Ariégeois är en hund som utvecklades i den franska regionen Ariège i början av 1900-talet. Deras korta päls är till större delen vit med svarta fläckar. De är slanka, långa och har de karakteristiskt långa, smala öron som du kan se hos många jakthundar. Traditionellt användes de för att jaga i flock. Men du hittar rasen allt oftare som familjehundar i dag. Denna övergång från arbetsdjur till mycket älskat husdjur har antagligen uppstått tack vare deras kärleksfulla personlighet och temperament. Ägare bör dock vara medvetna om att hunden har en mycket hög efterfrågan på motion och kräver en erfaren och tålmodig tränare.

Ariégeois

Ariégeois är en fransk hundras utvecklad för jakt i flock och kom först till liv runt 1912. Rasen delar många av jakt- och spårhundens ursprungliga egenskaper, såsom en kort, slät päls och långa, floppiga öron. Även om dessa hundar utvecklades för jaktändamål blir ett stort antal av dessa hundar i dag en del av familjer i vardagen. I dag jagar de oftast en skön plats att ligga på – istället för ett byte.

Vikt

23–27 kg

Mankhöjd

48–58 cm

Livslängd

12–15 år

Antal i Sverige

-

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

5000–10000 kr

Färger

Svart
Vit
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Namnet ariégeois kommer från regionen där hundrasen har sitt ursprung, nämligen Ariège i sydvästra Frankrike. Med en kort historia som inte sträcker sig mycket längre än 100 år är ariégeois en ganska ny hund för många och är således ganska ovanlig utanför sitt hemland Frankrike. Men på senare tid har många hundar exporterats till både Spanien och Italien.

Uppfödd för att jaga djur, såsom harar eller vildsvin, utvecklades ariégeois från grand bleu de gascogne och gascon saintongeois, samt ett antal andra medelstora franska hundar. Jakt- och spårhundar har alltid varit mycket efterfrågade i Frankrike.

Temperament & Egenskaper

Ariégeois användes traditionellt för att jaga olika vilt såsom rävar, harar, vildsvin och rådjur. Hunden kan spåra byten i flera mil och kan lätt anpassa sig till svår terräng. På senare har dock fler och fler människor lagt märke till rasens söta karaktär och börjat behålla dem som kärleksfulla husdjur.

Dessa hundar är dåliga vakthundar då de är väldigt vänliga mot alla. Dessa hundar kan lära sig att komma bra överens med barn och de älskar att ha sällskap av andra hundar. Andra djur är emellertid inte så säkra runt ariégeois då de har en hög jaktinstinkt och mindre djur kan lätt uppfattas som byte.

Pälsvård & Skötsel

Ariégeois har en kort, fin och tät päls och kräver inte mycket borstning. Det räcker med att borsta hunden en gång i veckan för att hålla pälsen fin. De klarar sig oftast med några enstaka bad varje år. Men fler bad kan krävas om din hund rullar sig i något illaluktande eller smutsigt. Ariégeois räknas generellt inte som en allergivänlig hund.

Eftersom de har hängande öron bör du regelbundet kontrollera dem - de är benägna att utveckla öroninfektioner. Om du märker att deras öron är röda, eller har en dålig lukt, kan det vara ett tecken på att din hund har en öroninfektion.

Träning & Motion

Att träna en ariégeois till jägare är enkelt – men allt annat kan vara lite av en utmaning. De har en envis personlighet och följer sällan kommandon efter tränarens vilja. Träningsinsatser hindras också av hundens alltför känsliga näsa som lätt distraheras av närliggande dofter.

Engagemanget som den här rasen har för spårning och jakt kan både vara en stor för- och nackdel. Medan de är en obestridligt begåvad jakthund, kan deras enspåriga sinne innebära att det är svårt att övertyga dem om att göra något annat. Samtidigt som de behöver en beslutsam tränare behöver de ganska mycket motion.

Sjukdomar & Hälsa

Hundar av den här rasen är i allmänhet friska djur men som de flesta raser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en ariégeois, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Öroninfektioner
  • Höftledsdysplasi
  • Patellaluxation (knäskålsluxation)
  • Entropion
  • Ektropion
  • Magomvridning (tarmvred)

Att köpa en ariégeois kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite ariégeois-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av