
Boxer
Boxern är en glad och lekfull hund med ett ursprung som jakthund i Tyskland. Det är en relativt stor hundras med mycket lojalitet. De gör bra ifrån sig i hundsporter som agility men även i rollen som tjänstehund. Även armén drog nytta av hunden under första världskriget men de lever i dag framför allt som underbara familjevänner. När det kommer till att arbeta så jobbar de på bra och har vanligtvis ganska lätt för att lära sig i träningssammanhang. Pälsen är lättskött, utseendet kraftfullt med en ganska energisk personlighet.
Vikt
25–32 kgMankhöjd
53–63 cmLivslängd
9–12 årAntal i Sverige
4937 stAllergivänlig
NejUppskattat pris
10000–35000 krFärger
Historia
Hundrasen boxer är en brukshund som även axlat rollerna som tjänste- och jakthund. Rasen utvecklades i Tyskland genom att korsa den tyska bulldoggen bullenbeisser, som kan översättas till björn- eller tjurbitare, med den engelska bulldoggen. Bullenbeisser härstammar ursprungligen från bland annat mastiffer och användes som jakthundar för att jaga vilt, såsom hjort, vildsvin eller björn. De hade förmågan att hålla fast sitt byte tills dess att jägaren kom till platsen, och det säger sig självt att hunden behövde både ha en rejäl käke och rejäla tänder.
Men allteftersom blev efterfrågan på hundens jaktegenskaper mindre och de sadlade sakta men säkert om till att istället hjälpa bönder med att driva och vakta boskap. Man såg till att avla på de hundar som hade bäst arbetsförmåga. Den tyska bulldoggen finns i dag inte längre kvar utan dagens moderna boxer, som har ett mer utmärkande utseende än sina tidigare generationer, har tagit bullenbeisserns plats. Omkring förra sekelskiftet ville man arbeta fram en mer specifik standard och upprätta en egen ras. Men var namnet boxer kommer ifrån är i dag ännu oklart.
Boxern fick under första världskriget axla flera olika roller inom armén. Förutom att agera vakthundar fick de även bära packning eller springa med bud. När kriget väl hade nått sitt slut hade den tyska hunden alltmer gjort sig ett namn och populariteten kom att spridas till andra länder, i synnerhet som sällskapshundar. 1939 publicerades boken The Boxer som bland annat porträtterade vad man anser vara modern till dagens moderna boxer, även om den skiljde sig något till utseende. Efter andra världskriget tog amerikanska soldater med sig boxerhundar hem, vilket lade grunden för rasens stora popularitet i landet. Ända fram tills i dag har boxern förblivit en populär familjehund som även presterar bra på agilitybanan, som vakt- och tjänstehundar.
Temperament & Egenskaper
Hundrasen boxer är modig, lekfull, självsäker men också uppmärksam och alert. Deras troget beskyddande karaktär gör de till kärleksfulla familjemedlemmar, men det gör dem också misstänksamma mot främlingar. Deras storlek och fysiskt imponerande utseende, tillsammans med sina naturligt bevakande instinkter gör boxern till en utmärkt vakthund. Om en situation uppstår där de känner att de behöver skydda sin familj kan visa en sannerligen heroiska sida.
Men i övrigt är hunden i allmänhet skojfrisk och på glatt humör, pålitliga egenskaper som gör att en boxer betraktas som en lämplig hundras för familjer med barn. Mindre djur i hushållet brukar också kunna leva sida vid sida med den här hunden. Men får de inte rätt social träning tidigt från det att de är valpar, kan det uppstå konflikter med andra större hundar.
En boxer tycker om att umgås med sin familj, och kan som med så många andra hundar drabbas av separationsångest om de lämnas ensamma för länge. Det kan även leda till att hunden blir uttråkad, vilket i värsta fall också kan leda till att den blir destruktiv. Att mentalt stimulera hunden är därför också ett viktigt inslag när det kommer till den här rasens träningsrutiner.
Pälsvård & Skötsel
Pälsen hos en boxer ligger nära intill deras atletiska kropp och är blank, kort, slät och lättskött. De fäller inga större mängder, men märkbart mer mellan säsongerna. För att hålla hundens päls i trim räcker det vanligtvis med att borsta hunden då och då vid behov. Boxrar är i allmänhet renliga av sig och är kända för att, nästan som en katt, slicka och tvätta sig. De behöver därför bara bada vid behov, om de till exempel blivit särskilt smutsiga eller du börjar känna en stark doft.
Övrig skötsel består av kloklippning och tandborstning. Beroende på hur mycket hunden naturlig sliter ner klorna, behöver de vanligtvis klippas några gånger per månad. Genom att hålla klorna korta undviker du förutom skador hos hunden, att du själv får rivsår när hundern hoppar upp och hälsar på dig. Tänderna ska helst borstas flera gånger i veckan, men varje dag är det bästa skyddet mot potentiella tandsjukdomar och för att ge hunden en god munhälsa. Börja vänja hunden redan från valpålder, och gör skötseln till en rolig med nödvändig rutin.
Träning & Motion
Boxer är en hundras som vanligtvis är lätt att träna, redan från det att den är ung. De tycker om att vara till lags och deras intelligens gör att de arbetar bra. Normalt sett är de spralliga och glada hundar men med något av en busigare sida. Får de dock inte rätt träning tidigt, kan hunden utveckla stökiga och besvärligare sidor. Man behöver vara konsekvent och uppfostra hunden för att få den att uppföra sig på ett acceptabelt sätt. Råder det brist på mental stimulans börjar de underhålla sig själva och kan bli olydiga.
Att träna en boxer är viktigt, inte minst då de av misstag kan lyckas välta, eller i värsta fall skada människor om de inte lär sig att kontrollera sig själva. För att hunden ska ta träningen på allvar, behöver man vara bestämd men rättvis och använda positiva förstärkningsmetoder med mycket belöningar i form av mat, lek och beröm.
Låter du boxern komma undan med saker, kommer den sannolikt att börja tänja på gränserna ännu mer. Det kan vara en bra idé att ta en promenad eller leka en stund innan träningspasset, för att på så vis förbättra hundens fokus. Men att träna inkallning brukar inte vara några problem, då hunden lär sig snabbt. Att få hunden rumsren brukar inte heller vara någon konst, så länge den får vistas utomhus i tillräckligt stor utsträckning.
Det är en aktiv hundras som behöver mellan en till två timmars motion om dagen. Det kan vara i form av promenader, men på grund av deras relativt höga intensitet bör de även få springa utan koppel för att de verkligen ska få utlopp för all sin energi. Motion i kombination med mental stimulans är viktigt för att förebygga att en boxer utvecklar beteenden som är stökiga eller i värsta fall destruktiva.
Sjukdomar & Hälsa
En boxer lever vanligtvis mellan 9-12 år och är för det mesta förhållandevis friska. Men det är fortfarande en trubbnosig, eller brakycefal hund, något som kan leda till andningsbesvär. Och precis som alla raser är de fortfarande benägna att få vissa problem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en boxer, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:
- Höftledsdysplasi
- Brakycefalt syndrom (försvårad inandning)
- Progressiv axonopati
- Juvenil njursjukdom
- Cancer
- Aortastenos (subvalvulär aortastenos)
- Kardiomyopati
- Hypotyreos (hypotyreoidism)
- Hornhinnedystrofi
- Demodex (demodikos)
- Magomvridning (tarmvred)
- Allergier
- Dövhet
Att köpa en boxer kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.