En amerikansk cocker spaniel har mer tagit formen som ett sällskapsdjur jämfört med sin engelska släkting. Hundens temperament kan anses vara aningen knepigt då det är en oerhört känslig hund. De kan vara både högljudda och försvara sig genom att bitas ifall en besvärlig situation skulle uppstå. Även deras päls kan kräva en hel del arbete. Den amerikanska cocker spanieln behöver regelbunden pälsvård i form av borstning. De behöver även klippas och badas. Men de kan även vara milda och härliga hundar om omständigheterna är rätt. Rasen är oerhört populär i USA och presterar bra i sporter och träningsformer som agility.

Amerikansk Cocker Spaniel

Den amerikanska och engelska cocker spaniel ansågs tills ganska nyligen vara samma ras, men i själva verket gick raserna isär för runt hundra år sedan. En amerikansk cocker spaniel är en mycket mindre, lättare hund och har fötts upp för att mer fungera som ett sällskapsdjur. Hunden har därför tappat mycket av sina förfäders jaktförmåga, även om den fortfarande kan betraktas som en jakthund i USA.

Vikt

9–14 kg

Mankhöjd

34–39 cm

Livslängd

10–12 år

Antal i Sverige

2918 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

7000–12000 kr

Färger

Blå Roan
Blå Roan & Tan
Brun
Brun & Tan
Brun & Vit
Brun Roan
Brun Roan & Tan
Brunvit & Tan
Creme
Golden
Mattgul
Mattgul & Vit
Röd
Röd & Vit
Röd Roan
Sable
Sable & Vit
Silver
Svart
Svart & Tan
Svart & Vit
Svartvit & Tan
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Medan många renrasiga hundraser har varit långsamma med att korsa Atlanten, har spaniel-familjen varit väl representerad i USA i århundraden. De första pilgrimerna som reste mot Amerika i början på 1600-talet tog med sig en mindre spaniel, vilket gjorde den till den första europeiska hunden som man vet att ha satt sin fot på amerikansk mark.

Det var dock mycket senare, 1878, som den första hunden registrerades hos den amerikanska kennelklubben – och man gjorde ingen skillnad mellan de amerikanska och engelska varianterna fram till 1920-talet, då det blev klart att en helt annan hund växte fram för att passa de amerikanska hundägarna. Den amerikanska kennelklubben registrerade den engelska cocker spaniel 1946, men Storbritannien var långsammare att med erkänna den amerikanska rasen, vilket de gjorde 1970. Den amerikanska cocker spanieln är i dag en av de populäraste hundraserna i USA.

Temperament & Egenskaper

En amerikansk cocker spaniel personlighet kan vara svår, vilket möjligtvis har färgat vår syn på rasen. När de placeras i okända omgivningar eller genomgår obehagliga upplevelser blir de lätt stressade, och deras känsliga natur innebär att de är bland de hundar som mest sannolikt tillgriper bett som sitt första försvar. Men i sitt rätta element är de lugna och glada hundar.

Hunden är känd för att vara en känslig ras, både mentalt och fysiskt. Den har en mjuk personlighet och svarar inte bra på hård behandling. Hunden kan lätt bli skällig eller börja fräsa om den har ont eller är rädd. Separationsångest är vanligt i rasen, och en amerikansk cocker spaniel bör inte spendera tid ensam.

Pälsvård & Skötsel

Den här hundens päls kan kräva en hel del tid. Daglig borstning behövs för att förhindra att pälsen tovar sig, särskilt runt öronen och bakänden. Öronen bör dessutom rengöras regelbundet för att förhindra infektioner. Som ägare till en amerikansk cocker spaniel bör du överväga att anlita en professionell klippare. De flesta hundar måste klippa håret och tvättas minst varannan månad för att hantera pälsen. Som allergiker bör du tänka en extra gång innan du skaffar en hund av denna ras, då de inte betraktas som allergivänliga. Även om de inte fäller extremt mycket så kommer de att sprida allergener i form av till exempel mjäll, vilket är en vanlig orsak till allergi.

Träning

Den amerikanska cocker spanieln är avlad för jakt och bör upprätthålla god muskelmassa, även om rasen inte behöver så mycket motion och träning för att bli av med överflöd av energi. Hunden tycker ofta om att träna genom att hämta en boll, andra leksaker, eller följa med på en enkel promenad. De tycker mycket om att umgås med sina människor, så promenader är ett bra träningsalternativ.

Om de har en hundkompis kan de leka och träna varandra. En amerikansk cocker spaniel gillar att vara till lags med och tycker om att leka, så det här är ett verktyg du kan använda för att uppmuntra till träning. Rasen kan även utmärka sig i sporter som agility.

Sjukdomar & Hälsa

På grund av den amerikanska cocker spanielns popularitet, i synnerhet under det amerikanska åttiotalet då rasen under en lång tid var en av favorithundarna, utnyttjades hunden av oseriösa uppfödare som var mer intresserade av att tjäna pengar snarare än att fokusera på hundrasens hälsa. Detta har resulterat i en hund med sämre hälsa och som löper risk att drabbas av vissa hälsoproblem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en amerikansk cocker spaniel, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

 • Allergier
 • Korsbandsskada
 • Dilaterad kardiomyopati
 • Epilepsi
 • Glaukom
 • Immunmedierad hemolytisk anemi
 • Keratoconjunctivitis sicca (torra ögon)
 • Otitis externa
 • Taruis sjukdom (fosfofruktokinasbrist)
 • Progressiv retinal atrofi
 • Rage syndrom
 • Sjuk sinusknuta (sinusknutesyndrom)
 • Tumörer
 • Urolitiasis (sten i urinvägarna)
 • Dermatit (relaterad till A-vitamin)
 • Katarakt (grå starr)
 • Retinal dysplasi (näthinneveck)
 • Exoftalmus (utstående ögon)
 • Otillräckligt strama ögonkanter

Att köpa en amerikansk cocker spaniel kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.