Traditionellt sätt har azawakh använts som följeslagare till de nomader som levde i västra Afrika, i syfte att bevaka deras läger, boskap och som en produktiv jakthund. På grund av sin bakgrund uppvisar den en hög grad av territorialism, en ovanlig egenskap hos en vinthund. Den är också mycket beskyddande och lojal mot sina medmänniskor, som den bildar ett starkt band med i tidig ålder. Azawakh är också distanserade och självständiga. Deras tunna hud och päls gör de svåra att acklimatisera sig i kallare miljöer, som till exempel här uppe i norden – och de ogillar särskilt regniga väder.

Azawakh

Hundrasen azawakh är uppkallad efter Azawakhdalen, den del av Saharaöknen där hunden har sitt ursprung – och de är ganska sällsynta. Det är en snabb och mager jakt- och vinthund som inger ett kungligt intryck. De är stolta, beskyddande över sitt hem och lojala mot sin familj. På grund av rasens ursprung och utseende klarar de sig utmärkt i varma klimat.

Vikt

15–25 kg

Mankhöjd

58–73 cm

Livslängd

12–15 år

Antal i Sverige

17 st

Allergivänlig

Nej

Uppskattat pris

20000–25000 kr

Färger

Blå
Fawn
Brindle
Svart
Historia
Temperament & Egenskaper
Pälsvård & Skötsel
Träning & Motion
Sjukdomar & Hälsa

Historia

Du hittar tusentals år gamla väggmålningar i Afrika som avbildar rasen azawakh. Sannolikt har de tillhört en tidig gren av basenji, som är nära besläktad med hundraserna saluki och sloughi. Sen dess har de varit trogna följeslagare till de nomader som levde i öknen – särskilt i de regioner som idag är Burkino Faso, Niger och Mali. Främst användes de i egenskap av vakthund, för att skydda sina läger och ägare från närmande faror och tjuvar.

Det var vanligt att ett läger hade flera av dessa sociala hundar, på så vis kunde ingen inkräkta obemärkt. Även om det råder brist på vilt i denna del av världen var hunden azawakhs andra roll jakt. Det skedde mindre frekvent men de är fortfarande mer än i stånd att jaga allt ifrån mindre djur som harar till större byten som vildsvin, gaseller eller antiloper – och de har en förmåga att arbeta effektivt i grupp.

Än idag vet man inte riktigt hur nomaderna gick tillväga när de valde ut sina hundar för avel. Men en tam azawakh verkar kunna blanda sig med en vild pariahund, då de påminner mycket om varandra. De hundar som lämpade sig bäst för stammens behov behölls medan merparten av hundarna gick till slakt. Det extrema klimatet tillsammans med årtusenden av denna process har lett till en enastående välanpassad hundras.

Det finns många egenskaper hos azawakh som återspeglar hundens anpassning till den tuffa öknen – deras intolerans mot kyla, tunna hud och slanka kroppsbyggnad är bara några av dem. Hunden har också mycket låga förekomster av genetiska sjukdomar, vilket troligtvis beror på nomadernas goda kunskaper kring de val av valpar som utsågs för vidare uppfödning.

Men även om rasen varit känd och använts i Afrika sedan lång tid tillbaka är det en relativt ny hund i övriga delar av världen. De första hundarna kom till Storbritannien i slutet av 1960-talet och det dröjde nästan tjugo år till innan de exporterades till Nordamerika.

Temperament & Egenskaper

Hundrasen azawakh är tillgiven och mjuk mot sin familj, vänner och ägare. Men mot främlingar kan de vara reserverade och tycker inte om beröring från dem de inte känner. De är väldigt beskyddande av sina nära och deras ägodelar. De beskrivs ofta som en fantastisk balans mellan en självständig och lojal hund.

Då de är vinthundar, kommer de med stor sannolikhet besitta instinkten att jaga det mesta som rör sig. Det kan vara allt från mindre djur till en människa på cykel eller springande barn. Men med detta sagt så är de slanka och muskulösa hundarna fortfarande utmärkta joggingpartners. När de befinner sig inomhus är de oftast nöjda med att ligga på soffan och kan vara inaktiva.

Att ha tillgång till en större inhägnad park eller trädgård är att rekommendera då de behöver minst 30 minuter att springa av sig genom antingen lek eller träning. Är det kallt ute behöver du se till att klä din azawakh i en tröja eller jacka. Tack vare sitt korta hår och smala kropp löper de risk att lätt bli för kalla.

Då hunden inte är jättebenägen att leka, lämpar sig inte rasen som husdjur för mindre barn – då den lätt kan bli irriterad och frustrerad om man retas med den. Det kan vara en social hund som fungerar tillsammans med andra hundar men klarar sig bäst i sällskap med andra azawakher. Då det är en instinktiv jakthund bör den undvika mindre hundar och husdjur.

Pälsvård & Skötsel

Azawakh har en lätt, tunn, kort och slät päls som kräver väldigt lite skötsel – och den kan komma i en rad olika färger. Det räcker med att borsta hunden snabbt eller att dra en pälshandske över pälsen för att hålla hunden fin. Dessa hundar fäller måttligt och räknas vanligtvis inte som en allergivänlig hund. Att bada dem med schampo är vanligtvis inte nödvändigt. Då de har känslig hud, se då till att använda ett allergivänligt och snällt schampo om du måste.

Träning & Motion

Azawakh är en aktiv hund som kräver daglig motion för att behålla sin magra men muskulösa kropp. De kan vara underbara kompisar vid löpträning – men skulle det inte fungera räcker det med att låta hunden få leka av sig i en inhägnad. Men hunden kommer inte att träna själv om du lämnar den ensam. Den behöver sin ägares närvaro alternativt en annan hund att leka med för att bli aktiv.

Då azawakh är en oerhört självständig och intelligent hund behöver den tränas redan från tidig ålder. Att tidigt socialisera hunden är att rekommendera. Det kan göras genom till exempel valpträningsklasser med en tränare som har ett positivt förhållningssätt.

Azawakh är väldigt värdig och svarar inte bra på straff eller sträng träning, det kan leda till en trasig eller aggressiv hund som blir svår att hantera. Positiv träning baserad på belöning med milda men bestämda tillsägelser resulterar ofta i en hund som är både lydig och lojal.

Sjukdomar & Hälsa

Azawakhs är vanligtvis hälsosamma hundar. De är eleganta och smala hundar vars tunna hud låter deras benstruktur och muskler synas igenom naturligt. Du som ägare bör lära dig hur din azawakh ska se ut när den är i bra skick och har rätt vikt. Det finns få kända hälsoproblem i rasen. Men ibland kan vissa tillstånd förekomma. Hälsotillstånd att vara medveten om och uppmärksam på hos en azawakh, även om vissa kan vara sällsynta, är bland annat:

  • Epilepsi (krampanfall)
  • Hypotyreos (hypotyreoidism)
  • Von Willebrands sjukdom
  • Magomvridning (tarmvred)
  • Wobblersyndrom (cervikal spondylomyelopati)

Att köpa en azawakh kan variera i pris. Även om det här är renrasiga hundar kan du fortfarande hitta dem i hem för omplacering. Du kan adoptera en valp till ett mycket lägre pris jämfört med valpar som är till salu från en uppfödare.

Sprid lite azawakh-glädje! ♥
Du kanske också är intresserad av