Appenzeller sennenhund har sitt ursprung som en mångsidig gårdshund, som var upptagen med att sköta boskapen, bevaka gården och dra vagnar i sitt hemland Schweiz. Dagens hund av den här rasen har fortfarande den energi, intelligens och självförtroende som gör en värdefull arbetshund. Men de är allt annat än underhållsfria. Hundar av denna ras behöver mycket motion, träning och en uppgift att utföra. Om du bor i en lägenhet, bör du tänka en gång extra. Dessa hundar behöver utrymme för att springa och leka. Men familjer som kan ge den både den mentala och fysiska stimuleringen som dessa hundar behöver kommer att belönas med en tillgiven, lojal familjehund.

Appenzeller Sennenhund

Appenzeller sennenhund, eller på engelska appenzeller mountain dog är en livlig, livfull, självsäker, pålitlig och orädd hund. Den kan vara något misstänksam mot främlingar, vilket gör det till en bra vakthund som inte går att muta. Rasens intelligens gör att den är duktig på att lära sig saker. På grund av dess personlighet och träningsbehov, är det inte en hund som lämpar sig för boende i en lägenhet.

Vikt

22–32 kg

Mankhöjd

48–56 cm

Livslängd

12–14 år

Antal i Sverige

26 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

6000–15000 kr

Färger

Svart
Vit
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Hunden härstammar från det kuperade, alpina distriktet Appenzell i nordöstra Schweiz och anses tillsammans med de andra schweiziska bergshundarna, som till exempel berner sennen, vara en väldigt gammal ras. Medan de första uppgifterna om rasens existens dateras tillbaka till 1800-talet, placerar de mest accepterade teorierna om deras ursprung dem mycket tidigare i historien. Brist på arkivering och deras avlägsna existens har inneburit att de officiellt inte har kunnat spåras tillbaka tidigare. Trots detta hävdar många att de är ättlingar till de gamla alpina hundarna – och arkeologer har hittat rester av liknande hundar som går att spåra tillbaka tusentals år.

I dag kan rasen ses över hela Schweiz och i andra delar av Europa. Även om rasen anses sällsynt ökar antalet appenzeller sennenhund långsamt, även i Nordamerika. Avelsbeståndet är fortfarande mycket litet. Det är bara genom noggrann och ansvarsfull avel som det är möjligt att etablera och befästa dess naturliga och enastående ärftliga egenskaper.

Temperament & Egenskaper

I dag är hundrasen känd för att vara en mångsidig arbets- och familjehund som är smart, glad, självsäker, pålitlig och orädd. Hundens försiktighet kring främlingar och tendensen att vara skällig gör den till en bra vakthund, men den behöver massor av tidig socialisering så att den inte blir alltför misstänksam. På grund av dess skällighet är den inte den bästa hunden om du har närliggande grannar. Hunden är vanligtvis barnkär, men kan lätt trampa dem på tårna. Yngre hundar av den här rasen är stora och energifulla nog för att av misstag ha omkull ett barn.

Ofta beskrivs den här rasen som en enpersonshund. De tenderar att bilda nära band med människor – och kommer ofta att bilda ett starkt band med en särskild ägare. De kan vara mycket lojala och sägs vara benägna att sätta sig själva i fara för att skydda sin familj. Om de är tillräckligt socialiserade fungerar de bra tillsammans barn, även om tillsyn rekommenderas på grund av den här rasens storlek och styrka. Man bör även vara försiktig med andra djur, särskilt mindre, då hundens instinkter ibland kan leda till oönskade jaktbeteenden.

Pälsvård & Skötsel

Appenzeller sennenhund har en stadig dubbel-päls. Borstning varje vecka rekommenderas för att få bort löst och dött hår. Kontrollera även öronen efter smuts och om du bor i områden som är utsatta för fästingar, ska du alltid kontrollera hundens öron och päls efter att ha kommit in från promenader. Då hunden fäller och sprider mjäll rekommenderas den inte till allergiker.

Träning & Motion

Även om detta är en ras som verkligen kan utmärka sig i nästan vilken uppgift som helst, är det inte alltid en lätt hund att träna. De kommer ofta att utmana sin tränare och behöver konsekvent och fast vägledning för att nå sin potential. Det kan krävas en erfaren ägare för att ta ansvar för relationen. De har en naturlig tendens att bli dominerande, vilket måste avskräckas, särskilt när de är tonåringar och testar sina gränser.

Eftersom hunden har en stark arbetsmoral och mycket energi passar denna ras inte till en inaktiv livsstil. Ge den träning, ett jobb eller en hundsport den kan utöva, annars kan hunden bli olycklig. Liksom andra hundraser som behöver mycket motion och stimulering kan den bli uttråkad och destruktiv om den inte får det. Den här rasen utmärker sig i agility, lydnadsprov och att driva djur i flock. Hemma kan du till exempel lära din appenzeller sennenhund att dra en vagn med dina trädgårdsredskap.

Sjukdomar & Hälsa

Appenzeller sennenhund är en hälsosam ras med få hälsoproblem. Hälsoundersökningar som utförts på andra närbesläktade schweiziska hundraser kan ge en föraning om vad den här hunden är benägen att drabbas av. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en appenzeller sennenhund, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Höftledsdysplasi
  • Progressiv retinal atrofi
  • Patellaluxation (knäskålsluxation)
  • Ektopisk uretär (felplacerad urinledare)

Att köpa en appenzeller sennenhund kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite appenzeller sennenhund-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av