Hundrasen borzoi utvecklades ursprungligen som jakthundar i det forna Ryssland och kallades tidigare för ryska varghundar. De användes för att jaga alla möjliga mindre djur, som rävar, kaniner men till och med vargar. De jagade vanligtvis i grupp, en hona och två hanar, sida vid sida med sina ridande jägare och tillsammans med rävhundar. Även om det var en mycket populär hundras bland den ryska överklassen, kom de även att bli omtyckta hundar bland hela Europas kungligheter. I dag fungerar de som härliga husdjur, som trots sin storlek med rätt träning kan anpassa sig till ett liv i lägenhet.

Borzoi

Borzoi är en stor hundras som har sitt ursprung i den ryska aristokratin. Hunden tillhör gruppen vinthundar och användes för att jaga en rad olika mindre vilda djur. Rasen utvecklades selektivt och endast de mest skickliga hundarna användes för avel. Deras temperament är lugnt och mjukt men yngre barn kan de i vissa fall uppleva som påfrestande. De är intelligenta hundar som snabbt lär sig nya saker, även om de fortfarande har en självständig sida, som kan yttra sig genom olydnad om den får tråkigt.

Vikt

27–48 kg

Mankhöjd

68–85 cm

Livslängd

7–12 år

Antal i Sverige

1004 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

15000–40000 kr

Färger

Brindle
Brun
Creme
Fawn
Grå
Röd
Sobel
Svart
Vit
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Namnet borzoi kommer från det ryska ordet snabb, men hundrasen är även känd under namnet Russkaya Psovaya Borzaya. Det är en stor vinthund som har sina rötter bland den ryska adeln och hunden gick en gång i tiden även under namnet rysk varghund. Borzoi är ett resultat av korsningar av flera olika vinthundsraser och är med stor sannolikhet släkt med rysk-europeisk lajka, irländsk varghund, långhåriga vallhundar och andra varghundar. Rasens historia går, tack vare skriftliga dokument, att spåra ända tillbaka till mitten av 1600-talet. I flera hundra år tros rasen ha utvecklats av ryska adelmän och man tror även att raser som kavkazskaja ovtjarka, eller den ryska björnhunden, hade ett finger med i spelet.

Bland överklassen användes hunden vid jakt av flertalet vilda djur, där jägaren red till häst. Dessa jakter kunde vara ett stort skådespel, inkluderande över hundra hundar som jagade i grupper om tre, två hanar och en hona. Därtill användes minst lika många rävhundar vars jobb var att driva fram djuren från sina gömställen. Om en varg skymtades, släpptes hundarna lösa för att fånga och hålla fast den. Det hände att jägarna ibland släppte vargen igen, efter det att de först högtidligt och rituellt bundit den, för att vid ett annat tillfälle kunna jaga den på nytt. Att jaga på detta sätt var vanligt förekomande ända fram till mitten av 1800-talet.

Före sekelskiftet var det vanligast att hunden gavs bort i form av gåvor till andra adelsmän och det var sällan bozoi såldes för pengar. När man valde ut vilka hundar som skulle användas för vidare avlel, fick de först genomgå olika arbetsprov. Men rasens population fick ett bakslag i samband med den ryska revolutionen, på grund av hundens starka koppling till den ryska eliten. Tillräckligt många hundar hade dock hunnit exporteras utanför rysslands gränser för att rasen skulle överleva och etablera sig i andra länder. Hunden hade bland annat givits bort i form av gåvor till kungligheter som drottning Victoria och prinsessan Alexandra av Wales.

I mitten av 1930-talet fick hundrasen till sist sitt namn borzoi, som ändrades från rysk varghund. Dagens borzoi har troligtvis inte ändrats särskilt mycket i jämförelse med sina tidigare generationer i Ryssland. Den har förblivit samma långa och eleganta vinthund som en gång i tiden var en av Tsarrysslands pärlor. I Sverige är rasen relativt populär och 1972 bildades den svenska Borzoi-Ringen som sedan 1988 är associerad med den Svenska Vinthundklubben.

Temperament & Egenskaper

Borzoi kan vara självständiga och något envisa men samtidigt intelligenta, mjuka och vänliga. Deras personlighet kan sträcka sig allt från att vara praktfull till allvarlig eller skojfrisk. Som husdjur är borzoi klok, lugn och smart. De är vanligtvis väldigt kärleksfulla mot sin familj men kan vara något mer försiktiga kring nya människor. Hunden passar bättre in i hushåll utan eller med lite äldre barn, då de till viss del kan finna dem besvärliga. Men de kan även fungera i barnfamiljer, så länge de från tidig ålder tränas och blir vana.

De har även en känsligare sida, som bland annat gör att de lätt är benägna att drabbas av separationsångest om de lämnas ensamma. Detta är något man bör vänja dem vid redan från valpålder, genom att lämna dem själva under kortare stunder. Även om den här hunden är stor, är de vanligtvis inga goda vakthundar och är sällan skälliga av sig.

Pälsvård & Skötsel

Den långa släta silkeslena pälsen hos en borzoi kan vara allt från lockig till platt eller vågig. Pälsen är kortare på framsidan av benen, runt huvudet och hos hanar ser man oftast lite mer päls. Hunden fäller och man bör borsta den åtminstone en gång i veckan, mestadels för att hålla borta tovor och för att pälsen ska vara i god trim generellt. I övrigt kräver en borzoi ingen särskild pälsvård, då deras beständiga päls hjälper till att hålla lera och annan smuts borta. Det enda undantaget är när hunden säsongsvis fäller mer, då kan det vara en god idé att ta hjälp av en hårfångare och borsta oftare.

Träning & Motion

Även om en borzoi i många avseenden är intelligent, så kan deras självständigt envisa sida visa sig om de blir uttråkade, vilket kan yttra sig genom olydnad. Man bör därför se till att hålla träningsformerna varierade men också med ett varsamt tillvägagånssätt. De lär sig vanligtvis snabbt, även när det gäller inkallning. Men deras starka jaktinstinkter tillsammans med deras fantastiska skarpsynthet gör att det alltid finns en risk att deras inre drift tar över när det kommer till att jaga mindre djur.

Med sin långa historia som jakthund trivs de bäst i miljön på landet. Men får de bara den motion och stimulans som hunden behöver, kan de anpassa sig till ett liv inne i stan. En borzoi behöver minst en timmes promenader om dagen men gärna mer, och gärna så mycket tid som möjligt lös i till exempel hundrastgården där den får springa fritt.

Sjukdomar & Hälsa

Hundrasen borzoi är generellt sett frisk. Men som när det gäller alla renrasiga hundar kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en borzoi, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Bettfel
  • Magomvridning (tarmvred)
  • Progressiv retinal atrofi
  • Osteochondros (bogskador)

Att köpa en borzoi kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite borzoi-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av