Denna ulliga, sportiga hundras är rolig och smart. Barbet är avlad för att apportera sjöfåglar åt jägare och de har simfötter som bevisar det. Men de är också en begåvad utövare av agility i sitt hemland Frankrike. Hunden mår som bäst tillsammans med en erfaren hundägare. De har mycket energi och vill gärna träna hundsporter som agility. Om du kan tillgodose hundens behov kan du få dig en tillgiven familjemedlem som till och med fungerar utmärkt tillsammans med barn och andra husdjur. De har fått sitt namn efter det franska order för skägg, barbe, vilket med lätthet kan ses på deras utseende.

Barbet

Barbet är en medelstor fransk vattenhund och är en både aktiv och vänlig hundras. Det franska ordet för skägg är barbe, vilket kan ge en ledtråd till deras utseende. De har ett beundransvärt tjockt lockigt skägg och resten av pälsen på kroppen är snarlik. Det är en fantastisk hund för både vuxna såväl som barn – de älskar att vara kring människor. Hunden är mycket intelligent och gör bra ifrån sig i utmaningar som agility eller lydnadsträning.

Vikt

17–28 kg

Mankhöjd

51–64 cm

Livslängd

13–15 år

Antal i Sverige

293 st

Allergivänlig

Ja

Uppskattat pris

25000–40000 kr

Färger

Svart
Brun
Fawn
Grå
Pied
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Barbet har en osäker historia och är en ganska sällsynt hundras. Men vad de flesta är överens om är att de har sitt ursprung ur afrikanska herdehundar som blandades med hundar i Europa tidigt 700-tal. De går att hitta i fransk konst från 1500-talet vilket tyder på att den barbet vi känner till idag har sitt ursprung i Frankrike. Men den första skriftliga referensen till rasen går ända tillbaka till sent 1300-tal.

I århundraden fungerade barbet som en apporterande vattenhund för både kungligheter som vanligt folk. Hundens tjocka, vattentäta klädnad gav den ett rykte om att kunna trotsa det kyligaste vatten. Men förutom sin goda förmåga att apportera är barbet älskad för sin mångsidighet samt glada och intelligenta personlighet. I Frankrike betraktas den som bland de bästa raserna för agility och älskar även att jaga bollar och kastade diskar.

Precis som många andra hundraser var barbet på väg att dö ut under andra världskriget och antalet var få. I vissa delar av världen korsades de hundar som fanns kvar med pudlar för att säkerställa mängden – och idag är rasen säker igen, även om de fortfarande är relativt ovanliga.

De tillskrivs ofta äran att vara föregångaren till många av dagens hundraser – såsom griffon, otterhound, bichon frisé och pudel. Hunden barbet har bidragit otroligt till hundsamfundet och beskrivs ibland även som alla pudlars fader.

Barbet var vanligt förekommande som följeslagare till sjömän och användes sedvanligt för att apportera vattenfåglar och fiskar som smitit ur fiskares nät. Men de ansågs lika goda kompanjoner vid jakt på marken som i vattnet. Deras omfattande historiska härstamning gör barbet till en både tidlös och klassisk hundras.

Temperament & Egenskaper

Barbet är känd för att vara glad, lydig och intellektuellt smarta. Deras humör är jämnt, lugnt och de är sällan aggressiva – det är med andra ord en hundras som även fungerar bra med småbarn. De älskar sällskap och ifall de lämnas ensamma under en längre period har de lätt för att utveckla separationsångest.

Allt som allt så är det en avslappnad hundras och kommer i generellt sätt att fungera bra med andra husdjur – men det rekommenderas alltid att introducera djuren i tidig ålder för att undvika problem.

Barbet är en stark och stabilt byggd hund som avlats i århundraden för att vara en skarp jägare och ihärdig simmare. De är gjorda för att simma – de har kraftfulla bredbröstade kroppar med starka och muskulösa ben. Deras stora, runda, sammanvävda fötter driver dem framåt precis som en människa med simfötter.

Pälsvård & Skötsel

De har en lång och ullig päls som är vattentät. Den sträcker sig från vågigt till lockigt och inkluderar en rad olika färger. Daglig borstning och skötsel är ett måste för att förhindra att pälsen tovar sig. Pälsen samlar lätt på sig rester från naturen, såsom kvistar och löv, så att utföra pälsvården efter promenader kan vara klokt.

För dig som är allergiker kan den här hundrasen vara ett utmärkt val då barbet inte fäller rutinmässigt – vilket också betyder att de behöver trimmas upp till fyra gånger per år för att pälsen inte ska bli för lång. Somliga ägare väljer att klippa pälsen kort för att göra den enklare att sköta.

På grund av deras långa ansiktsbeklädnad har blötfoder en tendens att kunna fastna i skägget, därför kan det vara viktigt att vänja dem vid att rengöra ansiktet redan från tidig ålder. Det kan även vara behövligt att korta ner pälsen där bak för att undvika att rester från avföring fastnar – det görs i så fall någon gång i månaden. Hos de hundar som har särskilt håriga hörselgångar och som är benägna att få infektioner i öronen kan regelbundna besök hos en hundfrisör vara en god idé.

Träning & Motion

Barbet är en aktiv ras med ett starkt träningsbehov och behöver motion – de bör inte begränsas till ett mindre område att leva på, såvida de inte kan få utlopp för sin energi på annat vis. Minst en timmes promenad om dagen behövs och då de verkligen tycker om att simma bör man ha nära till vattnet.

När de upptäcker vatten vill de springa dit direkt – så om du vill hålla hunden torr, var därför beredd att hålla i den i så fall. Deras vattentäta päls och starka instinkter gör att det inte spelar någon roll om det är en kallare dag, de kommer inte att tveka när det kommer till att hoppa ner i varken vatten så väl som lera. Till skillnad från många andra aktiva hundraser så är barbet ganska nöjd med att koppla av hemma och kan sova nöjd i flera timmar.

En positiv träningsmiljö behövs för en barbet, även om rasen har ett jämnt temperament kan de vara känsliga. Barbet är känd för sin förmåga att tränas vilket gör de till en perfekt partner för en hängiven hundägare. Deras mentala skicklighet i kombination med sitt engagemang för sin ägare gör det tydligt varför de är framgångsrika i så många hundaktiviteter som apport, lydnad eller agility. Det går också att träna en barbet inomhus genom att lära dem trick, lekar som kurragömma eller att jaga en boll på golvet.

Även fast de är väldigt lekfulla när de är utomhus är de vanligtvis väluppfostrade nog att komma tillbaka till dig när de är okopplade, även när något intressant kommer i vägen – förutsatt att de har fått rätt träning det vill säga.

Sjukdomar & Hälsa

Barbet är en stabil hund som kan utföra sina uppgifter som en riktig sporthund. Med tanke på det lilla genetiska urval som hunden kommer ifrån, är det en förvånansvärt frisk ras tack vare en klok och försiktig selektion av uppfödare.

Precis som med alla andra renrasiga hundar finns det vissa tillstånd som barbet är mer mottaglig för än andra. Trots detta kan de vanligtvis leva ett bra liv ända in i tidiga tonår. Då barbet är betraktad som en utrotningshotad ras är det viktigt att alla avelsdjur är vid god hälsa utan några underliggande sjukdomar. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en barbet, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Höftledsdysplasi
  • Armbågsledsdysplasi
  • Epilepsi (krampanfall)
  • Entropion
  • Öroninfektioner

Att köpa en barbet kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite barbet-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av