Den bosniska hundrasen bosanski ostrodlaki gonic-barak, som vi i Sverige kallar för bosnisk stövare, är en medelstor men snabb hund. Det som särskilt kännetecknar den här hunden är deras lurviga utseende och relativt långa ben. Som man hör på namnet, har de sitt ursprung i Bosnien och Hercegovina och är den enda erkända rasen internationellt från denna region. Den utvecklades ursprungligen från inhemska och lokala hundar som kom att korsas med italienska jakthundar, som under tidigare århundraden begett sig österut. Deras primära uppgift var och är än i dag att jaga vilt, såsom vildsvin, räv och hare.

Bosanski Ostrodlaki Gonic-barak

Den bosniska hunden vars fullständiga namn är bosanski ostrodlaki gonic-barak, kallas även ibland bara barak. Det är en tjusig hund med grov, lång päls och med en tjock mustasch samt ett tjockt skägg. Trots sin storlek är de väldigt snabba och atletiska, tack vare sina långa ben. De har sitt ursprung i Bosnien och Hercegovina där de i över hundra år använts som jakthundar. Även om de flesta hundar av den här rasen förmodligen axlar rollen som arbetshundar, verkar de även kunna anpassa sig till livet som husdjur.

Vikt

16–24 kg

Mankhöjd

46–56 cm

Livslängd

12–15 år

Antal i Sverige

65 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

5000–10000 kr

Färger

Fawn
Grå
Röd
Svart
Vit
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

I sitt hemland går hundrasens fullständiga namn under bosanski ostrodlaki gonic-barak, men refereras i folkmun bara till barak och på svenska kallar vi den även för bosnisk stövare. Tidigare var hunden även känd som illyrisk stövare, vilket var namnet som de år 1965 ursprungligen erkändes under internationellt. Det är en medelstor strävhårig jakthund som traditionellt sett avlats för att jaga bland annat räv, vildsvin och annat större vilt.

Deras historia är dessvärre dåligt dokumenterad, men tros ha haft sin början i slutet av 1800-talet då man korsade flera olika typer av lokala och inhemska hundar med italienska jakthundar. Man kan bara spekulera, men med tanke på hundens storlek i förhållande till övriga hundar i regionen, tros de möjligtvis också vara släkt med istarski kratkodlaki gonic, den istriska stövaren. De delar dessutom fortfarande en del egenskaper med molosserhundar, det vill säga mastiffer eller doggar, och det skulle inte vara förvånande om baraken var en sen ättling till dessa hundar.

Baraken blev i synnerhet omtyckt för sin förmåga att kunna ta sig fram i de bergiga och knackiga bosniska landskapen, som möjliggjordes genom hundens förhållandevis långa ben. Dagens bosniska stövare hålls fortfarande i de flesta fall som jakthundar, även om en del blivit kära familjehundar. Men till och med i sitt hemland har hunden förblivit relativt sällsynt och vissa menar på att rasen riskerar att bli utrotad.

Temperament & Egenskaper

Den bosniska baraken har en typsik jaktkaraktär för en sök- och spårhund. De brinner starkt för att, så länge det behövs, ihärdigt följa efter sitt byte. De är målmedvetna, modiga och pigga hundar med mycket energi som älskar att vara utomhus och få motion. Så på så vis kan man säga att de har två olika personligheter, beroende på om de är hemma eller ute på jakt. En barak som jagar är ihärdig och ivrig medan en hund i hemmet är lättsam och glatt umgås med sin familj.

Då de är kända för att arbeta i flock, kommer de sannolikt att tolerera och acceptera andra hundar i hushållet. Detsamma kan man dessvärre inte säga om katter, kaniner eller andra mindre djur. De har ett starkt band till sin familj och visar vanligtvis en godhjärtad lojalitet. Även mot barn kan de visa en väluppfostrad sida och är vanligtvis försynta och skötsamma.

Mot nya människor kan de till en början vara något försiktigare, en egenskap som för övrigt gör att de kan fungera som goda vakthundar. När något väcker intresset hos den här hunden är dess första instinkt att skälla. Detta kommer den att göra tills den fått nya instruktioner och de anses vara relativt högljudda skällare i förhållande till andra likartade hundar.

Pälsvård & Skötsel

Den här grovhåriga hunden har ett naturligt slarvigt utseende. Det spelar ingen roll om du borstar den varje dag, hundens frisyr kommer alltid att se rörig ut. Men det är också detta som kan vara charmen med den här hundrasen. Även om deras päls är något längre så är det hundar som kräver relativt lite pälsvård. För att få bort överblivet dött hår, kvistar och rester från buskar, och för att se till så att pälsen inte tovar sig behöver hunden i alla fall borstas ett par gånger i veckan.

De behöver bara bada om de blivit extra smutsiga, leriga eller börjar lukta. Deras ihopvikta öron gör att luftflödet minskar och de är mer benägna att bli fuktiga jämfört med upprätta öron. Man bör därför vara särskilt observant efter tecken på infektioner eller inflammationer, då de kan bli svåra att åtgärda om problemet kvarstått för länge. Som med alla hundar så mår baraker bra av regelbunden tandborstning och att klorna hålls korta.

Träning & Motion

Jakt- eller doftrelaterade uppgifter kommer antagligen att gå som på räls. Andra träningsformer, som exemeplvis lydnadsövningar, kan dock komma att kräva en hel del tålamod. Trots sin intelligens kan de fortfarande ha en stark egen vilja och kan behöva stora pådrivningar för att utföra arbeten som de inte tycker om.

Då hunden i de flesta fall lever som jakthundar snarare än sällskapshundar, är kunskaperna knapphändiga gällande hundens förmågor att till exempel bli rumsren eller att koppeltränas. Deras starka naturliga jaktinsinkter är förmodligen någonting som är otroligt svårt att träna bort och en egenskap man får leva med. Detsamma gäller deras tendenser att vara högljudda.

Bosanski ostrodlaki gonic-barak är en hundras som kräver en hel del motion och de behöver spendera tid utomhus för att förbli nöjda. Minst en timmes promenad, alternativt en joggingrunda, behövs för att hunden ska få utlopp för sin energi. Men se till att alltid hålla baraken kopplad, såvida du inte är i ett inhängnat område. Deras starka doftsinne gör att de med stor sannolikhet inte kommer att lyssna på dina inkallningar om de snappar upp spåret efter ett potentiellt byte. Det är dock viktigt att låta de få springa lösa med jämna mellanrum, så att de belåtet kan få arbeta med nosen. Se bara till att det sker i ett säkert inhägnat område.

Får den här hunden inte den motion den behöver, kommer den med stor sannolikhet att börja uppföra sig okontrollerat. Detta kan yttra sig genom hyperaktivitet eller att den börjar gräva eller skälla. Detta är en naturlig reaktion för att göra sig av med överbliven energi. Dessa beteenden kan vanligtvis enkelt undvikas genom att ge hunden den motion den behöver.

Sjukdomar & Hälsa

Den bosniska stövaren är i allmänhet betraktad som en frisk hund, som vanligtvis lever upp i tonårsåldern. Brukshundar tenderar generellt att vara hälsosammare än raser som utvecklats av estetiska ändamål, då de avlas för prestationsförmåga och uthållighet. Men precis som med alla renrasiga hundar löper de viss risk att drabbas av vissa problem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en bosanski ostrodlaki gonic-barak, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Höftledsdysplasi
  • Armbågsledsdysplasi
  • Entropion
  • Ektropion
  • Öroninfektioner

Att köpa en bosanski ostrodlaki gonic-barak kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite bosanski ostrodlaki gonic-barak-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av