
Malinois
Den atletiska hundrasen malinois var ursprungligen avlade för att sköta boskap och är en av de fyra belgiska vallhundarna. I dag finner du dem bland annat som skyddshundar inom polis och militär – men också som kära familjehundar. De är intelligenta och har mycket energi, vilket gör att de kräver riklig motion, stimulans och en erfaren hundägare som är fast och konsekvent.
Vikt
20–30 kgMankhöjd
56–68 cmLivslängd
12–14 årAntal i Sverige
2560 stAllergivänlig
NejUppskattat pris
10000–35000 krFärger
Historia
Med sin svarta mask och karaktäristiska päls är det lätt att urskilja malinois från de övriga hundarna som kallas belgisk vallhund, närmare bestämt tervueren, laekenois och groenendael. Runtom i världen så har diskussionerna varit intensiva gällande om de olika raserna inom den här kategorin faktiskt är egna raser, eller rentav bara varianter av en belgisk vallhund – och många av kennelklubbarna har olika sätt att se på saken. Malinois påminner mycket om andra lokala brukshundar och är med stor sannolikhet besläktade med raser som bland annat den holländska eller tyska herdehunden.
Den belgiska vallhunden har en gedigen historia. Men år 1891 började man medvetet med att definiera och utforma en standard vid den belgiska veterinärmedicinska skolan Cureghem. Syftet var att man över tid ville förbättra hundens egenskaper. Ungefär omkring samma era bildades klubben för belgiska vallhundar och strax därefter blev hunden både en registrerad och officiell avelshund.
Hunden malinois tros ha fått sitt namn från den belgiska staden Malines, där de också tros ha sitt ursprung ifrån. I staden bildades år 1898 en klubb som ungefär kan översättas till fawnfärgade belgiska vallhundar. Herdeverksamhet hade blivit lite passé och i början av 1900-talet blev de allt vanligare som utställningshundar. Den kommande tiden var det i synnerhet groenendael tillsammans med malinois som var de populäraste belgiska vallhundarna och många exporterades runtom i världen.
I samband med första världskriget fick rasen verkligen visa prov på sin duglighet och användes av militären inom flera områden, som exempelvis drag- och budhundar. Därefter startade flera förstklassiga kennlar för hundrasen malinois i Belgien. Dagens malinois är oftast betraktad som en familje- och utställningshund. De utför dock fortfarande arbeten som polis- och militärhundar inom områden som bevakning, räddningsinsatser, sök- eller vaktuppdrag. På grund av sin mångsidighet har rasen gjort sig ett stort namn internationellt och inte minst i USA.
Temperament & Egenskaper
Som vakthund kan malinois skilja sig från mängden, då de i regel inte är aggressiva. Men med det sagt heller inte tillbakadragna eller blyga. De är självsäkra, alerta och skyddar både egendom och sin familj med ett lugnt och sansat uppträdande. Hundar av den här rasen får ett starkt band till sina människor och kan till en början uppträda reserverat mot främlingar. När nytt folk träder in i bilden läser de av sin ägare huruvida den nya gästen ska accepteras eller ej. I egenskap av arbetshund är malinois mycket enastående och intelligent. De har dock en tendens att övertänka situationer vilket kan leda till att hunden blir nervös eller orolig.
Pälsvård & Skötsel
På grund av sin dubbla tjocka päls behöver en malinois borstas veckovis. Men då de har kortare päls kräver de vanligtvis lite mindre pälsvård jämfört med de andra tre belgiska vallhundarna. De är kända för att de fäller mycket och är ingen hund för en allergiker. Den hårda ytterpälsen tillsammans med deras tjocka underpäls ger bra skydd mot de flesta väder, något som inte är så konstigt då de avlades för att arbeta utomhus oavsett omständigheter.
En malinois bör få sina tänder borstade för att förebygga och bli av med tandsten. Detta bör göras minst ett par gånger i veckan, men helst mer för en generellt god munhygien. Om hunden inte sliter ner sina klor naturligt bör de klippas med jämna mellanrum. På så vis håller du hundens tassar i god kondition och du slipper rivmärken när hunden blir lite för entusiastisk.
Parallellt med att du vårdar hunden kan du även hålla ögonen öppna efter utslag, sår, rodnader eller andra tecken på inflammationer. Detsamma gäller munnen, nosen, tassarna och ögonen. Det är ett enkelt sätt att upptäcka och förebygga eventuella hälsoproblem i tid.
Träning & Motion
Malinois har gjort sig ett stort namn globalt för sin lydighet och förmåga att träna. Du som tränare bör dock undvika tråkiga, enformiga träningspass då hunden är mycket intelligent. Varierade och utmanande uppgifter bör vara det man strävar efter. Deras något sårbara karaktär gör att man bör undvika alla former av negativa förstärningsmetoder då detta kan leda till en ovilja och att hunden blir trotsig. Med en historia som herdehundar finns det alltid en risk att hunden kan visa en aggressiv sida. Men genom socialisering och rätt träning kan detta enkelt undvikas.
De har en bakgrund som hårt arbetande hundar med långa uttröttande arbetsdagar. Detta medför en nödvändighet att hunden får rikligt med motion och aktivitet. Andra sätt att stimulera en malinois är genom aktiviteter och hundsporter såsom lydnadövningar eller agility. En malinois som inte får tillräckligt med mental stimulans eller fysisk motion löper risk att bli frustrerad och utåtagerande.
Sjukdomar & Hälsa
Den belgiska vallhunden malinois är i stort sett en frisk hundras. Men som precis som med alla hundraser finns det en risk att de utvecklar eller drabbas av en del hälsotillstånd. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en malinois, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:
- Höftledsdysplasi
- Armbågsledsdysplasi
- Progressiv retinal atrofi
- Anestesikänslighet
- Magomvridning (tarmvred)
- Epilepsi (krampanfall)
- Atopisk dermatit
- Pannus (kronisk ytlig keratit)
- Hemangiosarkom
- Osteochondros (bogskador)
- Katarakt (grå starr)
- Kryptorkism (kryptorchism)
Att köpa en malinois kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.