Laekenois är en välproportionerad medelstor hund som i många avseenden påminner om de andra tre belgiska vallhundarna. Men med den stora skillnaden att de har en kurvig päls. Det är en flitigt arbetande hund som är både vaksam, spänstig och utgör goda vakthundar. De kan anses vara något av en aristokratisk hundras med ursprung ur det kungliga slottet i Laeken, norr om Bryssel i Belgien och är utan tvekan den mest sällsynta av de fyra belgiska vallhundarna. Förutom att valla och vakta får så utmärker de sig i en rad olika moment såsom agility, lydnad och spårning.

Laekenois

Laekenois är en av de fyra erkända belgiska vallhundarna. Hundrasen har sitt ursprung i 1880-talets Belgien, där de vallade får i Laekens slott, som är ett kungligt slott i huvudstaden Bryssel. Det är den mest ovanliga belgiska vallhunden som först på senare tid fått sitt namn känt över världen. Även om det är en egen ras, beroende på var du befinner dig, så är det inte alltid de skiljer sig så mycket från de tre övriga raserna.

Vikt

20–30 kg

Mankhöjd

56–66 cm

Livslängd

10–12 år

Antal i Sverige

91 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

5000–25000 kr

Färger

Fawn
Röd
Sobel
Svart
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

En del hävdar att Laekenois egentligen inte är en egen hundras, utan snarare att det är en variant av de belgiska vallhundarna tervueren, malinois och groenendael. Medan andra anser att hunden tillhör en egen ras. Man anser även att de är den sällsyntaste och ädlaste av de fyra belgiska vallhundarna. De spelade dock en mindre roll i den belgiska vallhundens historia och kunde beskrivas som en korthårig belgisk vallhund, men som inte är av typen malinois. Men detta namn gör inte den här intressanta och unika rasen rättvisa.

När man i början av 1900-talet började klassificera de belgiska vallhundarna delade man in dem efter utseende i omkring sex olika varianter. Sedan minskades detta antal ner till de fyra vi känner till i dag. Laekenois har sitt ursprung i den belgiska förorten Laeken utanför Bryssel – där de i det kungliga slottet hade som uppgift att valla får. Det sägs även att hunden hade ett annat, lite mer udda uppdrag, nämligen att passa linne som torkade ute på fälten.

Under första och andra världskriget fick de axla rollen som budbärare, en uppgift som dessvärre resulterade i att deras antal sjönk drastiskt, en förlust som hundrasen än i dag inte helt har återhämtat sig från. Dagens laekenois är fortfarande oftare arbetshundar än husdjur. De är herdehundar av tradition och är naturligt bra på att valla hjordar eller vakta boskap – något som kan märkas av som familjehundar då de utgör mycket kloka vakthundar.

Temperament & Egenskaper

En laekenois kommer att hänge sig åt sin familj, vilka de kommer att vara väldigt beskyddande av – inklusive deras egendom. Med ett naturligt drag av att vara uppmärksamma kommer de med stor sannolikhet att agera defensiva vakthundar och vara misstänksamma mot främlingar. De är avlade för att följa instruktioner och att arbeta. Men får de inte den stimulans de behöver så kan de vara benägna att få vissa beteendeproblem. De behöver konsekventa gränser och handledning.

Även om den här rasen kan fungera med andra mindre djur i hemmet, som katter, bör man vara på sin vakt, då de löper risk att förväxlas med bytesdjur. De kan leva tillsammans med barn, men bör ha socialiserats redan från ung ålder. Hunden har mycket kraft i sig och är livlig till sin natur, vilket gör att man alltid bör vara försiktig när det gäller mindre barn.

Då laekenois är en hund som är väldigt beroende av sina människor bör de inte lämnas ensamma under längre perioder. Detta kan leda till att hunden utvecklar separationsångest.

Pälsvård & Skötsel

Pälsen hos en laekenois är ofta rufsig och trådig men kan ha en kortare och mjuk underpäls. De fäller inte några större mängder men bör fortfarande borstas regelbundet för att undvika att pälsen blir matt – gärna med en borste som är anpassad för en lurvig päls. På så vis avlägsnar du mjäll och hindrar att pälsen tovar sig. Ett par gånger om året brukar de däremot fälla ganska mycket, i samband med årstidsskiftena. Dessa perioder kräver mer pälsvård och kan vara en mardröm för allergiker. Att borsta hunden ordentligt utomhus varje morgon kan minska mängden löst hår som hamnar runtom i hemmet.

Som med hundar i största allmänhet, bör du inte lämna en laekenois i varma klara sommarväder. Deras trådiga päls gör att hunden inte skyddas från solen och riskerar skador på huden. Du kan använda en hundvänlig solkräm för att ge hunden extra skydd. Hunden kan ha sporrar, eller daggklor som det också kallas, på både fram- och bakbenen. Du kan låta en veterinär ta bort dem, i synnerhet ifall din hund arbetar mycket eller löper risk att skada sina klor.

Träning & Motion

En laekenois mår som bäst när de får arbeta. Blir de understimulerade eller får för lite träning kan deras samlade energi leda till att de blir destruktiva eller stökiga att ha att göra med. Lek, träning och långa promenader ser till att hålla hunden sysselsatt under dagen. De är duktiga löpare och gör dig mer än gärna sällskap på cykelturen eller löprundan.

Den här hundrasen är alltid angelägen om att göra sin ägare glad. De är intelligenta, utmärkta att träna och kapabla att utföra många olika typer av utmaningar och arbeten. Många hundar av den här rasen har utmärkt sig i allt ifrån spårning till agility och lydnadsövningar. Men denna intelligens innebär också att det krävs regler och fasta ramar redan från tidig ålder, för att undvika att de testar gränserna eller beter sig illa.

Sjukdomar & Hälsa

En laekenois får vanligtvis ett friskt liv upp i tonåren. Men i likhet med de andra belgiska vallhundarna kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en laekenois, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

 • Höftledsdysplasi
 • Armbågsledsdysplasi
 • Epilepsi (krampanfall)
 • Progressiv retinal atrofi
 • Katarakt (grå starr)
 • Osteochondros (bogskador)
 • Kryptorkism (kryptorchism)
 • Hypotyreos (hypotyreoidism)
 • Pannus (kronisk ytlig keratit)
 • Magomvridning (tarmvred)
 • Atopisk dermatit
 • Hemangiosarkom

Att köpa en laekenois kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite laekenois-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av