Den älskvärda och stora hundrasen berner sennenhund, eller berner sennen som den så ofta kallas, är en av de fyra Schweiziska bergshundarna. Namnet berner kommer från den kanton, eller delstat i Schweiz där de har sitt ursprung – närmare bestämt Bern. De har en heltäckande stor päls och skiljer sig på så vis från de övriga schweiziska bergshundarna. Rasens ypperliga mångsidighet gör att de som gårdshundar haft många varierande arbetsuppgifter. Allt från att driva boskapshjordar till att dra vagnar eller vara vakthundar. I dag är de populära val som familjehundar, tack vare sin kärleksfulla och snälla personlighet. Tyvärr har den här hundrasen dock en relativt låg förväntad livslängd.

Berner Sennen

Berner sennen, eller berner sennenhund som är det fullständiga namnet, är en väldigt flexibel hundras. De har sitt ursprung i det schweiziska jordbruket där de axlade flera olika roller. Förutom att vara ett lojalt sällskap hjälpte de till med att dra vagnar, driva boskap och agera vakthundar. De är rejäla hundar men som samtidigt har ett lugnt temperament, god intelligens och som har god potential att tränas.

Vikt

32–52 kg

Mankhöjd

58–70 cm

Livslängd

6–10 år

Antal i Sverige

4908 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

8000–30000 kr

Färger

Brun
Svart
Vit
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Det finns fyra schweiziska bergshundar som alla bär namnet sennenhund. Appenzeller, entlebucher, grosser schweizer och sist men inte minst berner sennenhund, vilken är den enda av de fyra som har en heltäckande päls. Ordet sennen kan tolkas ungefär som alpherde eller alpbete – men en äldre översättning kan peka på fäbod eller säter. Namnet berner har hunden fått från den del av Schweiz där den har sitt ursprung, nämligen Bern. De har förmodligen jobbat stillsamt på mindre schweiziska gårdar i Alperna i över 2000 år, där deras primära uppgifter bestått av att fungera som boskaps-, vakt- och draghundar.

Den här hundrasen uppstod genom korsningar av lokala schweiziska alpina gårdshundar och molosser, en urgammal typ av mastiff som romarna hade med sig när de tågade in i Alperna omkring hundra år innan Jesu födelse. Molosserhundar sticker ut som en av de mest bevandrade, versatila och betydelsefulla hundraserna när det kommer till framtagandet av många olika mastiffhundar – inklusive de schweiziska bergshundarna och berner sennen.

I slutet av 1800-talet hade den schweiziska jordbruksindustrin minskat och med det också efterfrågan på den här typen av hundar. Men det väcktes dock ett intresse för att bevara de inhemska raserna och man startade en klubb vid namn Berna, där en rad olika renrasiga hundar föddes upp. Strax därefter gjorde de schweiziska bergshundarna framsteg genom hundutställningar och andra hundevenemang.

I samband med en internationell utställning i Bern sponsrades en kategori som kallades schweiziska vallhundar av den nationella hundklubben, där dessa bergshundar också var inkluderade. Det var vid samma tidpunkt som namnet berner användes för första gången och det dröjde inte länge fören den schweiziska kennelklubben erkände berner sennen som en egen ras.

Både första och andra världskriget bidrog till att uppfödningen av hundar, utställningar och den generella utvecklingen av hundrasen hamnade i skymundan för de prioriterade krigsinsatserna. Men mellan världskrigen exporterades berner sennen till länder som Nederländerna, USA och Storbritannien. Under efterkrigstiden återupptogs exporten och rasen kunde återinföras i Storbritannien, då den hade blivit utrotad under kriget.

1968 grundades den amerikanska klubben för berner senner men det skulle dröja till 1981 innan de blev en del av den amerikanska kennelklubben. Dagens berner sennenhund betraktas framför allt som en populär familjehund och är känd världen över för sin omsorgsfulla natur och godhjärtade karaktär.

Temperament & Egenskaper

Hundrasen berner sennen är självsäker, modig och medgörlig med en snäll personlighet. De är väldigt hängivna och lojala mot sina människor – även kring barn är de både tillförlitliga och tålmodiga. Andra djur kommer de oftast bra överens med och de trivs ömsint med att vara en del av det gemensamma hemmet. Deras storlek i kombination med sin intelligens och uppmärksamhet gör att de kan fungera som bra vakthundar. Men de är sällan aggressiva och i sällskap av sin ägare är de i regel öppna mot nya människor, annars kan de vara något blyga.

De tycker om att umgås med sin familj och följer gärna med på aktiviteter. Det som sticker ut mest med den här hundrasen är deras väldiga storlek. Därför är det extra viktigt att börja lära hunden, redan från tidig valpålder, hur den ska bete och uppföra sig. Bara för att de har vuxit färdigt rent fysiskt, så betyder inte det att deras mentala mognad är färdigutvecklad. En berner sennenhund lider generellt inte av separationsångest men bör inte därför lämnas själva i längre perioder.

Pälsvård & Skötsel

Pälsen hos en berner sennenhund är väldigt praktfull. Samtidigt som den är tjockt isolerande och bidrar med skydd så är den samtidigt både len och mjuk. Men den härliga pälsen har dock en baksida – hunden fäller nämligen en hel del och dessutom året om. Som om det inte vore nog så fäller de även extra mycket under både våren och hösten. Det här är med andra ord ingen hundras för allergiker.

För att hålla pälsen smidig och undvika att det uppstår trassel bör hunden borstas regelbundet. De bör i varje fall borstas ett par gånger i veckan, vilket också bidrar till att minimera mängden löst hår som hamnar runtom i hemmet. För att behålla hundens vackra utseende bör de bada ungefär en gång per kvartal.

Annan skötsel inkluderar tandborstning, som bör ske minst ett par gånger i veckan för att förebygga tandsten och upprätthålla en i allmänhet god munhygien. Klorna behöver klippas regelbundet, ungefär en gång i månaden med undantag för om hunden sliter ner dem naturligt. Öronen bör kontrolleras efter tecken på irritationer eller infektioner.

Träning & Motion

Berner sennenhundar är i allmänhet relativt enkla att träna och är trevligt samarbetsvilliga. Men de motiveras särskilt bra genom mat, ett ess i rockärmen som kan vara bra att ha. Det är antagligen deras förflutna som arbetshundar som delvis gör att de har lätt för att tränas i exempelvis inkallning. Den här hunden är dessutom ganska snabb när det kommer till att hustränas – särskilt om de har tillgång till en trädgård eller annat utrymme som är utomhus.

Räkna med att lägga åtminstone mellan en eller två timmar per dag på promenader och om möjligt, en del av denna tid med hunden lös. De är födda för att leva utomhus och behöver således mycket motion för att förbli nöjda och inte få viktrelaterade problem. Även om de inte är direkt kända för att ha mycket kondition tycker de om intensiva små stunder av aktivitet.

Sjukdomar & Hälsa

Berner sennenhunden har tyvärr inte någon jättelång förväntad livslängd. Precis som med alla hundar finns det en risk att de drabbas av vissa tillstånd eller sjukdomar. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en berner sennen, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

 • Höftledsdysplasi
 • Armbågsledsdysplasi
 • Njurbarkshypoplasi (renal dysplasi)
 • Malign histiocytos
 • Degenerativ myelopati
 • Progressiv retinal atrofi
 • Ektropion
 • Entropion
 • Von Willebrands sjukdom
 • Panosteit (växtvärk)
 • Magomvridning (tarmvred)
 • Porta cava shunt (portosystemisk shunt)

Att köpa en berner sennen kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite berner sennen-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av