En bayersk viltspårhund är en renrasig hund med sitt ursprung i södra Tyskland. De är intelligenta, lojala och kan vara något tillbakadragna. Deras päls är kort, sitter nära inpå kroppen och är inget bra val för dig som letar efter en allergivänlig hund. På grund av sin korta päls fungerar de vanligtvis väl i extrema väder. De fungerar väl med barn i de flesta åldrar men bör umgås med de som kan behandla hunden varsamt, med respekt och kan leka försiktigt. Den bayerska viltspårhunden bör inte lämnas ensam under längre perioder då de kan drabbas av separationsångest. Hunden behöver mycket motion, träning och tillgång till utrymme.

Bayersk Viltspårhund

Den bayerska viltspårhunden är en samlad, reserverad och lugn jakthund. Hundrasen kommer från Bayern i södra Tyskland därav sitt namn. De senaste hundrafemtio åren har lokala jägare använt rasen på grund av deras mod, ihållighet och goda luktsinne för att hjälpa till vid jakt av större vilt i det bergiga klimatet. Hunden är både lojal och trogen mot sin ägare vilket har gjort att denna relativt okända ras ökat i popularitet.

Vikt

17–30 kg

Mankhöjd

44–52 cm

Livslängd

11–13 år

Antal i Sverige

473 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

10000–15000 kr

Färger

Brindle
Röd
Fawn
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Tyskland, precis som många andra länder i Europa under artonhundratalet genomgick en stor social förändring när de lägre klasserna reste sig mot överklassen. Tidigare var jakt en aktivitet som endast utfördes av kungligheter och adeln. Men nu kunde vanliga människor börja jaga vilket ökade efterfrågan på jakthundar.

Det fanns två dofthundar i södra Tyskland. Den hannoveranska- och bayerska jakthunden. Men de tyska jägarna nere i söder kände att ingen av dem riktigt täckte deras behov. På den tiden var gevären inte lika träffsäkra som de är idag och när det kom till större vilt var det sällan man lyckades fälla dem med hjälp av eldkraft. Därför behövde man en hund som kunde spåra ett blodspår över längre distanser, efter det skadade djuret, tills det var försvagat nog och inte kunde springa längre.

Man korsade helt enkelt de två existerade raserna för att så småningom få fram den bayerska viltspårhunden. Hundarna hade de egenskaperna man sökte, nämligen uthållighet, smidighet och styrka. En bayersk viltspårhund är känd för sin tolerans mot smärta, sin envishet och kan vanligtvis fortsätta arbeta även om den har fått en lättare skada. Vanligtvis arbetar den genom att leda jägaren i ett långt koppel och behöver därför vara både självständig och målinriktad.

Nittonhundratolv formades den första formella bayerska klubben för hundrasen. Rasen har däremot inte varit lika populär i övriga världen och är ganska sällsynt bortom Tyskland och närliggande länder såsom Ungern och Österrike.

Temperament & Egenskaper

Även om en bayersk viltspårhund har ett markant rykte om sig att kunna jaga storvilt, är den bayerska viltspårhunden både mjuk och kärleksfull innerst inne. Den är både balanserad, lugn och hetsar sällan upp sig över något. Det är ett fantastiskt husdjur och är oftast en enpersonshund. Hunden kommer att skapa starka band till den som identifierar sig som ledaren i flocken.

Tack vare sin höga smärttröskel och milda personlighet kan det vara en utmärkt hund för en barnfamilj. Men hunden bör uppfostras med småbarn för att undvika ett olämpligt beteende. Hunden hanterar vanligtvis kortare perioder av ensamhet bra men ska aldrig tvingas att leva utomhus. De är beroende av sällskap från sina människor och att bara umgås med andra hundar räcker inte. Den bayerska viltspårhunden är väldigt centrerad kring människor och de kan rentutav vara osociala när de umgås med andra hundar av samma ras.

Mindre husdjur som till exempel katter kommer med största sannolikhet att betraktas som ett bytesdjur och fungerar vanligtvis inte väl i samma hushåll. Ett annat typiskt beteende hos hunden är att vara reserverad kring människor de inte känner. De saknar dock de territoriella instinkterna som finns i en typisk vakthund men trots det så kan det ta lång tid innan de accepterar nya människor i sina liv.

Pälsvård & Skötsel

En bayersk viltspårhund har en kompakt, tättslutande päls som fäller ganska mycket och dessutom hela tiden. Detta betyder att hunden behöver borstas dagligen året runt. Med andra ord är det ingen hund som rekommenderas för allergiker. Men pälsvården är inte så avancerad att man behöver ta till professionell hjälp. Då den mesta smutsen försvinner i samband med att du borstar pälsen behöver hunden inte badas mer än vad som är nödvändigt. Pälsen är vanligtvis ganska kort så de är inte lämpade för tuffare väder.

För att upptäcka och förhindra öroninfektioner bör även deras öron inklusive hörselgångar rengöras en gång i veckan. De har vanligtvis mörka klor vilket gör att de för somliga kan vara problematiska att klippa, då det är lätt hänt att man klipper dem för korta. Med lite träning och erfarenhet kan det vanligtvis göras säkert i hemmet men är du osäker kan du behöva ta hjälp av en professionell kloklippare. Även deras tänder bör borstas med jämna mellanrum.

Träning & Motion

Denna hund är både intelligent och social. Men precis som med andra hundraser behöver de både motion och mental stimulans för att inte bli nedstämda, uttråkade eller destruktiva. Genom positiva förstärkningsmetoder kan träningen med en bayersk viltspårhund tyckas vara enkel, om du är en erfaren hundägare. Men är du nybörjare kan deras envishet, som är typisk för en hund, vara något frustrerande. För att lyckas med träningen bör du ha tålamod och vara självsäker. Blir du irriterad kommer hunden att märka av det och tappa både intresse och samarbetsvilja.

För att öka hundens sociala förmåga är det bra att den socialiseras tidigt och helst redan som valp. På så vis kommer den inte bara att fungera bättre med andra hundar men också människor. Låt hunden interagera med andra människor och hundar i din hundrastgård, på promenaden eller anmäl dig till valpklasser.

Den bayerska viltspårhunden kan gladeligen spendera en heldag utomhus och behöver mycket motion, särskilt om hunden primärt används som husdjur. Om du inte har en någorlunda aktiv livsstil bör du tänka en extra gång innan du överväger att skaffa dig en hund av denna ras. Den optimala ägaren är tillgänglig för att träna hunden vid flera tidpunkter under en dag. Hunden behöver utrymme och lämpar sig vanligtvis inte för livet i en stadsmiljö.

Sjukdomar & Hälsa

Bayersk viltspårhund är en ganska sällsynt hundras och kanske är det därför de inte har så många hälsoproblem kopplade till sig. Men i takt med att de blir mer och mer populära som husdjur har vissa problem blivit vanligare. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en bayersk viltspårhund, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Höftledsdysplasi
  • Armbågsledsdysplasi
  • Artros (osteoartrit)
  • Hypotyreos (hypotyreoidism)
  • Epilepsi (krampanfall)
  • Navelbråck
  • Progressiv retinal atrofi
  • Entropion
  • Otitis externa

Att köpa en bayersk viltspårhund kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite bayersk viltspårhund-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av