Trots sitt glamorösa rykte är rasen afghanhund en jägare i hjärtat, avlad för att jaga vilt över ojämna terränger. Samtidigt som den har sina kungliga drag så behöver den en daglig chans att få sträcka på benen i ett säkert område. Dess värsta drag är en ovilja att komma in vid inkallningar. Hunden kommer att jaga små djur om den har möjlighet men inomhus kommer den att kunna samexistera mer fredligt. Även om hunden är snäll mot barn är den inte alltid sugen på att leka eller umgås med dem. Den afghanska hunden beskrivs ibland som kattliknande. Den är självständig men samtidigt känslig och inte alltför demonstrativt.

Afghanhund

Den afghanska hunden är en gammal ras och lyser av värdighet. Den är hängiven och lojal med en charmig och livlig personlighet. Sedan antiken har de varit kända för sin elegans. Men den tjocka, silkeslena pälsen som är lite utav rasens signum är inte bara till för utställning - den fungerade framförallt som skydd mot det hårda klimatet i bergiga regioner där afghanhundar ursprungligen fick sitt uppehälle.

Vikt

20–30 kg

Mankhöjd

63–74 cm

Livslängd

12–14 år

Antal i Sverige

493 st

Allergivänlig

Ja

Uppskattat pris

15000–30000 kr

Färger

Svart
Röd
Creme
Blå
Silver
Vit
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Den afghanska hunden har sitt ursprung som jägare i Afghanistan och kategoriseras som en vinthund. Faktum är att vissa myndigheter hävdar att afghanhunden är den äldsta rasen av renrasiga hundar. Eftersom rasen föregick den skrivna historien med några tusen år – och eftersom den utvecklades på några av världens mest avlägsna platser, kommer dess exakta tid och bakgrund i det stora område som nu är Afghanistan, Indien och Pakistan aldrig att bli fastställt.

Den fördes till Europa i slutet av 1800-talet av brittiska soldater som återvände från de indisk-afghanska gränskrigen. Vad vi vet mer är att rasen i århundraden var robusta, flottfotade kamrater vid jakt och statussymboler för kungar, stamhövdingar och aristokrater i Asiens bergsriken.

Rasen avlades och användes framförallt som jakthundar. På grund av sin smidighet och hastighet följde den med de ridande jägarna för att jaga större byten i både öknen och bland bergen. Hunden var högt uppskattad för sin förmåga att springa snabbt över långa avstånd. De höll modigt farliga djur, såsom leoparder, i schack tills deras jägare på häst ryckte in. Hunden uppskattades också för sin förmåga att tänka och jaga självständigt utan mänsklig ledning. Dagens afghanhund jagar inte leoparder, men denna vinthund behåller den oberoende karaktären hos en jakthund.

Temperament & Egenskaper

Hur är en afghanhund? De älskar att leka och ha kul men de är också oerhört självständiga. Ibland beskrivs de som avlägsna, de kan vara försiktiga med främlingar och lite avvikande. Tidig socialisering är nyckeln. Deras oberoende personlighet har sett dem liknas med hundvärldens katt. De kan antingen vara din bästa vän eller inte alls bry sig om att du är i rummet.

Den afghanska hundens temperament passar inte för alla, men de är bra husdjur med rätt ägare. Den är en mycket lojal hund som längtar efter personlig uppmärksamhet. Lämna inte hunden ensam hemma under en längre tid, eftersom de kan uttrycka sitt missnöje genom att bli destruktiva. Rasen är vanligtvis inte skällig av sig.

Om du bestämmer dig för en afghansk hund, var beredd på en hund som älskar att springa och behöver utrymme för att göra det dagligen. På grund av detta behöver de utrymme och boende i lägenhet rekommenderas inte – såvida du inte har nära tillgång till en bra hundrastgård och kan ge den bra motion.

Hundägare vill alltid känna att deras hund är den smartaste i grannskapet, och även om detta kan vara sant, kan intelligens hos en hund komma i många former. Den afghanska hunden kan ibland anses att vara lite dum, men afghanska älskare håller verkligen inte med. Deras egenskaper gör att de inte är helt lätta att träna, men det betyder inte att de är dumma. De föredrar helt enkelt att tänka för sig själva och göra saker på sina egna villkor. Du kanske måste vara mer kreativ när du tränar en afghanhund, men deras elegans, kungliga luft och hängivenhet för sina människor gör dem till speciella följeslagare.

Pälsvård & Skötsel

Deras iögonfallande päls kan vara avskräckande för många allergiker, vilket är synd. Faktum är att de har lite mjäll, fäller förvånansvärt lite och pälsen har samma pH-värde som håret på oss människor. Med andra ord lämpar de sig utmärkt för personer med allergi. Generellt sett tappar vuxna afghanska hundar sin päls varje vår och höst, medan en okastrerad tik fäller pälsen varje säsong. En annan egenskap som gör rasen allergivänlig är att de dräglar väldigt lite, något som annars kan orsaka allergiska reaktioner hos deras ägare.

Regelbunden skötsel är nyckeln till att hålla god pälsvård. Afghanhundar behöver bada varje vecka och borstas för att få bort dött hår och för att förhindra att de trasslar – och för att pälsen ska förbli så vacker som den kan vara. Den långa, silkeslena pälsen är rasens kännetecken. En välskött päls bidrar till glamouren hos de afghanska hundarna.

Det viktigaste när du badar denna ras är att vara mycket grundlig. Sänk fingrarna djupt ner i pälsen medan du masserar in schampot i pälsen och se till att varje del av pälsen schamponeras och sköljs ordentligt. När du har sköljt pälsen är det en bra idé att göra en extra sköljning för att kyla ner temperaturen något för att säkerställa att alla produkter sköljs bort.

Samma tillämpning gäller för konditionering av pälsen. Om du kan bada din hund varje vecka behöver du inte borsta mellan baden. Du vill aldrig borsta en torr och smutsig päls. Men om du inte badar varje vecka, förbered dig på att spendera flera timmar per vecka på att borsta pälsen. Se till att du använder en återfuktande spray för att fukta pälsen lätt så att den inte går sönder och skadas.

Träning & Motion

På grund av sin självständiga natur bryr sig afghanhunden inte mycket om att ta order och lyda kommandon. De är väldigt intelligenta, listiga och ibland kan det upplevas att hunden tränar dig istället för tvärtom. För att träna en afghanhund behöver du få hunden att följa dina kommandon genom att få den att tro att det är hundens egen idé att göra det istället för dina order.

En smart hund kräver smart hantering och detta bör återspeglas i hur du tränar din hund. Träning för afghanhundar bygger i hög grad på berömssystemet, där hunden får belöningar för att arbeta med dig – och inte för dig, för att uppnå ett visst mål.

Afghanhunden kan springa 60 km i timmen vilket gör dem till en av de snabbaste hundraserna. Den afghanska hunden lämpar sig bra för agility. På grund av sin kompakta kropp, långa ben och stora fötter manövrerar den afghanska hunden agilitybanan med lätthet. Du som ägare kommer att ha lika kul som hunden och det bildar ett evigt band mellan dig och din afghanhund.

Sjukdomar & Hälsa

Generellt sätt är rasen både sund och frisk. Men precis som alla hundar kan afghanhunden utveckla vissa hälsotillstånd som kan bli problematiska, särskilt om du inte är försiktig med vem du köper från. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en afghanhund, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

 • Allergier
 • Cancer
 • Juvenil katarakt (tidig grå starr)
 • Hypotyreos (hypotyreoidism)
 • Afghansk myelopati
 • Anestesikänslighet
 • Chylothorax
 • Hornhinnedystrofi
 • Dilaterad kardiomyopati
 • Körsbärsöga
 • Hemofili A (blödarsjuka typ A)
 • Glaukom
 • Osteochondros (bogskador)
 • Pemphigus foliaceus
 • Näthinneavlossning
 • Retinal dysplasi (näthinneveck)
 • Von Willebrands sjukdom

Att köpa en afghanhund kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite afghanhund-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av