttonhundratalet blev jakt på rävar allt med populärt i England, något som gjorde att efterfrågan på rasen minskade. Man valde istället den större hundrasen Foxhound. Men tack vare bönder i England inklusive de närliggande länderna, som fortsatte att använda rasen för jakt av harar och kaniner, höll rasen sig vid liv.

I samband med att den moderna utvecklingen av rasen tog fart exporterades rasen även till USA, där en amerikansk standard började utvecklas. Rasen erkändes av den amerikanska kennelklubben i slutet av artonhundratalet och hundrasen har sedan dess fortsatt att vara populär i landet. Efter första världskriget var beaglen nära att dö ut i Storbritannien men lyckades hålla sig vid liv tack vare en del uppfödare som upprätthöll hundens popularitet.

Temperament & Egenskaper

Fastän beaglar är jakthundar är de fantastiska husdjur och har ett gott temperament. De är aktiva, glada, vänliga och ska vara allmänt uppmärksamma. Deras lugna karaktärsdrag gör att de vanligtvis fungerar utmärkt tillsammans med barn, vilket har gjort hunden till den populära familjehund den är idag. Hunden är van vid att jaga i flock och är således väldigt sällskaplig. De passar därför bra för större hushåll, då den lätt kan drabbas av separationsångest om den lämnas ensam. Genom träning vid tidig ålder går det att minimera stressen över att vara utan sällskap.

Deras sociala personlighet gör att de vanligtvis kommer bra överens med andra hundar. Tidig socialisering och exponering för nya saker, människor såväl som hundar hjälper till att säkerställa att hunden förblir en välbalanserad beagle. Hunden är inte känd för att vara en vakthund, men den kan vara skällig eller låta för att varna om den upplever någonting som den är osäker på.

Den kommer garanterat att ge dig ett skratt, men den kan emellanåt vara busig och olydig. Ägare till beaglar spenderar en hel del energi åt att försöka ligga steget före. Titt som tätt behöver man tillämpa belöningar i form av godis eller mat för att få hundens uppmärksamhet.

Pälsvård & Skötsel

Pälsen på en beagle är vanligtvis ganska lättskött och kontinuerlig borstning i hemmet räcker för att hålla deras dubbla vattentäta päls ren, fin och frisk. Pälsen blir vanligtvis tjockare på vintern och hunden fäller mer på våren. Då kan de lämna ganska mycket överblivet hår efter sig, men pälsen är relativt kort och är inte alltför märkbar. Genom att borsta dem får du bort överbliven päls och förhindrar att håret sprider sig på möbler eller i resten av huset. Med detta sagt är de inte att rekommendera för dig som är allergiker. De är vanligtvis renliga av sig och behöver inte badas i onödan.

På grund av deras långa öron riskerar de att få problem med både öronen i sig men också en del hudproblem. Då luften har svårare att komma till har infektioner lättare att sprida sig, både i örat och på huden runtom. Därför bör öronen kontrolleras med jämna mellanrum för att upptäcka och förebygga problem. Leta efter tydliga tecken på infektion eller inflammation, skakar din hund på huvudet mycket bör du boka in en tid hos en veterinär. Det är viktigt att ställa rätt diagnos tidigt, så att man kan tillämpa rätt behandling. Vanligtvis innebär det att rengöra det drabbade örat eller huden runtom för att förhindra att vax eller bakterier växer till sig.

Vanligtvis har beaglar inga överdrivna hudveck i ansiktet men det kan förekomma i form av ett rasfel. Dessa hundar löper risk att drabbas av hudbesvär eller entropion, som är en ögonsjukdom. Om så är fallet, bör de diagnostiseras av en veterinär och behandlas korrekt för att optimera hundens livskvalité. Dock är detta vanligare hos beaglar i eller från USA.

Tänderna på en beagle bör borstas minst ett par gånger i veckan för att ta bort och förebygga tandsten eller bakterier. Det är även bra för att minska risken för sjukdomar i tandköttet eller dålig andedräkt. Ju tidigare du lär din hund att borsta tänderna desto enklare blir det. Börja redan från det att hunden är valp och försök göra det till en positiv upplevelse med mycket beröm och belöningar.

Om hunden inte sliter ner klorna naturligt kan de behöva klippas åtminstone ett par gånger i månaden, detta för att förhindra smärtor i tårna eller andra problem. Du märker att klorna blivit för långa om du hör dem slå i golvet. Hundens klor har blodkärl i dem, så kallade pulpor. Om du klipper för långt riskerar man att orsaka blödningar, vilket i sin tur kan leda till att hunden kanske inte vill samarbeta nästa gång. Om du är osäker eller saknar erfarenhet när det kommer till kloklippningen kan du fråga en veterinär om tips eller hjälp.

Träning & Motion

Även om en beagle är intelligent, kan den lätt bli distraherad av dofter tack vare sitt goda luktsinne, något som kan försvåra lydnadsträningen. Men trots detta finns det goda förutsättningar för att med rätt träning lyckas kalla in hunden igen, då de är väldigt angelägna om att vara sin tränare till lags.

En del hundar kan både vara skälliga och yla, något som inte alltid är uppskattat i stadsmiljöer. Men precis som med alla hundar är socialisering och träning redan från valpålder viktig, något som kan fungera för att träna bort denna ovana. Hundgodis är ett oslagbart verktyg när hunden ska tränas och beaglar svarar inte bra på hårda träningsmetoder. Tålamod, positiv förstärkning och lite kreativitet är det som fungerar i slutändan.

En beagle behöver omkring en till två timmars motion per dag och mår bra av att få springa av sig utan koppel för att få utlopp för sin uthållighet. Även om de kan bli exalterade är de inte överenergiska och har inga problem med att ta det lugnt hemma så länge de får den motion de behöver. Då de ursprungligen var ständigt aktiva jakthundar har de viss benägenhet att gå upp i vikt, när de lever som husdjur. Men genom mycket promenader och bra kost håller de vikten på en jämn nivå.

Sjukdomar & Hälsa

Hundrasen beagle är generellt en frisk hund men kan fortfarande drabbas av vissa hälsotillstånd. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en beagle, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

 • Höftledsdysplasi
 • Hypotyreos (hypotyreoidism)
 • Intervertebral diskdegeneration (diskbråck)
 • Epilepsi (krampanfall)
 • Aseptisk meningit (hjärnhinneinflammation)
 • Kinesbeaglesjukan
 • Steroidresponsiv meningit (beaglesjukan)
 • Hjärtsjukdom
 • Hudproblem
 • Körsbärsöga
 • Glaukom
 • Öppenvinkelglaukom
 • Progressiv retinal atrofi
 • Pyruvatkinasbrist
 • Distichiasis
 • Kondrodystrofi (dvärgväxt)
 • Patellaluxation (knäskålsluxation)
 • Von Willebrands sjukdom
 • Cerebellär cortikal abiotrofi
 • Faktor VII-brist
 • Imerslund-Gräsbäck syndrom
 • Övervikt (fetma)

Att köpa en beagle kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite beagle-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av